SAMOBOR NIJE ISPUNIO OBEĆANJE

PROŠLO JE GODINU DANA OD TRAGIČNE SMRTI DJEČAKA, ŠTO SE U MEĐUVREMENU PROMIJENILO? 'Obećali su zatvoriti promet, a sada je ovo glavna prometnica!'

 
 Željko Puhovski / CROPIX

Na samoborskom Trgu kralja Tomislava pokraj zebre stoji teglica s bijelim ružama i mali bijeli lampaš u spomen na 6-godišnjeg dječaka koji je prošle godine na tom mjestu izgubio život u tragičnoj prometnoj nesreći.

Samoborski gradonačelnik Krešo Beljak izjavio je poslije te tragedije kako ga više nikakvi pritisci neće spriječiti u realizaciji dugogodišnje ideje da na tom trgu djelomično ili potpuno zatvori promet. Počekom školske godine u tom dijelu grada uvedena je nova prometna regulacija, ali s njom promet nije smanjen niti ukinut. Upravo suprotno, on se još više povećao.

Zebra

Naime, građani ističu kako je sada većina prometa usmjerena na glavni trg te kako je samo pitanje vremena kada će ponovno neko dijete stradati. Prometni stručnjak Goran Husinec je s nama posjetio Samobor te nakon pregleda situacije potvrdio sumnje zabrinutih građana.

- Grad je učinio Trg kralja Tomislava glavnom gradskom prometnicom. Novom regulacijom vozači su prisiljeni prolaziti kroz centar, pa cijele Rude i okolna mjesta moraju proći ovim putem da bi došli do Zagreba - kaže Husinec.

S novom regulacijom Obrtnička ulica je postala jednosmjerna u smjeru od Šmidhenove prema Starogradskoj, isto tako i Livadićeva ulica je sada jednosmjerna iz smjera Starogradske u smjeru Šmidhenove. U pravilu je centar grada postao jedan veliki kružni tok. Osim jednosmjernog kretanja, novom regulacijom su na južnom dijelu Livadićeve ulice napravljena uzdužna parkirališna mjesta, a na ulazu na Trg kralja Tomislava postavljen je ležeći policajac na kojemu je označena zebra. Mnogim građanima je upravo taj ležeći policajac glavni apsurd nove regulacije.

- Ležeći policajac u ovom slučaju ništa ne pomaže jer su novom regulacijom pojačali promet u tome dijelu grada. Glavni gradski trg treba biti mjesto gdje će promet biti maksimalno ograničen - veli Husinec.

Iz Grada pak tvrde kako je ovo rješenje kvalitetnije i bolje. Upitali smo ih za obećanje gradonačelnika Beljaka o zatvaranju prometa na trgu, ali su nam rekli kako struka nije prihvatila takvu ideju.

- Već dulje vrijeme razmatra se potreba za novom prometnom regulacijom u centru grada Samobora. Jedna od mogućnosti o kojima se razmišljalo bilo je i zatvaranje prometa na glavnom gradskom Trgu. Međutim, takvo rješenje struka nije prihvatila kao najbolje, jer bi se tako dodatno opteretile Šmidhenova, Obrtnička i Gajeva ulica kojima prolaze školska djeca, a gdje je i prije promet bio iznimno opterećen - rekli su iz Grada.

Mjere opreza

U svom odgovoru su napomenuli kako za dječakovu smrt nije kriva loša prometna signalizacija već isključivo nesmotrenost vozačice.

- Usprkos tome, Grad Samobor dodatno je pojačao mjere opreza na tom mjestu, postavivši uzdignutu plohu s pješačkim prijelazom kako bi se još više smanjila brzina na već reguliranom ograničenju brzine na cijelom Trgu kralja Tomislava od 30 kilometara na sat – rekli su iz Grada.

Podsjećamo, u studenom lani 73-godišnja vozačica je na zebri na Trgu kralja Tomislava sa Smartom naletjela na dvoje djece u pratnji majke. Dječak (6) je uslijed teških ozljeda preminuo u bolnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:26