PODRŠKA MIRELI ČAVAJDI

Prosvjedi diljem Hrvatske, u Zagrebu stigla i potpredsjednica Vlade: Žene podijelile svoja mučna iskustva

Prosvjed pod nazivom ‘Dosta! Uništavanja javnog zdravstva i zanemarivanja zdravlja žena!‘ održao se u Zagrebu i još nekoliko gradova

Prizori s prosvjeda ”Dosta” u Zagrebu i Splitu

 Željko Puhovski/Damir Krajač/Joško Ponoš/Cropix

Ostanimo bijesne i vrištimo dok nam sustav ne omogući zdravstvenu zaštitu kakvu zaslužujemo. Jedna je to, i vjerojatno glavna poruka koja dobro ocrtava atmosferu prosvjeda "Dosta! Uništavanja javnog zdravstva i zanemarivanja zdravlja žena”.

Na prosvjedu koji je u četvrtak na Trgu bana Jelačića okupio nekoliko tisuća građanki i građana, u znak solidarnosti s trudnicom Mirelom Čavajdom, a u organizaciji udruga RODA, CESI i Zaklada Solidarna, među ostalima, zahtijevalo se da se ženama u Hrvatskoj zajamči legalan, dostupan i siguran prekid trudnoće. Aktivistica Sanja Sarnavka otvorila je program čitanjem pisma Mirele Čavajde, a potom je niz anonimnih govornica ispričao svoje potresne priče iz hrvatskih bolnica.

"Rodila sam dva mrtva sina. Jedan se trebao zvati Toni, a drugi Toma. Srce ime je prestalo kucati u mojoj utrobi. Jednog sam rodila u WC-u, dok me kuma držala pod ruku. Ginekologinja mi je rekla, dok su mi ruke i noge vezane za stol, da se prestanem trzati ili će me ostaviti neočišćenu”, ispričala je jedna žena.

'Pobačaj vratiti u Ustav'

Jedna je od organizatorica rekla da je "vrijeme da se pobačaj vrati u Ustav".

"Nijednu ženu nećemo ostaviti da se nosi sama s mizoginim ministrima i liječnicima. Ima puno priča žena kojima pobačaj nije bio dostupan jer nije besplatan. Mi želimo da bude dostupan i besplatan, vrijeme je da se vrati u Ustav, tamo mu je i mjesto. Kao i u Sloveniji, gdje nas se šalje tajno i javno, rekla je jedna govornica.

Iskustva žena koje su prošle pobačaj u hrvatskim bolnicama ili im je on bio uskraćen izazvale su najviše reakcija okupljenih koji su negodovanjem, zvižducima i skandiranjem iskazivali svoje nezadovoljstvo. Mjestimice se provuklo i nekoliko povika "ostavka, ostavka" upućenih ministru zdravstva Viliju Berošu kada bi govornici spomenuli njegovo ime. Poruke na transparentima su pritom bile jasne: 'Pobačaj je ljudsko pravo!', 'Moja vagina, moja pravila', 'Svega nam je dosta, od HDZ-a do Mosta', 'Van iz moje maternice', 'Zahtjevamo besplatan pobačaj', 'Moj život, moje tijelo, moja odluka', 'Dosta nedostupnog javnog zdravstva', 'Prizovi svoju savjest, Vili'.

Ipak, transparent koji je izazvao najviše reakcija okupljenih bi je onaj s naslikanom golom ženom i izloženim spolnim organom preko koje je crvenim je slovima pisalo "MOJA"! Iza tog plakata, kako smo doznali, stoje tri studentice, prijateljice, Julija iz Zadra te Tina i Helena iz Zagreba. Na naša pitanja su nevoljko odgovarale. Samo su rekle "transparent sve govori".

Došli mladi, stari, roditelji s djecom...

Generalni je sentiment okupljenih građanki i građana, a bilo je tu puno mladih, roditelja s djecom, ali i umirovljenika, da pobačaji ne mogu biti formalno dopušteni, ali u praksi opstruirani, da je sustav loš i neučinkovit, da je tragedija što Hrvatice moraju ići preko granice da bi dobile ono na što u Hrvatskoj po zakonu imaju pravo i da se plaše što bi se moglo dogoditi ako ideje desnih struja uzmu maha.

Mato Foretić, 75-godišnji umirovljenik, koje je na prosvjed u Zagreb došao iz Korčule (gdje se također održava prosvjed), rekao nam je da je došao na prosvjed jer "suosjeća".

'Ovdje sam kako bi svako ljudsko biće, a posebno žene imale pravo na svoj život, da same o sebi odlučuju. Država ima zakon koji to odobrava, ali ga ne poštuje', rekao je.

S druge strane, majka Danijela Lugarić Vukas na prosvjed je dovela svoje dvije malene kćeri. Rekla nam je da je došla jer želi bolju budućnost za svoju djecu, a ne društvo koje ide prema 19. stoljeću.

"Sve odluke koje će moje kćeri donositi, utjecat će na njihov život, a ja ne želim da one žive u 19. stoljeću. Bojim se da bi ovaj prosvjed mogao biti početak otvorenog rata, rata sa strujama koja ne dijele isto mišljenje", rekla nam je.

Dodala je pritom da misli na prosvjed "Hod za život" koji će se u subotu održati u Zagrebu.

Došli i poznati

Isto tako, na Trgu se okupilo i mnoštvo poznatih lica, estradnih i političkih. Među ostalima, svoju su podršku dali pjevač Damir Urban i pjevačica Severina.

Urban je tako, osim što je na kraju odsvirao svoju pjesmu "Sama", rekao da "budućnost pripada ženama".

- Ovdje pričamo o Zakonu o prekidu trudnoće i pridržavanju zakona. U ovom slučaju zapravo izigravaju vlastite zakone i izbjegavaju njihovo izvršenje. Muškarci su dokazali da nisu u stanju izići na kraj sami sa sobom, a kamoli voditi zemlje - rekao je.

Pjevačica Severina, koji smo također zatekli na licu mjesta, upitali smo što ju je ponukalo na dolazak rekla da je "obećala kako će uvijek dolaziti na ovakva okupljanja".

- Kao i sve ove ljude na dolazak me ponukao veliki revolt prema onima koji su odgovorni za situaciju Mirele Čavajde. Ljudi bi se trebali zamisliti, kako je moguće da su četiri bolnice razapele, figurativno, Mirelu. Ovo je slom zdravstvenog sustava. Strašno je što su na kraju donijeli odluku da ona mora pobaciti u drugoj državi - rekla je Severina koja je posljednjih dana često istupala oko teme Mirele Čavajde.

Od političara, kako smo uspjeli vidjeti, na prosvjed je došla potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga, saborska zastupnica Dalija Orešković, bivši ministar unutarnjih poslova SDP-ovac Ranko Ostojić i šef SDP-a Peđa Grbin.

'Ovo kroz što je prošla gospođa Čavajda više nikada nijedna žena ne smije proći. Ovdje smo da osiguramo da se ovo više nikada ne ponovi, Žene u Hrvatskoj moraju imati pravo na izbor, zdravlje i dostojanstvo', zaključio je Grbin.


Ispod pročitajte tijek događaja i pogledajte fotografije i video snimke s prosvjeda koji su održani diljem Hrvatske

19:12 Nešto iza 19 sati završio je prosvjed u Zagrebu. Govornici su pozvali građane da se raziđu u miru te su im zahvalili što su pokazali otpor i solidarnost.

image

Prosvjednici na Trgu bana Jelačića u Zagrebu

Damir Krajac/Cropix
image

Prosvjednici na Trgu bana Jelačića u Zagrebu

Damir Krajac/Cropix
image

Prosvjednici na Trgu bana Jelačića u Zagrebu

Damir Krajac/Cropix
image

Prosvjednici na Trgu bana Jelačića u Zagrebu

Damir Krajac/Cropix
image

Prosvjednici na Trgu bana Jelačića u Zagrebu

Damir Krajac/Cropix

19:10 - Splitom se kretala velika povorka pod nazivom "Dosta!" kojom se u udruzi Domine traže zakonske promjene vezane uz ženska prava i pravo na pobačaj. Povod je slučaj trudnice Mirele Čavajde, čije je nerođeno dijete suočeno sa strašnom dijagnozom tumora na mozgu, no u Hrvatskoj nije uspjela ostvariti prekid trudnoće.

Pred Hrvatsko narodno kazalište u Splitu prvo je stigla skupina žena odjevena u prepoznatljive crvene mantile i s bijelim kapicama na glavama koje im skrivaju lica. Riječ je o asocijaciji na seriju "Sluškinjina priča" u kojoj su na isti način odjevene sluškinje odnosno plodne žene koje su prisiljene rađati i nositi djecu višim kastama toga društva. Više o prosvjedu u Splitu pročitajte OVDJE.


19:07 Na skupu je bila i potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga, koja je uoči prosvjeda dala izjavu novinarima rekavši da je došla prvenstveno kao žena, ali i kao političarka koja želi preuzeti odgovornost u društvu kako bi svi djelovali odgovorno i provodili zakone.

Zakon koji imamo nije ni najliberalniji ni najrigidniji i sve što bismo dodatno rješavali samo bi ga moderniziralo. Trebamo naći rješenje da se ovakve situacije više ne ponove, rekla je i poručila kako su članovi Vlade i premijer rekli su puno po tom pitanju, "i stoga - pustite nas da odradimo svoje".

Na pitanje je li dio odgovornosti i na ovoj Vladi jer zdravstvene ustanove ne pružaju zdravstvene usluge koje bi trebale nije direktno odgovorila nego je rekla da treba inzistirati na tome da zdravstvena zaštita bude jednako dostupna u nerazvijenim krajevima Hrvatske i u Zagrebu "i na tome ćemo raditi".


19:00 - Reporteri Jutarnjeg na terenu popričali su sa saborskim zastupnikom i šefom SDP-a Peđom Grbinom koji je isto došao na prosvjed.

'Ovo kroz što je prošla gospođa Čavajda više nikada nijedna žena ne smije proći. Ovdje smo da osiguramo da se ovo više nikada ne ponovi, Žene u Hrvatskoj moraju imati pravo na izbor, zdravlje i dostojanstvo', rekao je Grbin.

Od poznatijih Hrvata na prosvjed su došli pjevačica Severina i pjevač Damir Urban. Što je Severina poručila s prosvjeda za Jutarnji pročitajte OVDJE.

Urban je otpjevao pjesmu 'Sama'. Također, tamo je i saborska zastupnica Dalija Orešković. Na prosvjedu je bila i Jelena Veljača s kćerkom.

image

Jelena Veljača s kćerkom, Nevena Rendeli Vejzović

Damir Krajac/Cropix
image

Jelena Veljača s kćerkom

Damir Krajac/Cropix

18:58

Turisti iz Azerbejdžana slučajno su se našli na Trgu pitajući o čemu je riječ. Kada su doznali da je prosvjed za prava žena na prekid trudnoće, ostali su iznenađeni.

- Zašto je to uopće pitanje treba li pobačaj biti dostupan ili ne? Pa to je valjda jasno samo po sebi - rekao je turista iz Azerbejdžana.

Naši su reporteri pričali i s gospodinom Matom Foretićem (75) koje je na prosvjed došao iz Korčule (gdje se također održava prosvjed).

'Ovdje sam kako bi svako ljudsko biće, a posebno žene imale pravo na svoj život, da same o sebi odlučuju. Država ima zakon koji to odobrava, ali ga ne poštuje', rekao je.

image

Prosvjednici na Trgu bana Jelačića u Zagrebu

Damir Krajac/Cropix
image

Prosvjednici na Trgu bana Jelačića u Zagrebu

Damir Krajac/Cropix
image

Prosvjednici na Trgu bana Jelačića u Zagrebu

Damir Krajac/Cropix
image

Prosvjednici na Trgu bana Jelačića u Zagrebu

Damir Krajac/Cropix
image

Prosvjednici na Trgu bana Jelačića u Zagrebu

Damir Krajac/Cropix

18:55 - Naš fotograf Željko Puhovski snimio je i prosvjed na Trgu bana Jelačića s obližnjeg nebodera, fotografije možete pogledati ispod.

image

Prosvjed na Trgu bana Jelačića

Zeljko Puhovski/Cropix
image

Prosvjed na Trgu bana Jelačića

Zeljko Puhovski/Cropix
image

Prosvjed na Trgu bana Jelačića

Zeljko Puhovski/Cropix
image

Prosvjed na Trgu bana Jelačića

Zeljko Puhovski/Cropix

18:50 - Na pulskoj Portarati okupilo se 200-tinjak prosvjednika. Prosvjed je organizirala Udruga PANK, platforma nezavisnih aktivnih kreativaca koja se bavi razvijanjem društvene svijesti i solidarnosti, koja je pročitala pismo majke Mirele Čavajde.

- Dosta jer je stvarno doista. Dosta je da stalni šutimo i stojimo u kutu, poručili su iz Pule. Nadaju se da se više neće dogoditi slične priče.

- Trebamo poslati snažnu poruku jer je pitanje koliko je Mirela bilo i koliko ih još uvijek ima, ali ne želimo da se Mirele više ponavljaju, poručila je Iva Šverko iz udruge PANK.

image

Prosvjed u Puli

Dusko Marusic/Cropix
image

Prosvjed u Puli

Dusko Marusic/Cropix
image

Prosvjed u Puli

Dusko Marusic/Cropix
image

Prosvjed u Puli

Dusko Marusic/Cropix
image

Prosvjed u Puli

Dusko Marusic/Cropix
image

Prosvjed u Puli

Dusko Marusic/Cropix
image

Prosvjed u Puli

Dusko Marusic/Cropix
image

Prosvjed u Puli

Dusko Marusic/Cropix
image

Prosvjed u Puli

Dusko Marusic/Cropix
image

Prosvjed u Puli

Dusko Marusic/Cropix
image

Prosvjed u Puli

Dusko Marusic/Cropix
image

Prosvjed u Puli

Dusko Marusic/Cropix
image

Prosvjed u Puli

Dusko Marusic/Cropix
image

Prosvjed u Puli

Dusko Marusic/Cropix
image

Prosvjed u Puli

Dusko Marusic/Cropix
image

Prosvjed u Puli

Dusko Marusic/Cropix

18:46 - "Vili Beroš glavni seroš", "Mi smo unuke vještica koje niste uspjeli spaliti", "Pošto zdravlje, ministre", "Ne znači ne", "Dosta političkih igara na račun žena" i niz drugih transparenata nosile su građanke i građani Rijeke, njih oko tisuću, koji su se okupili na prosvjedu na Jadranskom trgu, zahtijevajući pravo na zdravstvenu skrb žena i poštivanje reproduktivnih prava.

Okupljeni su zahtijevali ostavku ministra Vilija Beroša i drugih aktera u slučaju Mirele Čavajde, uz poruke da je njegova reakcija cinična i licemjerna te da je ovaj slučaj razotkrio svu torturu koju prolaze žene kojima zdravstveni sustav uskraćuje njihova prava.

image

Prizor s prosvjeda u Rijeci

Damir Skomrlj/Cropix
image

Prizor s prosvjeda u Rijeci

Damir Skomrlj/Cropix
image

Prizor s prosvjeda u Rijeci

Damir Skomrlj/Cropix
image

Prizor s prosvjeda u Rijeci

Damir Skomrlj/Cropix
image

Prizor s prosvjeda u Rijeci

Damir Skomrlj/Cropix
image

Prizor s prosvjeda u Rijeci

Damir Skomrlj/Cropix
image

Prizor s prosvjeda u Rijeci

Damir Skomrlj/Cropix

Na prosvjedi je pročitano pismo Zorice Zril, Riječanke koja je prošla sličnu dramu kao Mirela Čavajda, također u režiji sustava zdravstva.

"Za takve incidente krivica počinje od ginekologa koji očito nisu dovoljno stručni da uoče malformacije u ranim stadijima", poručila je Zril, kazavši da se iza priziva savjesti kriju ljudi koji nose na savjesti žene žrtve sustava zdravstva.

"Sustav je loš i neučinkovit, a žalosno je da krivci nikada ne odgovaraju za svoje propuste", stoji u pismu Zorice Zril, koje je izazvalo snažne reakcije okupljenih.

Na prosvjedu je pročitano i dirljivo pismo Mirele Čavajde, a nastupio je i ženski zbog, uz nedvosmislenu poruku - "Dosta!"

image

Prizor s prosvjeda u Rijeci

Damir Skomrlj/Cropix
image

Prizor s prosvjeda u Rijeci

Damir Skomrlj/Cropix
image

Prizor s prosvjeda u Rijeci

Damir Skomrlj/Cropix
image

Prizor s prosvjeda u Rijeci

Damir Skomrlj/Cropix
image

Prizor s prosvjeda u Rijeci

Damir Skomrlj/Cropix
image

Prizor s prosvjeda u Rijeci

Damir Skomrlj/Cropix
image

Prizor s prosvjeda u Rijeci

Damir Skomrlj/Cropix
image

Prizor s prosvjeda u Rijeci

Damir Skomrlj/Cropix
image

Prizor s prosvjeda u Rijeci

Damir Skomrlj/Cropix
image

Prizor s prosvjeda u Rijeci

Damir Skomrlj/Cropix

18:42 - Naš reporter Mario Pušić javlja da se u Sisku okupilo oko 150 ljudi sa zviždaljkama i transparentima. Više o prosvjedu u Sisku pročitajte OVDJE.

image

Prosvjed u Sisku

Mario Pušić
image

Prosvjed u Sisku

Mario Pušić
image

Prosvjed u Sisku

Mario Pušić

18:30 - Mirjana Kučer, voditeljica udruge Domine iz Splita, kaže za N1 da ne vjeruje da će njihovi zahtjevi za ostavkom ministra Beroša išta promijeniti, kad Vlada ne sluša niti Ustavni sud.

Treba ukinuti ili strogo kontrolirati priziv savjesti. Žalosna je situacija u splitskoj bolnici, gdje se od 34 djelatnika njih 32 prizivaju na savjest, pa Splićanke odlaze obaviti prekid trudnoće u Šibenik, pa i u BiH.' rekla je..


18:25 - Aktivistica za ženska prava Sanja Sarnavka pročitala je okupljenima potresno pismo Mirele Čavajde.

'Hvala Mireli za njezinu hrabrost', rekla je na kraju, uz dugotrajan pljesak i ovacije okupljenih.

'Ali mi ovdje, a ima nas, nastavit ćemo borbu i nećemo dozvoliti da se više ni jednoj ženi dogodi Mirelina priča. Prisilit ćemo javno zdravstvo da poštuje žene', rekla je.

image

Prosvjednici na Trgu bana Jelačića u Zagrebu

Damir Krajac/Cropix
image

Prosvjednici na Trgu bana Jelačića u Zagrebu

Damir Krajac/Cropix
image

Prosvjednici na Trgu bana Jelačića u Zagrebu

Damir Krajac/Cropix
image

Prosvjednici na Trgu bana Jelačića u Zagrebu

Damir Krajac/Cropix
image

Prosvjednici na Trgu bana Jelačića u Zagrebu

Damir Krajac/Cropix
image

Prosvjednici na Trgu bana Jelačića u Zagrebu

Damir Krajac/Cropix

18:20 Naši reporteri na terenu pričali su s tri studentice, prijateljice, Julijom iz Zadra, Tinom i Helenom iz Zagreba koje su na prosvjedu nosile transparent s eksplicitnom slikom gole žene. Preko nje je crvenim slovima napisano "MOJA"! Kad su ih reporteri Jutarnjeg pitali zašto su danas ovdje, jednostavno su odgovorile:"Transparent sve govori".

image

Prosvjednice na Trgu s eksplicitnim transparentom

image

Transparent s prosvjeda na Trgu


18:12 - Prosvjed je prekinuo muškarac s megafonom koji je počeo vikati: 'Živio Grga, mi smo tu da ukažemo na nepravdu. I vi ste bili pobačeni (?!)'. Građani koju su se okupili na Trgu počeli su mu zviždati i smijati se.


18:05 - U Zagrebu, gdje je prosvjed službeno počeo, prosvjednici drže transparente s raznim porukama podrške Mireli Čavajdi, ali i kritikama prema institucijama. "Moje zdravlje, moje pravo, moj život", "Prizovi svoju savjest, Vili", "Ginekolozi koji imaju priziv savjesti na prekvalifikaciju", "Priziv savjesti mi abortira volju za životom", neke su od poruka koje su zabilježili naši fotografi.

image

Prosvjed na Trgu bana Jelačića

Damir Krajac/Cropix
image

Prosvjed na Trgu bana Jelačića

Damir Krajac/Cropix
image

Okupljanje prosvjednika u Zagrebu

Damir Krajac/Cropix
image

Prosvjed na Trgu bana Jelačića

Damir Krajac/Cropix
image

Prosvjed na Trgu bana Jelačića

Damir Krajac/Cropix
image

Okupljanje prosvjednika u Zagrebu

Damir Krajac/Cropix
image

Okupljanje prosvjednika u Zagrebu

Damir Krajac/Cropix
image

Okupljanje prosvjednika u Zagrebu

Damir Krajac/Cropix
image

Okupljanje prosvjednika u Zagrebu

Damir Krajac/Cropix
image

Okupljanje prosvjednika u Zagrebu

Damir Krajac/Cropix
image

Okupljanje prosvjednika u Zagrebu

Damir Krajac/Cropix
image

Okupljanje prosvjednika u Zagrebu

Damir Krajac/Cropix
image

Okupljanje prosvjednika u Zagrebu

Damir Krajac/Cropix

18:01 Građani se i u Osijeku okupljaju na prosvjedu podrške Mireli Čavajdi. Organizator prosvjeda je neformalna inicijativa DOSTA! Osijek u koordinaciji s ostalim nacionalnim inicijativama.

Okupljenima je pročitan proglas u kojemu je istaknuto da je „slučaj Mirele Čavajda“ važan jer ukazuje na neuređeni sustav zdravstvene skrbi za žene u Hrvatskoj, nadmoć priziva savjesti, politikanstva i ciljanog kadroviranja nad pravima žena na zdravstvenu uslugu.

Organizatorice prosvjeda Mirna Šmit i Natalija Havelka ispred neformalne inicijative DOSTA! Osijek poručile su da je jedna žena svojim istupom ukazala da je sustav truo i neodrživ te na dugogodišnje zanemarivanje i ugrožavanje ženskog zdravlja.


17:48 - U Splitu je krenula povorka ljudi, među njima i žene obučene kao likovi u seriji Sluškinjina priča, piše N1.


17:45 - Na Trgu su se počeli skupljati prvi građanke i građani na prosvjedu kojim se daje podrška Mireli Čavjadi i traže ostvarivanje zakonom zajamčenih reproduktivnih prava žena.


Prosvjed pod nazivom "Dosta! Uništavanja javnog zdravstva i zanemarivanja zdravlja žena!" održat će se u Zagrebu i još nekoliko hrvatskih gradova u znak solidarnosti s Mirelom Čavajdom i svim ženama kojima je u Hrvatskoj uskraćen zakonski zajamčen prekid trudnoće i drugi oblici zdravstvene skrbi.

image

Muškarac s transparentom na Trgu bana Josipa Jelačića

Matija Djanjesic/Cropix

Prosvjed je s početkom u 18 sati najavljen u Zagrebu na Trgu bana Jelačića te isto vrijeme u Puli, Rijeci, Sisku, Splitu, Šibeniku, Osijeku, Zadru i na Korčuli. Prosvjednu akciju organiziraju udruga RODA, CESI, Zaklada Solidarna, PaRiter, Građanke i građani Rijeke i Platforme za reproduktivna prava.

I dok se okupljanje građana na glavnom zagrebačkom trgu tek čeka, neobičan trenutak dogodio se pred kamerama N1 televizije čija je novinarka nešto nakon 16 sati izvještavala s Trga.

Naime, dok je novinarka govorila iza nje se smjestio neki muškarac s bizarnim transparentom na kojem je pisalo "Ostanite doma, ne vjerujte u ovo".

image

Prizor s Trga bana Jelačića 2 sata prije prosvjeda, snimljen tijekom prijenosa uživo N1 televizije

Screenshot: N1 Televizija
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 07:01