ZABRINJAVAJUĆE

Provedeno prvo veliko istraživanje o tome što Hrvati misle o imigrantima, jako je zanimljivo kako su se podijelili...

Stavovi građana prema migrantima često su zasnovani više na afektivnim reakcijama nego na stvarnim iskustvima, kaže Ivan Balabanić

Stranci koji rade kao dostavljači

 Damjan Tadic/Cropix

Trećina građana Hrvatske smatra da imigranti ugrožavaju njihova radna mjesta, povećavaju razinu kriminala, narušavaju socijalni sustav te kako bi bilo bolje da u potpunosti prihvate hrvatski način života, umjesto da zadržavaju svoje običaje i tradiciju.

Većinu tih mišljenja iznose građani koji se deklariraju kao simpatizeri desnog političkog spektra, pokazali su rezultati istraživanja koje su na uzroku od 500 građana Hrvatske proveli Erik Brezovec i Ivan Balabanić s Fakulteta hrvatskih studija u Zagrebu, u suradnji s agencijom Hendal.

Istraživači navode kako je ispitivanje provedeno od 22. veljače do 1. ožujka na reprezentativnom uzorku građana, te da je riječ o prvom istraživanju stavova građana o imigrantima.

image

Sociolog Ivan Balabanić

Marko Todorov/Cropix

Političke preferencije

Rezultati pokazuju da 23 posto građana smatra kako imigranti ugrožavaju radna mjesta, odnosno oduzimaju poslove Hrvatima, dok je oko 40 posto građana sklono vjerovati da imigranti ne ugrožavaju radna mjesta.

Velika većina građana - oko 80 posto njih iz ukupnog "bazena" ispitanika koji se izjašnjavaju biračima lijevih političkih opcija - vjeruje kako migranti ne oduzimaju poslove Hrvatima, dok oko 55 posto ispitanika iz uzorka birača desnih političkih opcija smatra suprotno. Naime, ispitanici su se izjašnjavali i o sklonosti političkim opcijama: 16,6 posto svrstalo ih se u lijevu opciju, 68,6 u centar, dok je "desnih" birača 14,8.

Otprilike četvrtina građana Hrvatske vjeruje da imigranti povećavaju razinu kriminala u zemlji, dok ih trećina smatra suprotno. Preostali dio građana uglavnom zauzima neutralno stajalište.

Postoje značajne razlike i u mišljenjima birača lijevih i desnih političkih opcija: oko 80 posto birača ljevice ne slaže se s tvrdnjom da migranti povećavaju razinu kriminala, dok, s druge strane, čak 64 posto birača desnih opcija vjeruje da imigranti povećavaju razinu kriminala, ističu istraživači.

Kad je riječ o utjecaju imigranata na socijalni sustav Hrvatske, oko 35 posto građana smatra da su imigranti i tom području ugrožavajuća skupina. To mišljenje prevladava među biračima desnih političkih opcija, među kojima njih 60 posto smatra da imigranti ugrožavaju socijalni sustav u Hrvatskoj.

- Stavovi građana Hrvatske prema radnim migrantima često su zasnovani više na bojaznima i afektivnim reakcijama nego na stvarnim iskustvima. Negativni stavovi prema migrantima pridonose stvaranju ozračja koje je pogodno za jačanje predrasuda i razvoj društva koje nije poželjno ni za nas niti za migrante.

Stoga je ključno promicati upoznavanje domicilnog stanovništva s kulturom i običajima radnih migranata, kako bismo se suprotstavili razvoju predrasuda, diskriminacije i nasilja koje iz toga proizlazi, smatra Ivan Balabanić.

Temelj za razdor

Kada je riječ o očuvanju običaja i tradicije imigranata, znanstvenici uočavaju slabiju izraženost razlika između političkih spektara: oko 40 posto birača desnog spektra smatra da imigranti ne bi trebali u većoj mjeri zadržati svoje običaje i tradiciju, dok oko 50 posto birača lijevog političkog spektra smatra kako bi, jer tako obogaćuju hrvatsko društvo.

Erik Brezovec mišljenja je kako bi nas dobiveni podaci trebali alarmirati zbog stvaranja polariziranog društvenog ozračja prema migrantima.

- S gotovo polovicom građana koji su na ekstremima u svojim stavovima, riskiramo izgradnju ozračja koje onemogućava dijalog i bilo kakvu funkcionalnu integraciju radnih migranata u hrvatsko društvo. Izgleda da političke preferencije, slično kao i kod drugih društvenih fenomena, postaju temelj za razdor unutar društvene solidarnosti, zaključuje Brezovec.

Posljednje Europsko društveno istraživanje iz 2019. godine pokazalo je da Hrvati u odnosu na druge narode imaju natprosječno pozitivne stavove prema useljenicima, no riječ je o vremenu kada još nije bilo puno "vidljivih" useljenika.

Sociolozi su tada najavljivali kako očekuju da će se s vremenom dominantno pozitivni stavovi mijenjati. Kao jedan od razloga naveli su politizaciju useljavanja od populističkih i desnih opcija, koji šire strah prema useljenicima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:17