SPOR OKO VRUJE

Prozreli mu manevar: Vlastitim bagerima htio rušiti ilegalni projekt u čuvenoj uvali i to naplatiti od države!?

Tvrtki Point Split ostaje još jedan pravni manevar, a to je pokretanje spora pred Visokim upravnim sudom

Panorama uvale Vruja

 Ante Cizmic/Cropix

Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) odbacila je žalbu tvrtke Point Split, pretplaćene na unosan posao održavanja splitskih pločnika, i njezina vlasnika Stipe Latkovića, na natječaj Državnog inspektorata (DIRH) za uklanjanje Latkovićevih bespravnih objekata na državnom zemljištu u uvali Vruja i jednako ilegalne pristupne ceste do Jadranske magistrale.

Štoviše, može se reći da su u DKOM-u prozreli obje Latkovićeve namjere: da uspori postupak rušenja najpoznatijeg bespravnog projekta u srednjoj Dalmaciji, ali i da to obavi njegova tvrtka na - državni račun!? "Predmet javne nabave su radovi uklanjanja nezakonito izgrađenih građevina žalitelja (tvrtke Point Split, odnosno njezina vlasnika Latkovića, op. a.) kao investitora putem trećih osoba, potencijalnih ponuditelja u predmetnom postupku javne nabave, dok su odgovornost i trošak uklanjanja tih građevina na žalitelju/investitoru.

U protivnom, kada bi se žalitelju priznao pravni interes za dobivanje predmetnog ugovora (uklanjanje ilegalnih objekata i ceste, op. a.), navedeno bi zapravo značilo da bi žalitelj kao potencijalni ponuditelj u predmetnom postupku uz novčanu naknadu uklanjao svoje nezakonito izgrađene građevine koje nije uklonio nakon što mu je rješenjem to naloženo od nadležnog tijela", navodi se u obrazloženju DKOM-ove odluke kojom je žalba splitske tvrtke odbačena "zbog nedostatka pravnog interesa".

Budući da je rješenje Splitsko-dalmatinske županije o oduzimanju koncesije na pomorskom dobru u skrivenoj uvalici između Omiša i Makarske nedavno postalo pravomoćno, bageri bi mogli "napasti" sporne objekte i put. Riječ je, podsjetimo, o poslu koji je procijenjen na 283.000 eura ili oko 2,13 milijuna kuna.

No, tvrtki Point Split ostaje još jedan pravni manevar, a to je pokretanje spora pred Visokim upravnim sudom do kraja travnja. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li i kada Latković aktivirati tu mogućnost i dodatno usporiti DIRH-ovo javno nadmetanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 06:24