STOŽER ZA OBRANU

PROSVJED RADNIKA ZBOG ODLUKE O ZATVARANJU RAFINERIJE U SISKU 'Naše brojke govore nešto sasvim drugo od manipulacija Uprave INA-e i MOL-a'

 
 Marko Todorov / CROPIX

SISAK - Stožer za obranu RNS izvijestio je u utorak kako će u srijedu 16. siječnja s početkom u 8 sati započeti s aktivnostima protiv odluke o zatvaranju Rafinerije u Sisku. Okupljanje radnika će biti na parkiralištu porte KP-6 Rafinerije nafte Sisak.

Kako doznajemo od Predraga Sekulića, koordinatora Stožera za obranu Rafinerije nafte Sisak, dva su primarna cilja najavljenih prosvjednik akcija.

- Prvi je cilj prosvjeda u srijedu ishoditi primanje kod nadležnih u Vladi, premijera i (ili) resornih ministara kako bi dobili priliku brojkama dokazati manipulaciju kojom se služi Uprava INE i MOL kada govore o gubicima i nerentabilnosti sisačke Rafinerije. Naše brojke, a vjerujte da su vjerodostojne, govore nešto sasvim drugo, govore da možemo biti itekako rentabilni, da nismo ostvarili više stotina milijuna kuna gubitaka, da proizvodimo benzine tako visoke oktanske vrijednosti kakve ne može nitko ili može malo koja rafinerija u sustavu MOL-a. Drugi cilj je potaknuti na potporu i akciju ostale građane Siska i Republike Hrvatske, koji su nezadovoljni stanjem u državi, lošom gospodarskom situacijom, koji žele reći dosta politici i političarima kojima je svejedno što mladi odlaze, što Hrvatska propada u svakom segmentu, ističe Predrag Sekulić, koordinator Stožera za obranu Rafinerije nafte Sisak.

Oglasilo se i Predsjedništvo Gradskog vijeća Siska. Traže da 'Vlada RH kao dioničar s udjelom od 44 posto u vlasništvu nacionalne naftne kompanije, izvrši pritisak preko hrvatskih članova Uprave INE i stavi u mirovanje ili povuče odluku o prestanku prerade nafte u Rafineriji nafte Sisak'.

Predsjedništvo Gradskog vijeća traži da Vlada primi i sasluša predstavnike radnika RS te analizira sve podatke koji sadrže dokaze o manipulaciji brojkama u prikazu bilanci Rafinerije; da angažira neovisnu agenciju, ovaj put od strane Vlade RH, koja bi analizirala podatke o poslovanju INE, dubinski ulazeći u procese rafinerijske prerade, a ne na temelju dostavljenih podataka iz INE kao u slučaju Deloittea. Iz Siska od Vlade također traže da se zaustavi donošenje svih krucijalnih odluka koje negativno utječu na poslovanje kompanije dok se ne dovrše sudski postupci Ivi Sanaderu i Zsoltu Hernadiu, te da povuče Prijedlog Zakona o izmjeni i dopuni Zakona i privatizaciji INE do završetka neovisne analize te usporedbe podataka o poslovanju Rafinerije Sisak i INE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 04:40