SLUČAJ LOZANČIĆ

PROŠLI TJEDAN ZATRAŽILA, DANAS GLASALA PROTIV RASPRAVE O ŠEFU SOA-e Strenja Linić pokušala objasniti što se odjednom dogodilo

'Strah od rasprave je logičan', prokomentirao je šef Odbora za nacionalnu sigurnost Ostojić
 Goran Mehkek / EPH

Zastupnica Mosta Ines Strenja Linić obrazložila je u četvrtak kako je protiv rasprave o razrješenju ravnatelja SOA-e Dragana Lozančića na Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost glasala zato što žele premijera Tihomira Oreškovića "ostaviti da u miru uvidom u cijelu situaciju odluči".

- Most je nakon uvida u ovu situaciju koja je vrlo kompleksna donio odluku da nećemo tražiti saslušanje gospodina Lozančića jer ovo nije stvar u ovom trenutku pojedinca nego kompletne situaciju unutar obavještajnog sustava, koja će očito trebati određene promjene - kazala je Strenja Linić novinarima nakon sjednice Odbora i ocijenila kako će obavještajni sustav vjerojatno zahtijevati nova zakonska rješenja".

- U ovom trenutku smatramo da samo onaj tko ima po ustavu i zakonu pravo da razrješava i postavlja - to su predsjednica koja je svoju odluku već donijela, a mi ostavljamo premijeru da u miru, uvidom u cijelu situaciju, donese svoju odluku i u tome ga podržavamo kao Most - dodala je Strenja Linić.

Podsjetimo, prošli je tjedan upravo Strenja Linić u ime Mosta potporu imenovanju SDP-ova Ranka Ostojića na čelo Odbora, unatoč protivljenju partnera iz Domoljubne koalicije, obrazložila potrebom da Odbor raspravi Lozančićevo razrješenje.

Josip Salapić (HDSSB): Odbor ne bi trebao šutjeti

Za raspravu je glasovao Josip Salapić (HDSSB), koji poručuje kako Odbor ne bi trebao šutjeti, nego raspravljati kad je u pitanju nacionalna sigurnost. "Postoje li zakonski razlozi za smjenu, o tom po tom. Treba raspraviti, ne štitimo nikoga, trebamo štititi zakon, poručio je Salapić.

Predsjednik odbora Ranko Ostojić upozorava kako vladajući odbijaju raspravu o smjeni Lozančića i predstojnika Vijeća Ureda za nacionalnu sigurnost Ivice Panenića.

- Tražit ću tumačenje oko toga na koji način se zapravo može nadglasavati odnosno skidati s dnevnog reda raspravu. Naime, većina očito ne želi niti razgovarati o temi, iako znaju da mogu odbiti bilo kakav zaključak koji bi bio predložen od strane onih koji čine manjinu u odboru. Ali strah od rasprave je logičan, a javnost ostaje uskraćena za priliku da dobije takvu informaciju - rekao je Ostojić.

Ostojić: Moguće je da SDP pokrene osnivanje istražnog povjerenstva

Najavio je mogućnost da SDP pokrene osnivanje istražnog povjerenstva koje bi utvrdilo što se zapravo dogodilo u SOA-i. "Ali, očito je da ćemo vjerojatno doživjeti istu situaciju kao tu, a to je da će vladajući pokušati i nadglasavanjem zaustaviti da se o ovoj situaciji išta sazna", rekao je Ostojić.

Naglasio je da je za sljedeću sjednicu predviđeno izvješće SOA-e za prošlu godinu.

- Baš me zanima tko će ga braniti i nadam se da nikome neće pasti na pamet da tako nešto skine s dnevnog reda, ali ako ja ne budem s druge strane imao onoga s kime mogu razgovarati, onda ću ja to skinuti s dnevnog reda jer je to moje pravo - poručio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. kolovoz 2022 05:39