KAD ĆE ODLUKA

Prošlo je već 20 dana od sjednice, a HDZ još ne zna što s Radovanom Dobronićem

Sudac Dobronić je Milanovićev kandidat za predsjednika Vrhovnog suda
Radovan Dobronić
 Ronald Gorsic/Cropix

Premijer Andrej Plenković i dalje odgađa odluku o tome hoće li saborski zastupnici HDZ-a podići ruku za prijedlog predsjednika države Zorana Milanovića da se za novog čelnika Vrhovnog suda imenuje Radovan Dobronić, sudac zagrebačkog Trgovačkog suda.

Iako je Dobronić, kao i ostali kandidati, svoj program prezentirao pred saborskim Odborom za pravosuđe prije točno dvadeset dana, članovi tog odbora još uvijek nisu svoja mišljenja o kandidatima poslali predsjedniku države. Iako njihovo mišljenje za Milanovića nije obvezujuće - uostalom, predsjednik RH je još tijekom ljeta rekao kako će Saboru predložiti upravo Dobronića za predsjednika Vrhovnog suda - očitovanje članova Odbora za pravosuđe nužno je za nastavak procesa izbora novog čelnika VS-a.

U ponedjeljak nakon sjednice Predsjedništva, Nacionalnog vijeća i saborskog Kluba HDZ-a premijer Andrej Plenković novinarima je rekao kako izbor novog čelnika Vrhovnog suda neće biti tema razgovora na sastanku predstavnika stranaka vladajuće koalicije.

- O tome se neće razgovarati, kao što je premijer već i rekao - rekao nam je dužnosnik HDZ-a prije jučerašnjeg sastanka koalicije. Dodao je kako nije za očekivati da će se o Dobroniću razgovarati ovaj tjedan. Zašto HDZ oteže s odlukom hoće li podržati kandidaturu suca Dobronića jučer nismo uspjeli doznati niti od HDZ-ovih saborskih zastupnika koji sjede u Odboru za pravosuđe.

Šefu Odbora za pravosuđe, zastupniku SDP-a Mišelu Jakšiću očito je dojadilo HDZ-ovo odugovlačenje procesa izbora novog čelnika Vrhovnog suda jer je jučer sazvao novu sjednicu odbora.

- Danas je poziv upućen članovima Odbora za pravosuđe. Sjednica će biti održana u ponedjeljak - rekao nam je jučer SDP-ov zastupnik

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:28