‘KUĆNI POSJET‘

Prosvjed pred Beroševim stanom, stigla i policija: Organizirao ga križevački vjeroučitelj

Poziv na prosvjed lajkalo je preko 800 ljudi, a stotina ih je ostavila komentar, od kojih su neki govorili o ‘padanju glava‘
 Snimio čitatelj/Cropix

Na privatnoj adresi ministra zdravstva Vilija Beroša, gdje živi sa svojom obitelji, u 19 sati okupilo se desetak prosvjednika, koje je putem Facebooka javno pozvao križevački vjeroučitelj Ivan Pokupec. Poziv je nazvao 'kućnim posjetima stožerašima', a plan mu je da svaki dan do daljnjega u nenajavljeno vrijeme dolaze pred privatne stanove članova Stožera i tamo se zadrže 15 minuta.

- Od danas nadalje svaki dan u nenajavljeno vrijeme posjetiti kućnu adresu jednog člana stožera na 15 minuta te njima, njihovim obiteljima i susjedima dati do znanja što mislimo o teroru koji provode nad nama, našim obiteljima i susjedima‼️ Vrijeme i mjesto kućnog posjeta najavljujemo zbog potreba medija: u 19 sati posjećujemo gospodina ministra šatoraško-prozorskog zdravstva, Vili Beroš - stajalo je u objavi.

Kako neslužbeno doznajemo na mjesto događaja stigla je i policija, i to po pozivu stanara, no je li bilo kršenja javnog reda i mira još nije poznato.

Povod 'kućnih posjeta', kako ih Pokupec naziva, su 15-minutne posjete roditeljima na bolničkom liječenju, a protest je zbog uvjeta za ulazak, posjedovanje covid potvrde.

- Majkama i očevima koji ju nemaju se POTPUNO zabranjuje ići k djeci. Barem je takva situacija u općoj bolnici "Dr. Tomislav Bardek" u Koprivnici. Kao i prošle godine, za to nema niti jednog znanstvenog, epidemiološkog, niti moralnog argumenta. No ovaj put dodatni uvjet služi prisili zabrinutih roditelja na cijepljenje - navodi kao objašnjenje iako je nejasno zašto bi iti jedan roditelj sveo na minimum mogućnost zaraze vlastitog djeteta.

Kontaktirali smo ministra Beroša, no on prosvjednike nije vidio jer je u Saboru.

- Dobio sam informaciju da je pred mojom zgradom bilo desetak ljudi. Smatram potpuno neprimjerenim da netko poziva na dolazak na mjesto gdje živim ja ili moje kolege iz Stožera. U komentarima su vidljive i prijetnje, koje naravno osuđujem, ali se na žalost često događaju - kaže Beroš i dodaje kako nije primjereno niti zbog njegove obitelji.

Što se razloga prosvjeda tiče, kaže kako mu je nejasno da bi bilo koji roditelj htio ići u posjetu djetetu bez da je napravio maksimum da ne zarazi svoje dijete.

Poziv na kućne posjete lajkalo je preko 800 ljudi, a stotina ih je ostavila komentar, od kojih su neki govorili o 'padanju glava'.

Ivan Pokupec, križevački je vjeroučitelj, bivši član Živog zida i supredsjednik Slobodne Hrvatske. Na društvenim mrežama se opisuje kao - 'Ostvareni suprug i otac. Pro-lifer u tijeku. Sretno neuspjeli političar. Kršćanin. Aktivist. Sit-down komičar. Podcaster. Javni preziratelj lažne desnice i licemjerne ljevice. Konzervativni liberal'.

Početkom školske godine u javnosti se pojavljivao kao gorljivi zagovaratelj zabrane nošenja maski u školama, a svoj stav iznio je Facebooku, uoči početka nastave u novoj školskoj godini. Tada je napisao kako na njegovoj nastavi djeca neće nositi maske nikada, niti će biti cijepljeni”.

- Maske i cijepljenje su isključivo odluka i odgovornost njihovih roditelja će mi morati pismeno obrazložiti i potpisati dopuštanje maltretiranja svog djeteta - pisao je Pokupec. Govorio je i da su učenici u njegovoj učionici najzaštićenija bića na ovom svijetu jer ih štite konvencije, zakoni, pravilnici... Rekao je i kako im je on u tih 45 minuta najbliže tati što imaju te da to shvaća vrlo ozbiljno.

- Napad na bilo koga od njih je napad na moje dijete, meni povjereno na poučavanje i odgoj. Za svoju djecu sam spreman učiniti velike stvari. A ako ih netko ugrozi, i užasne... - blago je zaprijetio. Zanimljivo je u svemu bilo što učenici o kojima je govorio uopće nisu trebali nositi maske.

No, Pokupec se aktivizmom bavio i ranije kada je jajima zasuo zgradu Ministarstva zdravstva, u vrijeme kada je ministar bio Milan Kujundžić. Povod je bila smrt 21-godišnjeg Mattea Ružića koji je preminuo je na ulici u Zaprešiću. Sporno je bilo što mu je pomagao tim hitne pomoći u kojem nije bilo liječnika.

'Dragi roditelji, ne kucajte na otvorena vrata'

'Ni ministarstvo zdravstva niti epidemiolozi nisu ograničili vrijeme trajanja posjeta vašoj bolesnoj djeci. Zato, dragi roditelji, ne kucajte na otvorena vrata ministra. Svaka bolnica i zdravstvena ustanova organizira način i trajanje posjeta vašoj bolesnoj djeci', poručuje ministar zdravstva Vili Beroš grupi roditelja koji su večeras došli pred njegov obiteljski dom protestirati zbog, kako navode u svojim objavama u Facebook grupi, ograničenja posjeta svojoj bolesnoj djeci na 15 minuta.

Stožer Civilne zaštite i epidemiolozi odredili su da svi roditelji bolesne djece koja se liječe u hrvatskim bolnicama i zdravstvenim ustanovama moraju ispunjavati epidemiološke uvjete kao i svi posjetitelji, odnosno posjedovati EU COVID putovnicu kao dokaz da su cijepljeni ili preboljeli koronu, odnosno da su testirani na COVID-19. Način organiziranja posjeta bolesnoj djeci, vrijeme posjeta i trajanje organizira svaka od ustanova u skladu sa svojim organizacijskim i prostornim mogućnostima i o tome su dužni obavještavati roditelje malih pacijenata.

'Razumijem nezadovoljstvo roditelja ako se osjećaju nepravedno zakinuti za mogućnosti češćeg ili dužeg posjeta svojoj bolesnoj djeci i uvijek ću, kao liječnik, ministar i roditelj biti uz njih, ali ne mogu prihvatiti način na koji izražavaju svoj protest', kaže ministar zdravstva pred čiji su obiteljski dom došli prosvjednici.

'Mjesto za rješavanje ovakvih pitanja može biti Ministarstvo zdravstva, a ne domovi članova Stožera ili bilo kojeg državnog tijela. Demokracija podrazumijeva dijalog, propitivanje svih odluka i traženje odgovornosti svakoga od nas koji obavljamo javne dužnosti, ali nasilje nad domovima, prijetnje i ugrožavanje članova naših obitelji i drugih građana ne smije biti obrazac ponašanja. Još je tužnije što se u tu povorku roditelja ukrcavaju i neki drugi koji imaju posve druge ciljeve, a ne dobrobit djece', ističe ministar zdravstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 12:07