SVE ISPOČETKA

Protiv Hrvata u Zambiji podignuta nova optužnica za pokušaj trgovine djecom

Djeca koju su željeli posvojiti i koja imaju hrvatske dokumente, oduzeta su im i smještena pod zambijsku skrb

Osmero uhićenih Hrvata

 Marko Miscevic/Cropix

Zambijske vlasti podignule su novu optužnicu za pokušaj trgovine djecom protiv četiri hrvatska para, objavio je u četvrtak zambijski portal Lusaka Times.

Također su im povučene privremene boravišne dozvole izdane prošlog mjeseca.

Odvjetnik osumnjičenih hrvatskih državljana Kelvin Silwimba potvrdio je da su njegovi klijenti optuženi za pokušaj trgovine djecom te da su zaustavljeni netom nakon što su kupili zrakoplovne karte.

Dodao je da se nalaze u zatvoru Kansenshi u Ndoli, gdje su bili i ranije.

Četiri para iz Hrvatske uhićena su početkom prosinca u zračnoj luci u Ndoli, trećem najvećem zambijskom gradu, zbog sumnje na trgovinu ljudima, odnosno zbog sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz DR Konga.

Optuženi su za trgovanje ljudima u pokušaju i krivotvorenje dokumenata, a djeca, koja imaju hrvatske dokumente, oduzeta su im i smještena pod zambijsku skrb.

Sredinom siječnja pušteni su iz pritvora da se brane sa slobode nakon što su ispunili sve uvjete koje je sud za to odredio.

U ponedjeljak je sud povukao optužnicu protiv njih, ali nije ju i odbacio kako je prvotno bilo objavljeno te je hrvatskim državljanima naredio da u 48 sati napuste zemlju. U zračnoj luci u Ndoli, međutim, ponovo su uhićeni po nalogu tamošnje imigracijske službe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. siječanj 2024 19:09