‘ŽELIMO BOLJE ZDRAVSTVO‘

Prosvjednici Vladi uručili svoje zahtjeve, puštene snimke Matijanićevih poziva Hitnoj: ‘AP, ovo je tema!‘

Prosvjed Hrvatskog novinarskog društva ‘‘Oprostite što smetam, ne mogu disati‘ organiziran je šest mjeseci od smrti novinara Vladimira Matijanića
 Cropix/Tomislav Kristo

Prosvjed Hrvatskog novinarskog društva (HND) ‘‘Oprostite što smetam, ne mogu disati‘‘, organiziran šest mjeseci od smrti novinara Vladimira Matijanića, završio je u nedjelju na Markovu trgu ponovljenim zahtjevom za smjenom ministra zdravstva Vilija Beroša.

Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko i Andrea Topić na kraju prosvjeda predali su hrvatskoj Vladi zahtjeve iz peticije koju je potpisalo gotovo pet tisuća ljudi. Traže novu, neovisnu istragu Matijanićeve smrti i ostavku ministra Beroša.

‘‘Krenut ćemo na Markov trg da kažemo Viliju Berošu i AP (premijeru Andreju Plenkoviću) što mislimo o tome kako i na koji način bešćutno zataškavaju cijeli ovaj slučaj‘‘, kazao je predsjednik HND-a Hrvoje Zovko na početku prosvjedu ispred Novinarskog doma na kojem se do 13 sati okupilo više stotina novinara i građana koji su krenuli u prosvjednu šetnju središtem Zagreba.

Dolaskom na Markov trg, Zovko je, uz zvižduke i povike prosvjednika ‘‘Vili, odlazi‘‘ kazao i kako nas u slučaju tragične smrti Vladimira Matijanića ‘‘šest mjeseci uvjeravaju, lažu i manipuliraju da je sve bilo u redu‘‘

Zovko je istaknuo i kako prosvjed nije usmjeren protiv zdravstvenih radnika te zahvalio svima koji su se odazvali na prosvjed uoči kojeg je ponovio da je dobio informaciju da je liječnicima, medicinskim sestrama i tehničarima koji su htjeli doći na prosvjed ovog tjedna bila poslana inspekcija. Ministar Beroš to je kasnije opovrgnuo.

‘‘Ovo je prosvjed i za sve koji su doživjeli tragediju poput Vladine. Da stvari ne funkcioniraju govore stotine mejlova i poziva koje su HND-u uputili građani iz cijele Hrvatske, kojima su opisivali dramatične okolnosti u kojima su izgubili najmilije. Želimo bolji zdravstveni sustav, sustav u kojem pacijenti poput Matijanića neće biti žrtve.‘‘, kazao je Zovko. Dodao je i kako novinarske strukovne organizacije podržavaju i borbu brojnih zdravstvenih udruga koje traže bolje uvjete rada.

"Poručujemo premijeru, AP, ovo je tema, ovo je tema koju nikada nećemo zaboraviti", zaključio je Zovko.

Potpredsjednik HND-a Branko Mijić kazao je kako je prošlo je šest mjeseci od ‘‘medicinski potpomognutog ubojstva Vladimira Matijanića" dodavši i kako se ne može oprostiti onima odgovornima za njegovu smrt. Ukazao je i na potrebu nastavka borbe za rasvjetljavanje ovog slučaja koji se, prema njegovim riječima, mogao dogoditi svakome od nas.

Životna partnerica Vladimira Matijanića i novinarka Indexa Andrea Topić podsjetila je na sve tragične okolnosti smrti splitskog novinara ukazavši na odgovornost i bešćutnost vodećih ljudi zdravstvenog sustava, ali i političkog vrha uključivši i premijera Plenkovića.

Indexov novinar Ilko Ćimić istaknuo je da zdravstveni sustav u Hrvatskoj ne funkcionira, a novinarka Gabrijela Radanović da je ministar Beroš u komentarima Matijanićeve smrti spominjao ‘‘nadstandard‘‘.

‘‘Jeste li pod tim mislili na oživljavanje koje je trajalo preko sat vremena? Debelo preko sat vremena? Je li to nadstandard? Toliko smo dugo na stubištu ispred stana slušali zvuk upuhivanja zraka u njegova pluća‘‘, kazala je Radanović‘‘.

Prosvjed smo pratili uživo


14.15 Hrvoje Zovko i Andrea Topić predali su Vladi RH zahtjeve iz peticije koju je potpisalo gotovo pet tisuća ljudi. Peticijom se traži nova neovisna istraga Matijanićeve smrti, kao i ostavka ministra zdravstva Vilija Beroša. Prosvjed je time završio.


14.00 “Šest mjeseci nas uvjeravaju, lažu, manipuliraju da je sve bilo u redu. Ovo je djelovalo kao povjerenstvo za saniranje štete”, rekao je Hrvoje Zovko.

“Ovo je prosvjed i za sve one koji su doživjeli tragediju poput Vladine. Da stvari ne funkcioniraju govore stotine mejlova i poziva koje su HND-u uputili građani iz cijele Hrvatske, a u kojima su opisivali dramatične okolnosti u kojima su izgubili najmilije. Želimo bolji zdravstveni sustav. Poručujemo premijeru, AP ovo je tema, ovo je tema koju nikada nećemo zaboraviti”, poručio je Zovko.

Novinarka i partnerica Matijanića, Andrea Topić, ovom prilikom je pročitala nekoliko njegovih Facebook statusa.

- Mi smo se navikli da je to normalno da ti hitna ne dođe kad ju zoveš, a ranije smo se navikli da je normalno kad se naručiš na pregled da čekaš po godinu dana. Ovo je prosvjed za bolje zdravstvo ”, kazala je Topić.


13.50 Govore drže Hrvoje Zovko, Andrea Topić i novinar Branko Mijić.


13.40 Na Markovom Trgu je puštena snimka telefonskog razgovora bolesnog Vladimira Matijanića sa splitskom hitnom službom. Snimka je završila i mogu se čuti povici: Vili, odlazi!


13.35 Prosvjedna povorka sada je na Markovom Trgu. Ovdje će uskoro održati govore.


13.20 Prosvjednici su stigli na Trg bana Jelačića.


13.15 Prosvjedna povorka prolazi Ilicom, a promet je potpuno zakrčen. Premda je najavljeno kako će prometovanje električnih tramvaja biti obustavljeno, nekoliko njih je zapelo na tračnicama. U cijelom kaosu sudjeluju i automobili. Neki vozači trube u znak potpore prosvjednicima.

image
Cropix/Tomislav Kristo

13.10

image
Cropix/Tomislav Kristo
image
Cropix/Tomislav Kristo
image
Cropix/Tomislav Kristo
image
Cropix/Tomislav Kristo
image

Andrea Topić

Cropix/Tomislav Kristo
image

Novinarka Andrea Topić na prosvjedu u Zagrebu

Cropix/Tomislav Kristo

12.50 Među prosvjednicima su i književnik Ante Tomić, političarka Rada Borić, novinar N1 Televizije Domagoj Novokmet. Tu je i novinarka i predsjednica Europske federacije novinara (EFJ) i Sindikata novinara Hrvatske (SNH) Maja Sever. Prosvjed osigurava desetak policajaca. Na transparentima koji prosvjednici nose mogu se pročitati natpisi: Mijenjamo Vladu za Matijanića, Kmetovi nisu imali demokraciju imali su muda, i onaj na kojem piše sam naziv prosvjeda: Oprostite što smetam, ne mogu disati.

image
Cropix/Tomislav Kristo


12.45 Ispred Novinarskog doma u Zagrebu okupilo se 300-injak ljudi. Među njima je velik broj poznatih hrvatskih novinara koji su došli dati podršku prosvjedu. Sudionici prosvjeda nose transparente na kojima se mogu vidjeti isječci Matijanićevih razgovora sa splitskom hitnom službom. Prosvjedna šetnja zamišljena je od Novinarskog doma, preko Trga Republike Hrvatske, Frankopanske do Ilice, Ilicom do Trga bana J. Jelačića, te Zakmardijevim stubama do Gornjega grada na Markov trg.

image

Maja Sever

Tomislav Kristo/Cropix
image
Tomislav Kristo/Cropix
image
Tomislav Kristo/Cropix

Prosvjed Hrvatskog novinarskog društva (HND) ‘‘Oprostite što smetam, ne mogu disati‘‘, organiziran šest mjeseci od smrti novinara Vladimira Matijanića, počeo je u nedjelju ispred Novinarskog doma s ponovljenim zahtjevima za smjenom ministra zdravstva Vilija Beroša.

‘‘Krenut ćemo na Markov trg da kažemo Viliju Berošu i AP (premijeru Andreju Plenkoviću) što mislimo o tome kako i na koji način bešćutno zataškavaju cijeli ovaj slučaj‘‘, kazao je predsjednik HND-a Hrvoje Zovko na početku prosvjeda na kojem se do 13 sati okupilo više stotina novinara i građana.

Zovko je istaknuo i kako prosvjed nije usmjeren protiv zdravstvenih djelatnika te je zahvalio svima koji su se odazvali na, kako je istaknuto, prosvjednu šetnju.

Okupljanje novinara i građana ispred Novinarskog doma počelo je oko 12 sati, a nakon toga nešto prije 13 sati je počela prosvjedna šetnja od Novinarskog doma prma Trgu Republike Hrvatske, Frankopanskoj do Ilice, Ilicom do Trga bana Josipa Jelačića, te Zakmardijevim stubama do Gornjega grada na Markov trg.

Uoči prosvjeda, u subotu je bila održana i konferencija za novinare gdje je bilo istaknuto i da je HND šest mjeseci upozoravao da u slučaju smrti novinara Indexa Vladimira Matijanića nije pokrenut službeni postupak, nitko nije smijenjen, niti je itko odgovarao.

‘‘Vili Beroš mora otići, tu nema nikakve dvojbe i nikakve rasprave. Mi već šest mjeseci svjedočimo jednom bešćutnom zataškavanju u slučaju Matijanić. Vili Beroš i sustav koji on predstavlja učinio je sve da se istina nikada ne sazna‘‘, rekao je Zovko.

Ocijenio je i da su rezultati povjerenstva Ministarstva zdravstva da u pružanju medicinske skrbi Matijaniću nije bilo značajnih stručnih propusta jedna od ‘‘najogavnijih stvari koja se dogodila u povijesti ovog društva‘‘ jer je krivcem proglašen Matijanić.

Podsjetio je i da je peticiju da novo, nezavisno povjerenstvo provede izvide i utvrdi postoje li propusti u liječenju novinara Matijanića potpisalo gotovo 5000 građana, ocijenivši i kako su se ‘gadno prevarili‘ svi oni koji su mislili da će se od toga odustati.

Naglasio je kako, i planirani prosvjed nikako nije usmjeren protiv zdravstvenih djelatnika, ali je i upozorio da je, uoči samog početka konferencije za novinare, dobio informaciju da je liječnicima, medicinskim sestrama i tehničarima koji su htjeli doći na prosvjed poslana inspekcija. Ministar Beroš to je kasnije opovrgnuo.

Novinar Vladimir Matijanić umro je u Splitu 6. kolovoza prošle godine od posljedica bolesti vezanih uz teške posljedice COVID-19. Nakon brojnih prigovora za nesavjesno liječenje i moguće uskraćivanje odgovarajuće medicinske pomoći. zaključak stručnog povjerenstva Ministarstva zdravstva bio je da u pružanju medicinske skrbi novinaru Matijaniću nije bilo značajnih stručnih propusta. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. ožujak 2023 13:56