AFERA BANKOMAT

Protegi će ipak suditi po optužnici USKOK-a

 Biljana Gaurina / CROPIX

Optužnica protiv bivšeg direktora Hrvatske poštanske banke Josipa Protege i deset suokrivljenika u slučaju Bankomat vraćena je u nadležnost USKOK -a.

Uvažena žalba

Naime, Vrhovni sud preinačio je odluku optužnog vijeća zagrebačkoga Županijskog suda koje je smatralo da USKOK nije iznio dovoljno argumenata da su se trojica okrivljenika iz HPB-a, Josip Protega, Ivan Sladonja i Marijo Kirinić, udružili u grupu radi činjenja kaznenih djela. Bez optužbe za udruživanje slučaj Bankomat spustio bi se na “nižu” razinu. Za pojedinačne zloupotrebe okrivljenike bi progonilo Županijsko državno odvjetništvo.

Međutim, Vrhovni sud uvažio je žalbu USKOK-a na odluku Županijskog suda te je potvrdio optužnicu i u tom dijelu. Pritom je Vrhovni sud, kako neslužbeno doznajemo, otklonio i sve sumnje da se USKOK nije držao zakonskih rokova prilikom provođenja istrage i podizanja optužnice te je zaključio da optužnica nije zakašnjala.

Rizični krediti

Tako će se suđenje bivšim čelnicima HBP-a ipak voditi pod nadležnošću USKOK-a na Županijskom sudu. Protega i ostali optuženi su za zloupotrebe pri odobravanju tzv. visokorizičnih kredita u ukupnom iznosu od 255 milijuna kuna, kao i za pranje novca. Radi se o kreditiranjima u periodu od 2005. do 2009. godine. ( Ž. P.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:19