ODLUKA SUDA

PROTJERALI GA IZ OSIJEKA NA 6 MJESECI JER SE SKITAO '2017. dao sam zahtjev za mirovinu, dobio sam je tek krajem 2018., nisam imao gdje živjeti...'

Ilustracija
 CROPIX

Skitnica Miodrag P. (62), iz mjesta nedaleko od Osijeka, osuđen je na sedam dana zatvora, što je zamijenjeno uvjetnom kaznom, jer se skitao po Osijeku, a zbog toga je iz najvećeg slavonskog grada, prema nepravomoćnoj presudi, i prognan na pola godine. Uz navedeno, Općinski sud u Osijeku osudio ga je zbog mokrenja na javnom mjestu, ali i zbog toga što kod sebe nije imao osobnu iskaznicu, piše Glas Slavonije.

Naime, 62-godišnji Slavonac osuđen je jer su ga 5. veljače ove godine u 13.30 na osječkom željezničkom kolodvoru policajci zatekli u alkoholiziranom stanju, s 0,65 promila alkohola u krvi, kada im je rekao da od kolovoza prošle godine nema gdje stanovati pa se skita po Osijeku, najčešće u alkoholiziranom stanju, ne držeći do osobne higijene, spava u čekaonicama autobusnog i željezničkog kolodvora, gdje su ga policajci zatjecali gotovo svakodnevno, a zbog toga su ga desetak puta i prijavili.

Osuđen je i jer je toga dana, kada su ga policajci zatekli, na parkiralištu ispred željezničkog kolodvora obavljao malu nuždu, te je prijavljen zbog omalovažavanja moralnih osjećaja građana koji su u tom trenutku dolazili i odlazili s kolodvora. Zbog skitnje je osuđen na sedam dana zatvora, no budući da je u zatvoru proveo dva dana, ostalo mu je pet dana zatvora. Međutim, sud mu je zatvorsku kaznu zamijenio uvjetnom tako da se kazna neće ispuniti ako u roku od godine dana ne počini jedan ili više prekršaja za koji mu može biti izrečena ista ili teža kazna od ove.

Zbog mokrenja je kažnjen sa 700 kuna, a zato što kod sebe nije imao osobnu iskaznicu s još 200 kuna. Uz navedeno, dobio je i zabranu dolaženja u Osijek na šest mjeseci. Iako ne mora platiti trošak prekršajnog postupka, morat će, nakon pravomoćnosti presude, pod prisilom izvršenja, uplatiti 80 kuna u državni proračun, koliko je stajao postupak njegova alkotestiranja.

Skitnica je, između ostalog, u svojoj obrani priznao sve za što ga se teretilo i dodao da je pretkraj 2017. dao otkaz, a tek prošle godine u studenome dobio mirovinu. Živio je u izvanbračnoj zajednici, no zato što se svakodnevno sukobljavao s majkom žene s kojom je živio, napustio ju je. Kazao je da si nije našao nikakav smještaj jer za to nije imao novca pa je spavao na javnim mjestima, pretežno na osječkim kolodvorima i usput pio alkohol. Sada, nakon što je primio mirovinu, u iznosu od 4000 kuna, unajmit će si stan, piše Glas Slavonije.

Sud je odredivši zaštitnu mjeru udaljenja Slavonca s područja Grada Osijeka u trajanju od šest mjeseci smatrao da zbog okolnosti pod kojima je prekršaj počinjen, prijašnjeg života i osobnih prilika i držanja okrivljenika tijekom postupka postoji opasnost da bi ponovno mogao počiniti isti prekršaj, odnosno skitati se.

Sud mu je odredio i uvjetnu kaznu umjesto zatvora zato što je smatrao da će dovoljno djelovati na njega, jer prije nije bio osuđivan na zatvorske kazne. Zbog mokrenja na javnom mjestu sud mu je izrekao novčanu kaznu, procijenivši da njegovo ponašanje upućuje na bahatost, bezobzirnost i odsutnost osnovnih civilizacijskih vrijednosti te da će kazna djelovati da se ubuduće kloni takvih i sličnih ponašanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:04