PROSVJED U ZAGREBU

Prosvjednici zabarikadirali ulaz na Filozofski fakultet zbog suspendirane dekanice

Do prosvjednog je skupa došlo nakon što je rektor zagrebačkog sveučilišta Damir Boras suspendirao dekanicu Vesnu Vlahović-Štetić
Prosvjed pred zgradom Filozofskog fakulteta u Zagrebu
 Matija Boltižar/hanza Media

Uz razvijen transparent "Sveučilište mora bolje", stotinjak studenata i profesora Filozofskog fakulteta u Zagrebu četvrtak je tijekom prijepodneva "simbolički" blokiralo ulaz u zgradu fakulteta.

Do prosvjednog je skupa došlo nakon što je rektor zagrebačkog sveučilišta Damir Boras suspendirao dekanicu Vesnu Vlahović-Štetić i cijelu upravu Filozofskog fakulteta te nakon što je najavljeno da će Povjerenstvo za primopredaju Sveučilišta u Zagrebu u četvrtak oko 11 sati doći u fakultet.

image
Prosvjed pred zgradom Filozofskog fakulteta u Zagrebu
Matija Boltižar/hanza Media

"Smatram da se sustavno krši autonomija ovog fakulteta nametanjem stranih uprava, sabotiranjem demokratskih procesa koji su doneseni s profesorima i studentima fakulteta. Tome treba stati na kraj, smatram da se predstavnicima ovog fakulteta treba pustiti da rade svoj posao onako kako oni smatraju da je najbolje", rekao je Josip Majsec, predsjednik VIjeća studenata Filozofskog fakulteta.

Majsec je rekao da je prvotni plan prosvjednika bio da se Povjerenstvu onemogući ulaz u fakultet. "Nadamo se da će doći kako bismo im pokazali otpor, da se ne slažemo s njihovom samovoljom", dodao je.

image
Prosvjed pred zgradom Filozofskog fakulteta u Zagrebu
Matija Boltižar/hanza Media

Profesor na Filozofskom fakultetu Ivo Goldstein rekao je da je na prosvjed došao kako zajedno s ostalima pokazao da se "ne daju". "Ovaj javni skandal traje već više mjeseci, odnosno otkad je rektor odbio program našeg kandidata (redovitog profesora) Nevena Jovanovića, koji je na tajnom glasanju Vijeća fakulteta dobio preko 90 posto glasova. To, međutim, nije početak priče. Radi se o jednom autokratskom ponašanju rektora Borasa koje je možda jednim dijelom utemeljeno na njegovim zakonskim ovlastima, a djelomično se radi o institucionalnom nasilju te izlazi iz dobrih običaja koje bi morale krasiti jednog rektora", rekao je Goldstein.

Goldstein nadalje smatra da iza suspenzije Vlahović-Štetić stoji želja da se Filozofski fakultet podvlasti. "Želi se utišati sve oponente rektorovih želja i ambicija."

Vlahović-Štetić rekla je nešto poslije 11 sati da je Povjerenstvo otkazalo dolazak te da će ona, ne dođe li netko na fakultet, isti ostaviti bez odgovorne osobe. "Iz Povjerenstva su mi rekli da ključeve ostavim na porti te da će ih netko pokupiti, međutim ja to neću napraviti. Ostavila sam ih kod glavne tajnice. Nadam se da će se uskoro na fakultetu pojaviti ili rektor Boras ili v. d. dekana Miljenko Šimpraga", rekla je Vlahović-Štetić.

Prosvjednici su se nešto iza 12 sati počeli razilaziti jer nitko od prozvanih - Povjerenstvo, rektor i v. d. dekana - nije došao na fakultet.

Boras je Vlahović-Štetić suspendirao zbog kršenja zakona i Statuta Sveučilišta u Zagrebu. Odluka o suspenziji temelji se na presudi Županijskog suda u Zagrebu od 26. lipnja 2020. kojom je Vesna Vlahović-Štetić pravomoćno osuđena za šikaniranje, odnosno mobing Ante Čovića kao zaposlenika Fakulteta, čime je ugrožavala dostojanstvo zaposlenika u sferi komuniciranja, održavanja socijalnih odnosa i kvalitete profesionalnog statusa, stoji u priopćenju.

Dodatni razlozi za suspenziju su, navodi se, pisana upozorenja koja je rektor u različitim prigodama donosio "zbog protuzakonitog i protustatutarnog postupanja dekanice", zatim suspendiranje protupropisne odluke o smjeni povjerenika za zaštitu dostojanstva radnika te brojni zahtjevi za očitovanjem i postupanjem po pritužbama zaposlenika Fakulteta.

Kako je pisao Jutarnji, većina djelatnika Filozofskog fakulteta vijest je dočekala s nevjericom, a neki su profesori rekli da ih je odluka šokirala i razbjesnila. "Mojom suspenzijom rektor Boras je preuzeo odgovornost za destabilizaciju Filozofskog fakulteta. Voljela bih da mi hrvatsko pravosuđe razložno objasni kako dekanica jednog fakulteta može mobingirati prorektora koji je ujedno najmoćniji čovjek na Sveučilištu. Ponosna sam na sve što je moja Uprava učinila za Filozofski fakultet u ove nepune tri godine. Učinili bismo i više da nismo radili u tako nepovoljnim okolnostima", rekla je Vlahović-Štetić za Jutarnji.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak komentirala je u srijedu smjenu dekanice Filozofskog fakulteta. "Upravo su to akademske klike koje uništavaju sustav, a na koje sam upozoravala. Osovina Čović-Boras radi ogromnu štetu sustavu, no ljudi koji su u Senatu trebaju usmjeravati Sveučilište u pravom smjeru u interesu sposobnih, a ne podobnih. Neće biti pomaka na Sveučilištu bez pomaka u glavama i motivaciji. Ne mogu 70-godišnjaci zaustavljati mlađe i sposobnije", rekla je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 04:19