MINISTARSTVO POTVRDILO

Provodi se istraga protiv Davora Domazeta Loše zbog ratnih zločina

Unatoč činjenici da je Haag kazao kako za protiv Domazeta Loše nije bilo dovoljno dokaza za podizanje optužnice, Hrvatska provodi istragu
 Ivo Ravlić / CROPIX

ZAGREB - Nakon što se njegovo ime našlo u najnovijem izvješću Amnesty Internationala o ratnim zločinima u Hrvatskoj, admiral Davor Domazet Lošo našao se u centru pažnje i hrvatskoj Ministarstva pravosuđa.

Naime, kako Ministarstvo navodi na svojim internetskim stranicama protiv Domazeta Loše provode se izvidi zbog sumnje da je odgovoran za ratne zločine. No, dodaje se i kako je Haaški ranije bio zaključio da nema dovoljno dokaza za pokretanje postupka protiv Domazeta Loše. Ovo je prvi put da službena Hrvatska reagira na izvještaj te institucije iako je AI, posebice u 90-ima, znao i oštrije prozivati hrvatske vlasti.

Podsjetimo, osim Domazeta Loše izvješće AI-a poimence spominje i nedavno uhićenog Tomislava Merčepa te potpredsjednika Sabora Vladimira Šeksa. Čak tri stranice izvješća posvećene su samo Šeksu.

Međutim, unatoč snažnom pritisku AI, Ministarstvo upozorava kako je ta nevladina organizacija svoje optužbe iznijela bez ikakve istrage.

- Neprihvatljiva je tvrdnja AI-ja da je Hrvatska proglašavanjem neovisnosti prouzročila oružani sukob - stoji u priopćenju Ministarstva pravosuđa te se dodaje kako ih je zasmetalo što AI, kako navode, pokušava izjednačiti odgovornost tvrdnjama da su između 1990. i 1995. godine obje strane počinile ozbiljna kršenja ljudskih prava.

U priopćenju Ministarstvo čvrsto stoji u obrani današnjeg potpredsjednika Sabora navodeći kako su 'tvrdnje da je Šeks zapovjedno odgovoran za zločine koji su 1991. počinjeni u Osijeku proizvoljne te neosnovane'.

- AI je zanemario presudu Vrhovnog suda u kojoj se navodi da Šeks nije nužno morao imati saznanja o inkriminiranoj djelatnosti zaštite čete jer se sve odvijalo u strogoj tajnosti - poručuju iz Ministarstva.

Što se tiče slučaja Tomislava Merčepa, Ministarstvo navodi kako je istraga oko ratnih zločine u Sisku započela još tijekom rata kada je nosila kod naziv 'Atlatnis'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 11:58