JUBILEJ

PROŠLO JE TOČNO 30 GODINA OD DOLASKA HDZ-a NA VLAST U HRVATSKOJ: ŠTO SE PROMIJENILO? Tri desetljeća poslije, politička slika u RH je ista kao i 1990.

 
 Josip Bistrović / CROPIX

Prije točno 30 godina na današnji dan - 6. svibnja 1990. - održan je drugi krug prvih višestranačkih izbora u ondašnjoj Socijalističkoj Republici Hrvatskoj, a na vlast je došla Hrvatska demokratska zajednica, koja je pobijedila tadašnji SKH - SDP.

Tri desetljeća poslije, politička slika de facto je identična kao i početkom 90-ih: na vlasti je HDZ, SDP je glavna opozicijska stranka, a takav odnos je bio i najčešći tijekom 22 godine u proteklih trideset.

Profesori na FPZ-u prije desetak godina objavili su istraživanje koje je pokazalo da su Hrvatska i Albanija jedine dvije postkomunističke europske zemlje u kojima su cijelo vrijeme na vlasti stranke koje su osnovane još u razdoblju socijalizma. A sva relevantna istraživanja javnog mnijenja sugeriraju da se ništa neće promijeniti nakon parlamentarnih izbora, ako se održe u srpnju, jer su stranački rejtinzi vrlo jasni: 1. HDZ, 2. SDP, 3. Svi ostali.

No, vratimo se u svibanj 1990. godine. Prvi višestranački izbori provedeni su po većinskom sustavu, što znači da je Hrvatska bila podijeljena na izborne jedinice u kojima se birao jedan zastupnik. Sabor se sastojao od tri doma u koje se biralo 351 zastupnika. Iako su izborna pravila kreirali reformirani komunisti, pokazalo se da su se preračunali jer je većinski sustav iskoristio HDZ. Naime, sa samo 42 posto osvojenih glasova, HDZ je dobio 205 mandata, odnosno čak 58 posto mjesta i apsolutnu vlast.

U kampanji 1990. vodila se žestoka rasprava o odnosima u Jugoslaviji, naciji, demokraciji, povijesnim pitanjima, a ponešto i o ekonomiji. Politolog Dražen Lalić sastavio je pojmovnik te kampanje, koji pokazuje da su dominirale sljedeće riječi: Hrvatska, demokracija, HDZ, suverenitet, SKH - SDP, Hrvati, Jugoslavija, komunistički režim, komunistička vlast i Europa.

Izgleda da se ništa nije promijenilo u ovih trideset godina.

REZULTATI IZBORA 1990.

HDZ - 205 mandata (42% glasova)

SKH - SDP - 107 mandata (26% glasova)

Koalicija narodnog sporazuma - 21 mandat (15% glasova)

Srpska demokratska stranka - 5 mandata (1,6% glasova)

neovisni i manjine - 13 mandata

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 11:17