OPREZNO NA TRGOVIMA

Provjerite hoće li vam kiša pokvariti doček, imamo popis po gradovima, u jednom će biti blagi užas

Novogodišnju noć mnogi planiraju provesti na otvorenom

Doček Nove

 Ivana Nobilo/Cropix/Cropix

Bijeli Božić Hrvatsku je zaobišao i ove inače natprosječno tople godine, no Silvestrovo i dočeke na otvorenome bi u nekim gradovima mogla pokvariti- kiša. Temperature zraka za kraj ove i početak nove godine biti će znatno više od njihovih prosjeka no zbog vjetra bi mnogi mogli osjećati da je hladnije nego što jest. Novogodišnju noć mnogi planiraju provesti na otvorenom, a u nekim gradovima preporučuje se da sa sobom ponesu i kišobran.

Zagreb

Kako stoji na norveškoj stranici za vremensku prognozu, yr.no, koju priređuju NRK; Norveška nacionalna radio-televizijska postaja i Norveški meteorološki institut Silvestrovo će Zagrepčanima biti suho. Najviša će temperatura 31. prosinca dosezati 14 stupnjeva Celzijevih, a najniža će biti tri stupnja. Norvežani tvrde da kiša neće zaobići prvi dan 2024., a počet će padati u novogodišnjoj noći oko tri, a prestati oko devet sati idući dan.

- U Zagrebu će novogodišnja noć biti dosta topla, temperatura će se kretati između sedam i deset stupnjeva Celzijevih, puhat će slab do umjeren jugo-zapadnjak, tek negdje pred jutro će se rashladiti na oko pet stupnjeva. Što se kiše tiče ona bi trebala krenuti negdje prema jutru i to nešto malo, past će možda tri do četiri litre, tako da ako ne planirate ostati do sitnih jutarnjih sati bit će vam O.K, poručuje dežurna prognostičarka Državnog hidrometeorološkog zavoda.

image

Prognoza za Novu: Zagreb

/Dhmz

Osijek

Osječani će 2023. također ispratiti po toplom i suhom vremenu. Najviša će temperatura u nedjelju biti 11 stupnjeva Celzijevih, a najniža tri stupnja piše yr.no. Oblačno bi vrijeme moglo utjecati na vidljivost vatrometa.

- Za vrijeme dočeka puhat će slabiji južni vjetar, temperatura bi tu noć mogla biti između četiri i osam stupnjeva. Bit će uglavnom suho, kiše na dočeku neće biti, a bi mogla krenuti padati tek sljedeći dan prije podne, poručuju iz DHMZ-a

image

Prognoza za Novu: Osijek

/Dhmz

Rijeka

Riječani će na svoj doček morati ponijeti kabanice ili barem kišobrane. Kiša će na Silvestrovo padati cijeli dan, može se očekivati 17 mm oborina, a kako stoji na stranici yr.no stat će tek idući dan oko 14 sati, a tada su predviđene oborine od oko 23 mm. Unatoč ružnom vremenu temperature će u nedjelju 31. prosinca biti visoke, najviša će biti 17, a najniža 10 stupnjeva Celzijevih.

- Rijeka baš i nije toliko povoljna za doček, bit će dosta vjetrovito i to se taman najviše vjetra očekuje oko ponoći. Puhat će vjetar „oštro” odnosno južni vjetar koji u zaljev gura vlažni zrak pa dolazi do formiranja lokalnih kišnih oblaka. Bit će dosta kiše, a glavnina slijedi taman malo iza ponoći kada će pasti do četiri litre, a za jutro se predviđa oko 15 litara oborina”, rekli su u DHMZ-u.

image

Prognoza za Novu: Rijeka

/Dmhz

Split

Splićani bi, također u novu 2024. mogli ući pod kišobranima. Kako kažu na stranici yr.no, kiša će početi padati taman prije dočeka na satru godinu u 22 sata, predviđena količina oborina za taj dan je 1,5 mm, a stat će oko podneva idućeg dana kada se predviđa količina oborina od 15 mm. Najviša će temperatura 31. prosinca biti 13, a najniža osam stupnjeva Celzijevih dok se za samo razdoblje dočeka oko ponoći prognozira temperatura od oko 12 stupnjeva.

-Split će također biti dosta vjetrovit, puhat će jako jugo, na sam doček oko ponoći neće padati, nešto malo kišice, manje od litre, može se očekivati pred samo jutro, kažu pak u DHMZ.

Kako piše hrt.hr nakon prosinca bi trebalo stići zahlađenje, no i dalje je mala vjerojatnost pojave dugotrajne hladnoće te temperatura koje bi bile niže od prosjeka.

image

Prognoza za Novu: Split

/Dhmz

Ostatak Hrvatske, Varaždin, Zadar, Pula...

Kako pokazuje stranica DHMZ-a bez kiše bi trebao proći i doček u Varaždinu, na kojem će također biti toplo s temperaturom od oko 12 stupnjeva. Doček bez kiše imat će i Koprivnica, a u Novu će ući s temperaturom od 11 stupnjeva. Zadar će Novu dočekati na toplih 14 stupnjeva, ali dobru atmosferu može pokvariti kiša koja će krenuti padati oko 22, a stati oko četiri sata. Toplo i bez kiše će biti također u Sisku (oko 12 stupnjeva) i Slavonskom Brodu (oko 8 stupnjeva). Stanovnici Gospića nisu te sreće, njihov će doček popratiti kiša koja će padati gotovo cijeli dan, a u razdoblju od 22 sata pa do jedan iza ponoći past će je oko 4 mm, temperatura će biti oko 8 stupnjeva Celzijevih. Kišni doček bit će i u Pazinu s temperaturom od 11 stupnjeva. U Puli i Rovinju će kiša krenuti oko četiri sata, a temperatura će biti oko 14 stupnjeva. Dubrovčani će Novu dočekati na 11, a Šibenčani na oko 12 stupnjeva bez kiše.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 10:17