NE RADI ZBOG KVARA

Prosvjed na Kaštijunu zbog havarije sa smećem, Jašić i Kajin ogorčeni: ‘To neće ići!‘

Mi ćemo se ovdje svi razboljeti. Cijela Istra ovdje odlaže smeće. Ovo se treba zatvoriti i riješiti na drugi način, kaže prosvjednica

Prosvjed građana ispred Kaštijuna

 Goran Šebelić/Cropix

Uoči sastanka istarskih gradonačelnika s tijelima Kaštijuna oko havarije koja je zadesila jedini istarski centar za gospodarenje otpadom odmah na početku špice sezone, građani su prosvjedovali na ulazu u Kaštijun. Naime, centar već danima ne radi zbog kvara koji se dogodio prije više od tjedan dana, a procjenjuje se da neće raditi još barem mjesec dana, ako ne i više, što znači da bi sav otpad iz Istre u špici sezone završavao na otvorenome, što se trenutno i događa. To je alarmantna situacija s više aspekata. Prije sastanka javnosti su se obratili predstavnici radne skupine za civilni nadzor i sami prosvjednici koji su ogorčeni.

- Mještani okolice Kaštijuna ne bi trebali biti ti koji će trpjeti najveće posljedice. Očekujem od ovog sastanka da svi preuzmu odgovornost za ovu situaciju. Nije pošteno da se na otvorenoj plohi idućih 30 dana odlaže komunalni otpad. Znamo kakve će to posljedice imati za okoliš - bit će neugodnih mirisa i lebdećih čestica. Apeliramo da se otpad počne voziti negdje drugdje već sad, a ne da se čeka 30 dana kako je to predviđeno ugovorima - rekla je Irena Burba iz Zelene Istre. Poručila je da Kaštijun od prvoga dana nije bio dobro rješenje, a da ni budućnost zbrinjavanja otpada u Istri ne izgleda blistavo. Jer kako kaže, broj ležajeva se povećava, što znači i više otpada, a cjeloviti sustav zbrinjavanja otpada ne postoji.

image

Prosvjed građana ispred Kaštijuna

Goran Šebelić/Cropix
image

Irena Burba

Goran Šebelić/Cropix
image

Ulaz u Kaštijun

Goran Šebelić/Cropix
image
Goran Šebelić/Cropix

Na prosvjed je došlo samo dvadesetak građana, iako je problem dalekosežniji, a oni su tražili razmještanje Kaštijuna. Žale se na MBO tehnologiju koje je ovdje ugrađena. I oni zazivaju gradnju sortirnica, kompostane i bioplinskih postrojenja koji bi riješili problem prekomjernih količina otpada u ljetnim mjesecima u Kaštijunu. Boje se za svoje zdravlje.

image

Željko Ilić, član Radne grupe za civilni nadzor Kaštijuna

Goran Šebelić/Cropix

- Mi ćemo se ovdje svi razboljeti. Cijela Istra ovdje odlaže smeće. Ovo se treba zatvoriti i riješiti na drugi način. Treba uvesti odvajanje otpada - izjavila je jedna prosvjednica.

Na situaciju su ogorčeni i gradonačelnica Pazina Suzana Jašić te buzetski gradonačelnik Damir Kajin. Kažu da će biti konstruktivno, ali da na sebe neće preuzimati odgovornosti nikakve vrste jer oni ne proizvode prekomjerne količine otpada. Pozvali su i turističku branšu da preuzme svoj dio odgovornosti za, kako kaže Jašić, kolabiranje čitavog sustava. Oni imaju zajednički stav oko Kaštijuna. Svojedobno se nisu složili oko povećanja cijena koje su predlagane ove zime jer ljeti na Kaštijun ne dovoze prekomjerne količine poput turističkih središta. Jašić kaže da je još kao oporbena vijećnica bila protiv Kaštijuna.

image

Suzana Jašić, gradonačelnica Pazina i Damir Kajin, gradonačelnik Buzeta

Goran Šebelić/Cropix
image

Suzana Jašić, gradonačelnica Pazina i Damir Kajin, gradonačelnik Buzeta

Goran Šebelić/Cropix

- Grad Pazin treba Kaštijun jedan dan mjesečno, kao i Grad Buzet. Mi na našem području imamo restorana koliko jedna ulica u Poreču ili Rovinju. Prije nekoliko mjeseci nije prihvaćen prijedlog da plaćamo pro forma zajedničku cijenu, da oni koji stvaraju manje otpada imaju popust, a oni koji imaju više otpada imaju veću cijenu. No nije se išlo na to. Rečeno je da svi moramo biti solidarni. Građani Buzeta i Pazina moraju biti solidarni s turizmom i restoranima na obali. To neće ići. Građani koji žive ovdje nadrapali su zbog smrada, svi građani Istre su nadrapali zbog sustava koji nije sustav, a građani središnje Istre nadrapali su trostruko više. Situacija je ozbiljna.

Grad Pazin i Buzet bit će konstruktivni u rješavanju problema, ali neće na sebe preuzimati odgovornost. Tražimo minimum korektnosti da mi građani Istre te središnje i sjeverne Istre ne plaćamo troškove gospodarskih subjekata u turizmu. Kaštijun je napravljen za mješoviti komunalni otpad, dakle za domaćinstva. Gospodarstvo i turizam moraju preuzeti svoj dio odgovornosti za to i gradovi koji od toga imaju koristi - rekla je pazinska gradonačelnica.

Buzetski gradonačelnik Damir Kajin kaže da građani Buzeta neće plaćati tuđe političke, kadrovske i gospodarske pogreške.

- Od prvoga dana ovo je bio promašaj. Ovdje se trebao zbrinjavati otpad Puljštine, a na drugom mjestu drugih općinskih i gradskih središta s područja zapadne obale Istre. Mi u Buzetu najviše razvrstavamo i dva mjeseca i sami se možemo brinuti za naš otpad bez da ga dovozimo na drugo mjesto - poručio je Kajin.

image
Goran Šebelić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:45