MASOVNO GAY LJUBLJENJE

PROSVJED ZBOG STAVOVA CRKVE Grlite i ljubite bližnjega svoga pred katedralom Marijina Uznesenja!

'Katolička crkva vodi homofobnu kampanju kakva se još nije mogla doživjeti u Hrvatskoj'
 Damjan Tadić/CROPIX

Dođite ljubiti bližnjega svoga pred zagrebačku Katedralu zajedno sa Zagreb Prideom - poziv je na masovno gay ljubljenje kao reakciju na stavove koje je do sada u javnosti iznijela Katolička crkva o zdravstvenom odgoju koji je jučer upućen.

Koristeći jednu od poznatih poruka iz Evanđelja, gay udruge sada su prvi put reagirale otkako je počela rasprava, točnije prepucavanje oko spolnog odgoja, pozivajući na prosvjed koji će se održati danas u 15 sati ispred katedrale Marijina Uznesenja.

“Proteklih mjesec dana Katolička crkva vodi homofobnu kampanju kakva se još nije mogla doživjeti u Hrvatskoj. Nas - lezbijke, gejeve, biseksualne i transrodne građane i građanke RH - sustavno se demonizira, spominjanje našeg postojanja se naziva ‘razaranjem čovjeka’, masovno se dijele leci u kojima se homoseksualnost proglašava protuprirodnom, Božić se pretvara u blagdan mržnje protiv LGBT osoba, biskupi čine sve što mogu da pogaze dostojanstvo lezbijki, gejeva, biseksualnih i transrodnih osoba koje žive u Hrvatskoj. Vrhunac svega su skandalozne, uvredljive i mrziteljske izjave, u kojima nas se optužuje da uništavamo Hrvatsku, čime se LGBT osobe želi još više poniziti i izolirati u društvu, te izložiti progonu i nasilju.

Stotine tisuća Francuza prosvjedovat će protiv legalizacije gay brakova

Ali, o našem dostojanstvu odlučujemo mi, a ne Crkva, te vas stoga sve pozivamo da dođete na dostojanstven prosvjed protiv crkvene homofobije i transfobije, protiv govora mržnje i progona LGBT građana i građanki ove zemlje. Pokažimo da hrvatski lezbijke, gejevi, biseksualne i transrodne osobe, kao i naše obitelji, prijatelji/ce, susjedi/e i podržavatelji/ice, neće šutjeti i vječno podnositi najstrašnije uvrede i vođenje kampanje koja može uništiti mnoge živote, naročito mladih LGBT osoba. Pokažimo da se umijemo dostojanstveno i ponosno suprotstaviti nastojanjima da se naše ljudsko dostojanstvo pogazi! Pokažimo kako se ne plašimo braniti naša prava! Pokažimo kako se ne plašimo napada! Pokažimo da mi volimo, a ne mrzimo!”

Ova vrsta javnog protesta gay udruga u svijetu je vrlo česta, no s druge strane ovo je i prvi ozbiljan prosvjedni skup općenito otkako je krenulo prepucavanje na relaciji Vlada - Kaptol.

- Osim kaznene prijave koju smo podnijeli protiv teologa Adalberta Rebića zbog njegovih nedavnih izjava , do sada se nismo javno izjašnjavali, jer je uvođenje zdravstvenog odgoja bilo pitanje politike Vlade. Ono što je postalo problematično je to da smo mi i komunisti apostrofirani kao najveći problem u državi, izdvojili su nas, što je zapravo širenje govora mržnje i poticanja nasilja od strane Crkve, što je, naravno, protuzakonito. Zato smo se u našoj akciji i odlučili pozvati na učenje Katoličke crkve - istaknuo je Marko Jurčić iz Zagreb Pridea. Istaknuo je također da su svi napadači na homoseksualne osobe u 2012., kako je to pokazalo monitoriranje, pozivali na učenje Katoličke crkve.

Jurčić ne očekuje probleme na današnjem skupu.

- Okupljanje smo regularno prijavili policiji, a na njima je da procijene koliko je skup rizičan. Do sada smo primili samo pozive podrške i potvrde dolaska na skup, svi su dobrodošli i ne očekujemo nikakve izgrede. Iza nas je 10 godina iskustva Zagreb Pridea - rekao je Jurčić. Ovaj put, iako će im se akcija događati praktično u njihovu dvorištu, što je i dalje javna površina, Crkva se nije željela izjašnjavati.

- Nemamo nikakav komentar - kratko je uzvratio glasnogovornik Hrvatske biskupske konferencije Zvonimir Ancić.

I 2004. bio je prosvjed zbog homofobije u Crkvi

Ovo nije prvi prosvjed gay zajednice ponukan izjavama svećenika Katoličke crkve.

Prvi put bio je 2004. godine za 3. Zagreb Pridea, koji je bio usmjeren upravo protiv homofobije i netolerancije Katoličke i nekih drugih crkava u Hrvatskoj. Glavna poruka je bila zalaganje za pravo na homoseksualni i lezbijski brak te na odgoj djece u takvim brakovima. Tada je najavljeno i skoro pokretanje savjetodavnih centara koji bi radili na prevenciji AIDS-a te su se založili za prevenciju te bolesti kondomima.

Skup, koji su prvi put aktivno podržali i neki estradnjaci, iako je prošao bez nasilničkih izgreda, nije prošao bez kontroverzi. Pojedine članice ispričale su se zbog nemoralnog ponašanja na Prideu, kao i napada na Katoličku crkvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 11:07