ODRŽANA KOMEMORACIJA

Prošlo je 5 godina od željezničke nesreće u Rudinama

ZAGREB - Kod spomen-obilježja na mjestu teške željezničke nesreće u Rudinama u kojoj je na današnji dan prije pet godina poginulo šestero putnika, a 55 ih je bilo ozlijeđeno, vijence su položili čelnici Hrvatskih željeznica, Državne uprave za zaštitu i spašavanje i vatrogasne zajednice, priopćeno je iz HŽ-a.

Nesreća nagibnoga vlaka u Rudinama bila je najteža u novijoj povijesti HŽ-a. Dosad je obiteljima poginulih putnika isplaćeno 4,6 milijuna kuna, a ozlijeđenim putnicima 1,9 milijuna kuna odštete, kaže se u priopćenju.

Vijence su na mjestu nesreće položili i svijeće zapalili član Uprave HŽ Infrastrukture Ivan Vuković, član Uprave HŽ Putničkog prijevoza Siniša Balent, šef Regionalnog područja "Jug" HŽ Carga (Split) Ivan Čičmir, ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Jadran Perinić, glavni vatrogasni zapovjednik Republike Hrvatske Slavko Tucaković, pomoćnik glavnoga vatrogasnog zapovjednika za priobalje Tomislav Vuko, pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje iz Splita Slavko Đapić, Jakov Božiković i Goran Vrbatović iz splitskog odjela Državne vatrogasne postrojbe te zamjenik kaštelanskoga gradonačelnika Zoran Bonacin, navodi se u priopćenju HŽ Infrastrukture.

Za nesreću u Rudinama u svibnju prošle godine Županijski sud u Splitu nepravomoćno je na četiri godine zatvora osudio bivšeg direktora HŽ-a Ivana Medaka i na tri godine savjetnika tvrtke Intrade Jozu Bazinu, kao stručnu osobu, jer je zbog njihovih propusta tzv. podni retardant ubrzao nagibni vlak koji je trebao zakočiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 02:45