BLOKADA ZBOG NEPRAVDE

Prosvjed zbog plaćanja: Studenti Filozofskog nastavljaju s blokadom referade

Ministar Fuchs tvrdi kako se problemi trebaju riješiti na razini Fakulteta, a ne Ministarstva
 Tomislav Kristo/CROPIX

Plenum Filozofskog fakulteta odlučio je sinoć da će se i danas nastaviti blokada referade kako bi studenti na simboličan način upozorili na mjesto gdje im se čini nepravda. Odluku o nastavku blokade donijelo je 70-ak prisutnih studenata, javlja HRT .

Studenti zagrebačkoga Filozofskog fakulteta jučer su blokirali studentsku referadu. Na konferenciji za novinare istaknuli su kako su nezadovoljni što mnogi od njih, suprotno obećanjima uprave Fakulteta i Ministarstva, moraju platiti drugu godinu studija. Smeta im također što kriteriji plaćanja na Filozofskom fakultetu još nisu utvrđeni. Poručuju da bi uprava Fakulteta novac trebala tražiti od Ministarstva, a ne od studenata.

- Pitanje blokade referade treba razriješiti na razini Fakulteta, a ne Ministarstva - kazao je ministar znanosti Radovan Fuchs .

- Pitanje određivanja plaćanja školarina i participacija potpuno je u skladu s akademskim slobodama i autonomijom sveučilišta i fakulteta, dodao je, naglasivši kako se u skladu sa sadašnjom situacijom dopuštaju različita rješenja od fakulteta do fakulteta.

- Ministarstvo je u potpunosti poštovalo odluke od prije dvije godine, kad je prvi put primijenjen ovaj model pokrivanja troškova za sve studente koji su upisivali prvu godinu i za one koji su bili na diplomskim studijima, te je dosad u potpunosti isplatilo sve što je bilo ugovoreno - tvrdi nadalje Fuchs.

Predstavnici fakultetskog plenuma istaknuli su kako neće dopustiti da se likvidnost očituje financijskim udarom na studente te da je početak nove akademske godine srušio iluzije i nekolicini preostalih koji su uporno tvrdili da je besplatno obrazovanje već ostvareno te ga samo treba uvrstiti u predložene ' Fuchsove zakone'.

- To je generacija upisana prošle godine koja je očekivala da će, ako ispuni obveze, dalje nastaviti besplatno studirati. No moraju platiti 6.000 kuna. Fakultet podupire studente, ali ne možemo naplatiti drugu godinu školarine kao što smo naplatili treću, rekao je dekan Damir Boras, piše HRT .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:52