VIŠE NEĆE ŠUTJETI

Prosvjed zbog slučaja Purda: Uzmite Šeksa, vratite nam branitelje

 Goran Gazdek/CROPIX

GRUBIŠNO POLJE - Približno tisuću branitelja iz gotovo cijele zemlje okupilo se danas u Grubišnom Polju gdje se na središnjem gradskom trgu, u organizaciji Braniteljske akcije, održao skup potpore hrvatskim braniteljima Tihomiru Purdi, koji je u ekstradicijskom pritvoru u BiH , i Veljku Mariću koji je u pritvoru u Srbiji.

Sa skupa je Vladi, Saboru i predsjedniku Ivi Josipoviću poslan zahtjev za trenutačno i bezuvjetno zaustavljanje daljnjeg progona hrvatskih branitelja te još 10 zahtjeva među kojima ukidanje Zakona o općem oprostu koji je, kako kažu, pretvoren u revizionizam Domovinskog rata i sredstvo za povlašteni status srpske nacionalne manjine te ukidanje državne financijske potpore udrugama i publikacijama koje kriminaliziraju i izvrgavaju ruglu Domovinski rat.

Desetak govornika, uglavnom umirovljenih hrvatskih branitelja, odnos vlasti prema hrvatskim braniteljima nazvali izdajom jasno imenovavši odgovorne za takvo stanje: Vladu, Sabor, predsjednika Josipovića, državno odvjetništvo i Ministarstvo unutarnjih poslova.

„Svi hrvatski branitelji danas su potencijalni Purda i Marić, a dojučerašnji agresor dobio je krila u vođenju hladnog rata. Pojedine državne institucije ne poduzimaju ništa kako bi nas zaštitili“, kazao je vukovarski branitelj Pero Janjić Tromblon dodajući da branitelji više neće šutjeti.

General Željko Sačić istakao je kako su branitelji godinama čekali da se prekine teror generala i branitelja. „Prepušteni smo sami sebi pa ćemo stvar morati preuzeti u svoje ruke“, rekao je Sačić. Boris Prebeg je konstatirao da je „Hrvatska po drugi put ugrožena i da će je branitelji opet obranit“, a Ante Jurić da su branitelji spremni sami otići po Pordu i Marića ako ne budu pušteni. Na skupu se skandiralo Vukovaru, pjevalo „Zovi, samo zovi“, puštale i puštale Thomsponove pjesme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 22:10