MIMOHOD U METROPOLI

Prosvjed u Zagrebu, ljudi koračali po centru, odjekivalo je ‘Slava Ukrajini‘, ali i ‘Rusi, van iz Hrvatske!‘

Jedan od povoda za prosvjed bilo je i rušenje brane Kahovka na Dnjepru koje je rezultiralo humanitarnom katastrofom
 Tomislav Kristo/Cropix

Vrata ruskog veleposlanstva u Bosanskoj ulici u Zagrebu bila su zaključana, nijedno svjetlo nije gorilo, a ispred nje bilo je desetak policajaca koji su dočekali stotinjak prosvjednika, mahom Ukrajinaca.

Okupili su se u 19 sati pred Kamenitim vratima, a zatim u mirnom mimohodu, noseći ukrajinske i hrvatske zastave, kao i transparente "Russia is a terorist country", odnosno "Rusija je teroristička zemlja", zaputili su se Trgom bana Josipa Jelačića te Ilicom prema Bosanskoj ulici, sjedištu Veleposlanstva Ruske Federacije.

Jedan od povoda za prosvjed bilo je i rušenje brane Kahovka na Dnjepru koje je rezultiralo humanitarnom katastrofom

Cijelim putem pjevali su ukrajinske pjesme, ali i izvikivali parole. Najglasnija je bila - Slava Ukrajini, herojima slava, ali i "Putine, huljo", "Putin ratni zločinac", te "Rusi van iz Hrvatske".

Dolaskom pred veleposlanstvo okupili su se i otpjevali ukrajinsku himnu, te nastavili izvikivati parole. Ruski veleposlanik Anvar Azimov, prema nelužbenim informacijama, navodno se u tom trenutku nalazio u zgradi. U prilog toj tvrdnji, koju nismo uspjeli provjeriti, bilo je parkirano vozilo diplomatskih tablica koje je čuvala policija.

Sve je prošlo vrlo dostojanstveno, ali i strastveno. Prosvjednici su poručili kako neće zaboraviti 6. lipnja, napad na branu na Hakovki na Drepnju, te da je to ratni zločin.

- Rusi, van iz Hrvatske! Putine, zločinče! Rusi, vidimo se u Haagu - poručili su nakon čega su održali govore na ukrajinskom jeziku preko megafona, svijetlili mobitelima i lampicama prema kamerama vrlo osiguranoj zgradi Veleposlanstva, te izmolili "Oče naš" na ukrajinskom za sve žrtve rata. Zatražili su također da se Rusija u potpunosti zatvori, odnosno da kao teroristićka država njene granice budu zatvorene za sve druge države.

Između ostalog, rekli su nam da su iznimno zahvalni Hrvatskoj koja je pružila veliku pomoć ukrajinskim izbjeglicama, zahvalili su se policiji koja je osigurala prosvjed te medijima koji ih prate. Nakon oko dva sata povorka se, uz pratnju policije, mirno razišla.

image
Tomislav Kristo/Cropix
image
Tomislav Kristo/Cropix
image
Tomislav Kristo/Cropix
image
Tomislav Kristo/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. rujan 2023 19:05