TUŽNA OBLJETNICA

Prošlo 80 godina od prvog velikog bombardiranja Pule u kojem je život izgubila 101 osoba

Bilo je ozlijeđeno 175 civila. Sve su žrtve sahranjene na Mornaričkom groblju 14. siječnja 1944. godine

Obilježeno 80 godina od prvog bombardiranja Pule,

Prošlo je točno 80 godina od prvog bombardiranja Pule u kojem je stradala 101 žrtva, a bombardiranja su se nakon toga nastavila sve do ožujka 1945. godine.

-Dana 9. siječnja 1944. godine u 11.15 sati 109 savezničkih bombardera ("Leteća tvrđava") su u tri vala bombardiranja izbacili eksplozivni teret iz letjelica te uništili grad Pulu. Stradala je 101 nevina žrtva je od kojih je bilo samo 17 vojnika. Bilo je ozlijeđeno 175 civila. Sve su žrtve sahranjene na Mornaričkom groblju 14. siječnja 1944. godine“, poručio je zamjenik gradonačelnika Bruno Cergnul danas u Puli na obilježavanju ove tužne obljetnice. Tom prigodom položeni su i vijenci kod Spomenika palim žrtvama 2. svjetskog rata u Jeretovoj ulici.

Lovro Sangaleti u ime Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Pule rekao je kako je tada na području Mjesnog odbora Sveti Polikarp-Sisplac vrlo malo objekata ostalo netaknuto te kako je škola u potpunosti srušena.

„Toga, 9. siječnja bila je nedjelja, inače bi vjerojatno bilo još više nevinih žrtava. Pula je nakon toga bila uništeni grad, a najviše je stradala povijesna jezgra s velikim brojem oštećenih antičkih spomenika. Danas stojimo na ovom mjestu kako bismo odali poštovanje svim žrtvama ovog teškog bombardiranja“, poručio je Sangaleti.

Najteže su posljedice pretrpjeli civilni objekti i ljudi koji su u njima živjeli. Bili su pogođeni današnji Giardini, Zagrebačka ulica, Anticova, Flaciusova, Benediktinske opatije, cijelo područje između Monte Zara, Monte Cappelletta i Monte Paradiso, Radićeva, Tartinijeva i Marulićeva ulica. Od civilnih je zona najteža razaranja pretrpio mjesni odbor Sv. Polikarp gdje je samo manji broj zgrada ostao neoštećen. Glavni razlog savezničkog bombardiranja Pule bio je strateški položaj grada kao i velika ratna luka koja se nalazila u to vrijeme pod njemačkom vojnom upravom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:49