ŠEF TELEKOMA

'PROSVJEDI NE MOGU RIJEŠITI PROBLEME. 'AJMO SE ŠTO PRIJE OKRENUTI POSLU' Mudrinićeva poruka sindikatima

ZAGREB - Predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Ivica Mudrinić ocijenio je danas kako prosvjedi ne mogu riješiti probleme s kojima smo suočeni jer se oni rješavaju za stolom i konstruktivnim prijedlozima, a ne demagogijom i nerealnim obećanjima.

"Trebamo se što prije okrenuti poslu, investicijama, novim radnim mjestima i zalagati se da svi zajedno, širokim konsenzusom u društvu, dođemo do takvog stanja", rekao je Mudrinić komentirajući najavljeni prvosvibanjski prosvjed i sindikalne zahtjeve.

Mudrinić je istaknuo da je prosvjed neupitno legitimno pravo, ali da se njime neće ništa riješiti već samo ukazati na nezadovoljstvo, koje je već poznato.

"Nisam siguran da ćemo čuti neku novu poruku. 'Ajmo se što prije okrenuti poslu, podržati investicije, pronaći novi održivi ekonomski model koji će osigurati nova radna mjesta, a radna mjesta dolaze kroz investicije. Treba stvoriti uvjete u kojima je moguće privući kapital, u kojima se isplati investirati i tada ćemo riješiti sve probleme uključujući i nezaposlene i životni standard građana, umirovljenika, ljudi koji rade u javnom sektoru. Sve to ovisi o uspješnosti privatnog sektora, o stvaranju uvjeta za investicije", izjavio je Mudrinić u Osnovnoj školi Tin Ujević gdje je kao šef HT-a predstavljao projekt "Solarni suncokreti".

Za Vladin plan za investicije koji je jučer predstavljen, Mudrinić je rekao da je vrlo važno podržati svaki projekt i pomak u pogledu investiranja i otvaranju novih radnih mjesta.

"Vladin program i svi potezi koji idu k tome da dovedemo investicije, domaće ili strane, otvorimo nova radna mjesta i potaknemo rast gospodarstva i BDP-a su za podržati", poručio je Mudrinić.

Kazao je da su investicije jedini način da zaposlimo ljude koji su trenutačno bez posla i sve buduće generacije koje sada završavaju školovanje. "Bez investicija, novih radnih mjesta nećemo biti u stanju puniti proračun i podmiriti sve obaveze socijale, zdravstva, mirovina", ocijenio je Mudrinić.

Upitan što bi hitno Vlada trebala napraviti Mudrinić je istaknuo da je HUP predlagao Vladi donošenje paketa mjera.

"Pojedinačni, kap po kap potezi, nisu dostatni. Treba napraviti paket mjera koji će činiti zaokret ekonomske politike. Trenutačno nije jasno vidljivo koju ekonomsku politiku provodimo. Za podržati je poticaj novih investicija, međutim treba nam ukupan paket ekonomske politike, naročito imajući u vidu da će Hrvatska uskoro postati članica Europske unije", istaknuo je.

Komentirajući 500 parafiskalnih nameta koje se spominju u zadnje vrijeme te treba li ih ukinuti, Mudrinić je rekao kako su ti nameti uteg za hrvatsku ekonomiju i konkurentnost. "To je opterečenje koje nas čini nekonkurentnim", istaknuo je.

Mudrinić je naglasio da je HUP-ov prijedlog Vladi da u što kraćem roku počisti sve one namete koji nisu nužni. "Treba to reducirati u što kraćem roku", poručio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 14:56