DEVASTIRANA PARTIJA

Provjerili smo što o lomu u SDP-u kažu stranački veterani: ‘Ludilo se nastavilo...‘

Stranka se već dugo devastira i sada je jednostavno došla u situaciju kada je prestala biti relevantna, kaže Željka Antunović
Mato Crkvenac, Željka Antunović, Gvozden Flego, Peđa Grbin
 Cropix

Nakon što su ljetos iz SDP-a izbačeni saborski zastupnici Nikša Vukas, Zvane Brumnić, Rajko Ostojić i Marina Opačak Bilić, u četvrtak je Predsjedništvo većinom glasova iz stranke izbacilo još sedam zastupnika koji su se protivili odluci Glavnog odbora da izbačena četvorka ne može biti dio Kluba zastupnika SDP-a. Iz stranke su izbačeni: bivši predsjednik SDP-a Davor Bernardić, Renata Sabljar Dračevac, Romana Nikolić, Franko Vidović, Davorko Vidović, Vesna Nađ i Katica Glamuzina.

Kako komentiraju taj unutarstranački lom i kakva je uopće budućnost SDP-a, kao i odlomljenog dijela stranke, pitali smo večeras SDP-ove veterane.

Željka Antunović, potpredsjednica u vladi Ivice Račana, tvrdi da perspektive i političkog potencijala nema ni SDP ni odlomljeni dio stranke.

- Nema bitne razlike između njih, i bivše rukovodstvo je radilo sličnu stvar kada je bilo na vlasti. Stranka se već dugo devastira i sada je jednostavno došla u situaciju kada je prestala biti relevantna i ozbiljna politička organizacija. SDP samo formalno postoji kao politička stranka, jer se u SDP-u se već godinu dana o politici uopće ne priča - tvrdi. Iz SDP-a je izašla odmah nakon svibanjskih lokalnih izbora jer, kaže, stranci nije željela dodatno otežati situaciju izlaskom neposredno prije izbora.

- I prije lokalnih izbora sam procijenila da se strankom upravlja mimo svih razumnih kriterija i mimo političkih interesa SDP-a - kaže.

Račanov ministar financija Mato Crkvenac kaže kako nam ne može odgovoriti na pitanja ima li budućnosti za SDP, odnosno za "pobunjenike".

- Naime, ima već neko vrijeme otkako sam shvatio da stvari u stranci nisu dobre i da neće završiti dobro, te sam se prestao dalje interesirati za procese u SDP-u. Zato što na njih jednostavno ne mogu ni na koji način utjecati - tvrdi.

Za unutarstranačka previranja u SDP-u se, kaže, prestao interesirati i prije nego što je Peđa Grbin pobijedio na izborima za predsjednika stranke.

- Jednostavno je to, kada čovjek shvati da nešto neće dobro završiti naprosto ga to prestane zanimati - kaže Crkvenac.

Meni se čini da su ovo samoubilački koraci aktualnog rukovodstva, kaže nekadašnji (nestranački) predsjednik Savjeta SDP-a Gvozden Flego.

- S jedne strane me ugodno iznenadila odluka saborskog Kluba zastupnika SDP-a da izbačena četvorka (Nikša Vukas, Zvane Brumnić, Rajko Ostojić i Marina Opačak Bilić, nap. a.) ostane dio kluba. To je pružilo svojevrsnu nadu da se stvari stabiliziraju. No onda je dio rukovodstva na čelu s predsjednikom SDP-a na Glavnom odboru donio odluku da izbačeni članovi ne mogu biti dio Kluba zastupnika te da će iz stranke biti izbačeni svi oni koji podržavaju "četvorku". Uostalom, o članstvu u Klubu zastupnika odlučuju članovi kluba, to jasno stoji u Poslovniku Sabora. Ludilo se nastavilo, a ja sam se iskreno i naivno nadao da će Predsjedništvo SDP-a danas to zaustaviti. Ali nije. I došlo je do raskola koji je nerazuman, ali i potpuno nekonzistentan. Predsjedništvo je odlučilo izbaciti sedam članova Kluba zastupnika, a preostalih sedam koji isto podržavaju članstvo "četvorke" dobilo je (samo) opomene. Pa što je to? To je čisti besmisao. Na koncu želim reći da pitanje funkcioniranja SDP-a nije samo pitanje SDP-a nego je to državno pitanje, jer je SDP dosad bio najveća opozicijska stranka. A najveća opozicijska stranka itekako djeluje na državnu politiku vladajuće stranke. Sadašnje rukovodstvo SDP-a na čelu s predsjednikom stranke je cementiralo vlast HDZ-a. Jer opozicije više zapravo niti nema - kaže Flego.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:21