SLAVONSKI HORROR

Prostitutka (16) iz Osijeka: Silovali su me. Znam tko je to učinio!

Policija će opet ispitati djevojčice iz Doma koje su se za novac podavale političarima i biznismenima

OSIJEK - Šesnaestogodišnjakinja koja je osječkoj policiji 27. kolovoza ispričala kako je od svoje 13. godine uključena u lanac maloljetničke prostitucije, nakon što ju je osječki Centar za socijalnu skrb odgovarajuće zbrinuo, ispričala je nove detalje o užasu u kojem je živjela. Izvještaj o tome, rečeno nam je u Centru, proslijeđen je policiji, a detalji se drže u tajnosti. Kako je riječ o maloljetnoj osobi, te osjetljivoj situaciji u kojoj se našla, u Centru za socijalnu skrb vrlo su oprezni u davanju informacija.

Napad na Pocrnića

Zorica Wild, voditeljica Obiteljsko-pravne zaštite Centra, rekla je jučer da su postupili u skladu s uobičajenom praksom i da su nova saznanja uputili policiji. Ona je potvrdila da djevojčica do sada nije bila štićenica ni jednog doma za odgoj djece i mladeži. Postala je to tek unatrag nekoliko dana.

Neslužbeno, osječka policija intenzivno radi na slučaju. Dio navoda šesnaestogodišnjakinje koji se odnosi na veze sa starijim muškarcima, a koje je policija uspjela provjeriti, pokazali su se točnima. Također neslužbeno, saznali smo i da je obavljeno više tzv. procesnih prepoznavanja kako bi se utvrdilo koje su osobe imale seksualne odnose s maloljetnicom.

Navodno, nisu svi spolni odnosi koje je šesnaestogodišnjakinja imala sa starijim osobama bili dobrovoljni. Jednom prilikom, čini se, bila je i silovana i navodno zna ime osobe koja je to učinila. Policija će utvrditi je li taj podatak točan. Zanimljivo je da je u osječkoj policiji - čim se čulo da je šesnaestogodišnjakinja u iskazu o lancu maloljetničke prostitucije spomenula štićenice iz Doma za odgoj djece i mladeži, osobito jednu s kojom je zajedno išla klijentima - priča odmah htjela skrenuti prema Dragutinu Pocrniću, tvrdnjama da ju je on instruirao. Njega je policija, kad je Jutarnji prošle godine otkrio skandal o maloljetničkoj prostituciji u Domu za odgoj i mladež, optužila da je nagovarao djevojčice na iskaze kojima bi kompromitirale tu ustanovu. Teretilo ga se za širenje uznemirujućih vijesti, ali je Općinski sud u Osijeku, kako smo pisali, te optužbe odbacio.

“Nikada tu djevojčicu nisam ni vidio, niti sam s njom ikada razgovarao. Uopće ne znam o kome se radi”, rekao je Pocrnić.

Ozbiljan pristup

Policija je također odbacila njegovu povezanost sa šesnaestogodišnjakinjom koja je u postaji završila tako što je majka, G. V., prijavila njezin nestanak. Kad ju je policija pronašla i dovela u postaju ispričala je, pred psihologinjom Centra za socijalnu skrb Majom Varžić, svoju šokantnu priču.

G. V., majka šesnaestogodišnjakinje, prijavljena je u Centru za socijalnu skrb, potvrđeno je u toj ustanovi. Jedini prihod dolazi iz tog izvora. Osim šesnaestogodišnjakinje, koja je sada smještena u dom, G. V. ima iz dva braka još troje djece. Živi u malom nekomfornom dvorišnom stanu u centru Osijeka, sada u istospolnoj, izvanbračnoj zajednici. Ni njezina nekoliko godina starija prijateljica nigdje ne radi, pa žive u oskudnim uvjetima. Susjedi kažu da je šesnaestogodišnjakinja, najstarije dijete u obitelji, i prije bila problematičnog ponašanja, te da su nesređene obiteljske prilike u formativnim godinama zacijelo bile uzrok takvog ponašanja.

Osječka policija koja je sada, čini se, mnogo ozbiljnije nego prošle godine pristupila problemu maloljetničke prostitucije, trebala bi ponovno ispitati i nekoliko maloljetnica, bivših štićenica Doma za odgoj djece i mladeži, čija imena šesnaestogodišnjakinja navodi, a koje su govorile o vezama s poznatim Osječanima, političarima i gospodarstvenicima.

Tek tada bi ta istraga bila potpuna.

Maloljetne žrtve morale bi steći povjerenje istražitelja

Policajac s velikim iskustvom u maloljetničkoj delikvenciji kaže kako je od presudne važnosti na koji će način policija ispitati djevojčice, koje znaju biti zatvorene poput školjki. “Potrebni su sati i sati strpljivog razgovora kako bi cure stekle povjerenje i kako bi se otvorile i progovorile o tako delikatnim stvarima. One su to spremne učiniti, ako steknu povjerenje u sugovornika. Na žalost, s njima se uvijek ne razgovara na taj način”, rekao je. Jedna maloljetnica s kojom smo razgovarali prošle godine, nakon što je prošla policijsku obradu, rekla je kako su u policiji prema njoj bili vrlo grubi kada je pokušala iznijeti imena nekih klijenata.

BEZ ODGOVORA

MUP šuti

Krunoslav Borovec iz MUP-a jučer nije odgovorio na naša pitanja o slučaju prostitucije u osječkom Domu. Pitali smo ga:

1. Kako je MUP u posljednjih godinu dana tretirao informacije o organiziranoj prostituciji u osječkom Domu?

2. Je li MUP uputio ispriku ili neki vid obeštećenja Dragutinu Pocrniću koji je bez osnova uhićen i bio lišen slobode pet mjeseci i 11 dana?

3. Što će MUP poduzeti nakon najnovijeg teksta u Jutarnjem listu, u kojem se ponovno tvrdi da prostitucija u Domu postoji?

( D. B.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 22:09