‘PLAVI HEROJI‘

Prosvjed dostavljača urodio plodom, postigli su prvi dogovor s Woltom: ‘Uspjeli smo!‘

Nadaju se i kako će njihov potez nagnati predstavnike Wolta u Hrvatskoj da konačno pregovaraju s dostavljačima
 Zeljko Puhovski/Cropix

Prosvjed vozača Wolta nezadovoljnih radničkim i materijalnim pravima započeo je u utorak u 10 i 30 sati na šljunčanom parkingu Velesajma. Prosvjed je organizirala Inicijativa dostavljača Wolta koja zahtijeva mogućnost rada preko vlastitog obrta ili tvrtke, povećanje naknade za dostavu, optimizaciju aplikacije i uklanjanje bugova, osiguranje dostavljača, regulaciju rada stranih državljana, veća prava dostavljača i izradu crne liste posrednika između njih i Wolta, tj. tvrtki agregata.

Stotinjak Woltovaca u svjetloplavim jaknama, s dostavljačkom opremom i svojim vozilima - biciklima, motociklima i automobilima - protestira jer su nezadovoljni novim Zakonom o radu koji za radnike online platformi stupa na snagu 1. ožujka. Njime će im rad biti ograničen na 40 sati tjedno zbog čega bi, tvrde, mogli ostati bez trećine uobičajene zarade.

Nadaju se i kako će njihov potez nagnati predstavnike Wolta u Hrvatskoj da konačno pregovaraju s dostavljačima. U zrak su podigli plakate na kojima je pisalo "podrška=zadrška", "obrt je rješenje", "paušal je rješenje".

image
Zeljko Puhovski/Cropix

- To bi mi poručili Woltu i državi kao rješenje. Gubimo svoje novce da bi radili - poručio nam je jedan od suorganizatora Mario Čičić. Dodao je da im iz Wolta na upite odgovaraju sistematiziranim odgovorima.

- Dobijemo odgovor koji je sve i ništa. Odgovora od neke konkretne osobe nemam - poručio je.

Kraj sebe je imao screenshot komentara jednog od agregata u Facebook grupi koja okuplja između osam i devet tisuća dostavljača iz Hrvatske.

- Ovo je bila direktna prijetnja dostavljačima koji se ovdje okupljamo - objašnjava nam jedan od dostavljača Danijel Cifrek.

image
Zeljko Puhovski/Cropix

Autor je komentar naslovio "Back to the future", a prijetio je prosvjednicima da će ih zamijeniti radnici iz trećih zemalja koji će raditi za manju plaću. Nakon što su se dostavljači obrušili na njega, obrisao ga je. Cifrek je dalje objasnio kako je pokrenuta Inicijativa dostavljača Wolta koja je prosvjed organizirala.

- Inicijativa je krenula preko WhatsApp grupe kad su nam smanjili doprinose za dostavu. Mi koji smo imali sličnih ideja spojili smo snage, našli se na sastanku i dogovorili da ćemo napraviti nešto dobro za nas - govori. Za novi Zakon o radu prosvjednici kažu kako je nije dobro reguliran, a okupili su se i kako bi ukazali na loše uvjete stranih radnika.

image
Zeljko Puhovski/Cropix

- Prosvjed je i jer želimo da se strane radnike educira. Neki ne znaju engleski, ni prometna pravila. Pomažemo im konstantno i mi smo svi isti. Želimo da ljudi nauče svoja prava i da ne rade za crkavicu. Vidio sam jedan njihov smještaj kad sam im nosio dostavu, bilo ih je 20 u jednom stanu s jednim sanitarnim čvorom. Užasno je smrdjelo - opisuje Danijel Cifrek.

Na prosvjed je došao i Williamson iz Kube koji za Wolt dostavlja tjedan dana. On navodi kako je došao podržati svoje kolege.

Oko pola 12 kolona od stotinjak Woltovaca je uz zvukove trube i zviždaljki stigla ispred središta Wolta u Kuzminečkoj ulici uz pratnju policije. Kolonu su predvodili biciklisti i motociklisti, a slijedili su auti.

Pred prosvjednike su izašli i predstavnici Wolta.

Dostavljači su u više navrata skandirali "plavi heroji".

Marin Šušnjar, direktor Wolta za Hrvatsku, s radnicima je počeo pregovarati ispred sjedišta.

- Važno je da razgovaramo s dostavljačima i pozivamo Vas na dijalog - rekao je Šušnjar, direktor Wolta, predstavnicima Inicijative dostavljača Wolta.

Dostavljači su rekli kako traže bolje uvjete i jamstvo da će početi s pregovorima jer razgovarati ovdje, ispred uprave pred stotinjak ljudi, nije mjesto i vrijeme za to.

- Tražimo pisano jamstvo od javnog bilježnika. Dok to ne dobijemo, mi ćemo biti ovdje - rekao je predstavnik dostavljača Silvijo Šimić.

- Mogu vam jamčiti da itko tko je došao ovdje neće biti isključen - odgovora Šušnjar. Nastavlja objašnjavati kako su iz Wolta uvijek spremni za dijalog.

- Ne odlazimo dok ne dobijemo pismeno jamstvo. Usmenim se može samo manipulirati - odgovara predstavnik.

Iz Wolta su pristali na taj zahtjev. U podne je šest predstavnika Inicijative uz pratnju direktora Wolta popraćenih glasnim skandiranjem ušlo u sjedište tvrtke gdje se sastavlja jamstvo o pregovorima.

Nakon pola sata pregovori su završili. Okupljeni dostavljači dočekali su svoje izaslanstvo kako su ga i ispratili - uzvicima "plavi heroji".

Prvi su se obratili predstavnici Inicijative dostavljača Wolta.

- Zahvala ljudima koji su došli ovdje, pomoglo je. Hvala plavim herojima koji su bili dostojanstveni i pokazali želju za poboljšavanjem uvjeta. Dobili smo ono po što smo došli: potvrdu da će biti pregovora - izjavio je suorganizator prosvjeda Silvijo Šimić. Dodao je kako su im iz Wolta dali potvrdu da će se održati sastanak na kojem će biti predstavnici Inicijative, Wolta i agregata.

- Netko nije mislio da ćemo uspjeti, ali jesmo. Hvala još jedanput - zaključio je.

Nakon njega govorio je direktor Wolta, Marin Šušnjar.

- Drago mi je da otvaramo dijalog za koji smo se trudili da se pokrene u prvom mjesecu. Otvorit ćemo razgovore na kojima ćemo proći sve zahtjeve dostavljača i vidjeti što možemo učiniti - izdvojio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 08:03