POKAZALA ANKETA

Protiv korone želi se cijepiti 70 posto hotelskih radnika: ‘Tako štite i svoja radna mjesta‘

"Predlažemo da se u prvoj turi cijepe stalni zaposlenici, a potom da u još dva navrata ide cijepljenje sezonaca"
 Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Radnici u hotelijerstvu nisu skeptični prema cjepivu protiv covida-19, a anketa koju je ovih dana među zaposlenicima provodila Hrvatska udruga turizma pokazala je da ih je za cijepljenje zainteresirano oko 25.000, što čini udio između 65 i 70 posto ukupnog broja zaposlenih u ovoj hotelskoj branši.

Inicijativa da se ispita interes djelatnika u hotelijerstvu za cijepljenjem pristigla je iz Ministarstva turizma i sporta, koje je predložilo da se među zaposlenicima hotelskih kuća ispita atmosfera oko cijepljenja te u slučaju velikog interesa pokuša s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo dogovoriti da se turističkim radnicima osigura cjepivo.

Na radnom mjestu

Kako je za Jutarnji list potvrdio direktor HUT-a Veljko Ostojić, interes turističkih radnika je iznimno velik, a u udruzi se nadaju da bi se najveći dio njih uspio cijepiti negdje do druge polovice svibnja, kad se očekuje početak sezone.

- Ljudi shvaćaju da time štite ne samo sebe i svoje najbliže nego i radna mjesta te se nadamo da će biti moguće provesti organizirano cijepljenje radnika, i to u nekoliko valova. Naš je prijedlog da u prvoj turi to budu stalni zaposlenici, a potom da u još dva navrata ide cijepljenje sezonaca - rekao je Ostojić i dodao kako bi se cijepljenje protiv covida moglo provoditi na način kako se to dosad radilo i po pitanju gripe, odnosno organizirano u hotelima.

- Pokazalo nam se da je tako odaziv uvijek veći jer ljudima omogućite da se cijepe na radnome mjestu umjesto da moraju odlaziti u ambulante. U svakom slučaju, bilo bi dobro kad bismo se na vrijeme pripremili, a potom tu procijepljenost iskoristili i u promotivne svrhe jer mislim da će to biti jedna od najjačih marketinških poruka ove godine - smatra Ostojić.

Iz Ministarstva turizma su poručili kako su im podatke o interesu sektora za cijepljenje dostavili Hrvatska udruga turizma, ali i Hrvatska gospodarska komora te da je velika većina anketiranih potvrdila interes.

Ipak, s obzirom na zastoj u isporuci cjepiva o kojem su države članice informirane još prošlog tjedna, datum početka cijepljenja turističkog sektora još nije poznat.

Brza distribucija

"S obzirom na aktualnu situaciju s cjepivom na razini EU te zaključke s neformalnog sastanka Europskog vijeća od 21. siječnja 2021., razvidno je da je u interesu svih država članica EU ubrzati cijepljenje. Stav je Hrvatske da se u razgovorima s farmaceutskim tvrtkama inzistira na dogovorenoj količini i dinamici isporuke cjepiva. Unutar EU ispituju se raspoloživa sredstva kako bi se osigurala brza opskrba cjepivom, uključujući ranu distribuciju da bi se izbjegla kašnjenja.

O dinamici nabave cjepiva ovisit će daljnje aktivnosti Ministarstva turizma i sporta prema Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, a sukladno interesu sektora, zalagat ćemo se za prioritetno cijepljenje sektora", poručili su iz Ministarstva turizma i sporta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:50