PROVJERENO

PROVJERENO: RADNICI PIK-a OTKRILI S KAKVIM MESOM SU RADILI 'Dođe nalog od šefa da dolazi tri tone zaraženog mesa i to meso se mora upotrijebiti'

Radnici su odlučili progovoriti o načinu rada jedne od najpoznatijih domaćih mesnih kompanija s kraja 2016. i početka 2017. godine.
 Arhiva, Robert Belosevic (2002.) / CROPIX

U tvornicu im je stizalo meso koje je bilo pred istekom roka trajanja, staro i loše kvalitete, prepravljali su datume ili prepakiravali gotove proizvode u nove folije, a u proizvodnji kobasica i salama koristili su meso za koje oni tvrde da je bilo zaraženo – ispovijest je ovo radnika koji su za „Provjereno“ odlučili progovoriti o načinu rada u jednoj od najpoznatijih domaćih mesnih kompanija – PIK Vrbovca – s kraja 2016. i početka 2017. godine. S njima je razgovarala Ivana Paradžiković.

- Vidimo porijeklo, iz koje države dolazi i datum i istek roka trajanja. Mislim da oni to i kupuju iz razloga jer znaju da je to meso i pred istekom roka i sumnjive kvalitete, jer ga dobiju praktički za bagatelu. Ovi iz vanjskih država, oni si lijepo isprazne svoje kontejnere i to sve za PIK bude dobro - svjedočila je jedna od osoba koja je željela ostati anonimna.

Na pitanje kako su znali da je meso s kojim su u tom periodu radili bilo sumnjive kvalitete, odnosno zaraženo, jedan od radnika odgovara: „Znamo iz tog razloga jer je na svakoj toj paleti prikazana crvena oznaka, veterinarska oznaka – termička obrada. Dođe nalog od šefa da dolazi dvije, tri tone toga zaraženog mesa i to meso se mora upotrijebiti.“

'Dođe jedna paleta te zaražene sirovine i onda opet dvije, tri normalne'

To se događalo u navratima, prisjeća se jedan od radnika. „Nije to bilo u kontinuitetu. To se znalo događati u navratima. Ako se ja dobro sjećam, krajem prošle i početkom ove godine. Dođe jedna paleta te sirovine i treba ju potrošit i onda dođu dvije, tri normalne pa opet dođe ta zaražena“, tvrdi.

Radnici tvrde da su dobili upute za poseban oprez pri rukovanju s takvim mesom koje nakon termičke obrade bude zdravstveno ispravno.

Cijelu priču 'Provjereno' donosi u četvrtak u 22.30 na Novoj TV.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. ožujak 2024 17:17