INCIDENTI NA TRGU

Prosvjednici na Trgu fizički i verbalno napadali novinare: ‘Hoćeš da ti ja skinem masku? Ha, smeće jedno‘

Kako doznajemo, reporter je dobio udarac laktom u rebra, a napadači su ga s leđa napali i šakama u glavu

Ilustracija

 Boris Kovacev/Cropix

Na današnjem prosvjedu protiv covid potvrda i mjera došlo je do više incidenta. U jednom je fizički napadnut novinar RTL-a, a u drugom je okružena i verbalno napadnuta ekipa Nove TV, a neugodnost je doživjela i ekipa Al Jazeere Balkans.

Na Trgu bana Josipa Jelačića tijekom prosvjeda je napadnut televizijski reporter RTL-a Goran Latković, a prosvjednici su okružili i verbalno izvrijeđali i ekipu Nove TV s novinarkom Petrom Buljan.

Kako doznajemo, Latković je dobio udarac laktom u rebra, a napadači su ga s leđa napali i šakama u glavu.

Novinari općenito nisu bili dobro prihvaćeni na prosvjedu jer su okupljeni građani, kako se moglo čuti tijekom prosvjeda, uvjereni da su mediji 'plaćenici' Nacionalnog stožera civilne zaštite.

"Cijelo vrijeme su nas vrijeđali, uopće sve novinare. Skandirali su: 'RTL odlazi!'', ispričao je Latković svojim kolegama s RTL-a.

U trenutku kad su ga napali, samo RTL je bio na mjestu za javljanje uživo.

Latković je ispričao da su ga prvo udarili laktom u rebra, onda su ga dvije osobe udarile šakom sa stražnje strane glave, s leđa.

Što se verbalnih napada tiče, kazao je reporter RTL-a, njihova televizijska ekipa nije bila jedina na meti.

"Sve novinare su psovali".

U večernjim satima Latković se oglasio na Twitteru.

- Hvala svima na brizi. Dobro sam i nisam ozlijeđen. Ovim putem želim izraziti veliku podršku svim kolegicama i kolegama koji su danas izvještavali s prosvjeda, a bili su verbalno ili fizički napadnuti. Zbog borbe za slobodu svojih stavova i uvjerenja drugi ne moraju ispaštati, napisao je Latković na Twitteru.

Prosvjednici su okružili i verbalno vrijeđali ekipu Nove TV s novinarkom Petrom Buljan.

- Manipulirate ovim narodom, sve vas možete biti strah. Vi ste najveći fašisti. Skini masku. Hoćeš da ti ja skinem masku? Ha, smeće jedno, urlali su prosvjednici na ekipu Nove TV.

Verbalni napad na sebe i cijelu ekipu Nove TV opisala je reporterka Buljan.

"Bili smo među ljudima i snimali izjave. Odjednom nam je nekoliko pojedinaca počelo vikati da smo plaćenici i dobacili su nam nekoliko uvreda. Ljudi okolo nas su se okupili i počeli skandirati "Nova TV odlazi" te su počeli naguravati snimatelja. Nakon nekog vremena smo se udaljili od te grupe ljudi", rekla je Buljan.

Novinarki Al Jazeere Nikolini Zavišić, pak, skupina prosvjednika uzela mikrofon tijekom javljanja uživo.​

O napadu se na Twitteru oglasila i urednica informativnog programa Nove TV Ksenija Kardum.

"Pravo na slobodu je i sloboda da novinari rade svoj posao. Nitko zbog toga ne smije biti fizički ni verbalno napadnut. Kolega Goran Latković napadnut je fizički, a Petra Buljan verbalno. Takvo ponašanje je obično divljaštvo", zaključila je.

Osude iz Vlade i Ministarstva kulture: 'Divljaštvo i kukavičluk'

Glasnogovornik Vlade Marko Milić na Twitteru je oštro osudio fizički napad na reportera RTL-a Gorana Latkovića tijekom subotnjeg prosvjeda protiv covid potvrda, nazvavši ponašanje prosvjednika "kukavičlukom i divljaštvom", a osudi se pridružilo i Ministarstvo kulture.

"Kakvo divljaštvo i kukavičluk prosvjednika koji su napali s leđa novinara Gorana Latkovića dok je izvještavao za RTL", napisao je Milić na Twitteru.

"Tzv. borci za slobodu ugrožavaju slobodu i prava većine odgovornih u društvu! I to na dan kad imamo 65 umrlih od covida-19. A danas otkrivaju i svoj politički predznak", stoji u njegovoj objavi.

Glasnogovornik Vlade Milić uz objavu je stavio i screenshotove portala s naslovima "Izudarali reportera RTL-a" te "Gotov veliki prosvjed u Zagrebu: Na trgu tisuće ljudi, došli Bulj, Hasanbegović, Raspudić...".

Objavom na Twitteru reagirala je i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

"Najoštrije osuđujem napada na novinara RTL-a Gorana Latkovića koji je fizički napadnut danas popodne dok je izvještavao s prosvjeda organiziranog danas u Zagrebu", napisala je ministrica.

Ured predsjednika: Neprihvatljivo

Iz Ureda predsjednika Republike Zorana Milanovića poručili su kako pravo na prosvjed ne može postati pravo na nasilje osudivši subotnje napade na novinare koji su izvještavali s prosvjeda protiv covid potvrda.

"Fizički i verbalni napadi na novinare koji obavljaju svoj posao nisu prihvatljivi i osuđujemo ih. Pravo na prosvjed ni u kom slučaju ne može postati pravo na nasilje", objavio je Ured predsjednika RH večeras na Twitteru.

HND i SNH: Očekujemo hitnu policijsku istragu

Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske oštro su osudili fizički napad na novinara RTL-a Gorana Latkovića na prosvjedu protiv covid potvrda u subotu, te pozvali policiju na hitnu istragu, pravosuđe na provedbu kazne, te Vladu na nedvosmislenu osudu toga čina.

Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske najoštrije osuđuju današnji fizički napad na novinara RTL-a Gorana Latkovića dok je izvještavao sa skupa protivnika epidemioloških mjera i covid-potvrda u Zagrebu, stoji u priopćenju HND-a.

Prema iskazu kolege Latkovića, dvije nepoznate osobe napale su ga kukavički s leđa te ga dvaput ošamarile, a treća ga je laktom udarila u rebra. ​Također, meta​ verbalnih napada​ ​bile su u subotu i novinarske ekipe Nove TV ​i​ HTV-a​, dok je novinarki Al Jazeere Nikolini Zavišić skupina prosvjednika uzela mikrofon usred javljanja uživo.​

"Na prosvjedu koji je, prema riječima organizatora, dio borbe za slobodu, našim je kolegicama i kolegama uskraćeno pravo da slobodno rade i izvještavaju u interesu javnosti", upozoravaju HND i SNH.

Izražavajući svoju punu podršku kolegi Latkoviću i svim novinarkama i novinarima, snimateljima, radijskim i televizijskim tehničarima te fotoreporterima, koji su gotovo svakodnevno izloženi napadima protivnika korona-mjera, HND i SNH ističu kako od policije očekuju hitnu istragu i pronalazak počinitelja napada na kolegu, od pravosudnih institucija njihovo kažnjavanje, a od Vlade njihovu nedvosmislenu osudu.

"HND i SNH još jednom upozoravaju na neizdrživu atmosferu u društvu u kojoj su novinari sve češća meta bilo verbalnih bilo fizičkih napada. Novinarstvo je javno dobro i nitko nema pravo fizički napadati i vrijeđati ljude koji samo rade svoj posao", poručuju u priopćenju, koje potpisuju predsjednica SNH Maja Sever i predsjednik HND-a Hrvoje Zovko.

Napad sudionika neprijavljenog prosvjeda na predstavnike medija osudili su i glasnogovornik vlade, ministrica kulture i medija te ured predsjednika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 15:23