MASOVNI SKUP U ZAGREBU

PROSVJED PROSVJETARA Riječka nadbiskupija ogradila se od sadržaja govora vjeroučitelja Marina Miletića

Marin Miletić (prvi desno)
 Boris Kovacev / CROPIX

Riječka nadbiskupija u utorak se u potpunosti ogradila od sadržaja govora vjeroučitelja Marina Miletića s prosvjednog skupa učitelja i nastavnika u Zagrebu u ponedjeljak, navodeći da o tome nije obavijestio crkvena tijela niti se s njima konzultirao.

- U slučaju javnog istupa vjeroučitelja Marina Miletića, koji se okupljenima obratio iz pozicije prosvjetnog djelatnika koji prosvjeduje, točnije vjeroučitelja u srednjoj školi i sindikalnog povjerenika iste škole, Riječka nadbiskupija u potpunosti se ograđuje od sadržaja njegova govora - stoji u priopćenju.

- Vjeroučitelj Miletić o svom javnom angažmanu na prosvjedu nije prethodno obavijestio nadležni Katehetski ured niti se o tome konzultirao s mjerodavnim osobama u Riječkoj nadbiskupiji, iako se prosvjednicima obratio iz pozicije zaposlenog vjeroučitelja - navodi Nadbiskupija.

Također ističe da Miletić nije dobio suglasnost istog ureda za službu sindikalnog povjerenika u srednjoj školi u kojoj je zaposlen na osnovu kanonskog mandata.

Prema Ugovoru između Svete Stolice i RH o suradnji na području odgoja i kulture, kao i Ugovoru o katoličkom vjeronauku u javnim školama i vjerskom odgoju u javnim predškolskim ustanovama između Vlade i Hrvatske biskupske konferencije, vjeroučiteljska je služba u školi određena kanonskim mandatom koji vjeroučitelj prima u ime mjesne Crkve koja mu povjerava ovu službu, podsjeća Nadbiskupija.

Ova se služba, dodaje, snagom kanonskog mandata ne odnosi samo na profesionalno djelovanje osobe u školi, nego i na njezin cjelokupni vjernički, društveni, kulturni, medijski i svaki drugi angažman u javnom prostoru.

Marin Miletić je, osim što djeluje kao vjeroučitelj u riječkoj gimnaziji, aktivan i na drugim poljima društvenog života u Rijeci. Vrlo je aktivan u udruzi katoličkih skauta, pokretač je akcija poput obilježavanja tragedije Vukovara u Rijeci, agitira za Hod za život, manifestaciju protivnika pobačaja, vodi vlastiti podcast i tjedno gostuje u programu Radio Rijeke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:20