KAKVA ODLUKA SUDA

Prskalo nepravomoćno dobio spor protiv HAC-a: Optužen je za milijunsku štetu, a sudac odlučio da mu ne smiju uručiti otkaz

Prskalu je HAC dao otkaz jer nije dolazio na posao. Tvrdili su da su za pritvor doznali iz medija

ZAGREB - Hrvatske autoceste mogle bi trojici bivših uposlenika isplatiti više od dva milijuna kuna ako se pravomoćnim sudskim presudama utvrdi da su im otkazi dodijeljeni protuzakonito.

Riječ je o Jurici Prskalu, bivšem predsjedniku Uprave HAC-a, Goranu Legcu, bivšem direktoru Sektora za građenje, i inženjeru Željku Kandžiji, kojima je Uprava Hrvatskih autocesta početkom 2010. dala otkaz zbog nedolaska na posao, a oni u isto vrijeme bili u pritvoru u Remetincu.

Sva trojica podigla su tužbu zbog takve odluke, a Općinski sud u Zagrebu potkraj prošlog mjeseca poništio je odluku o otkazivanju ugovora o radu Prskalu te naložio njegovo vraćanje na posao u HAC. Postane li presuda pravomoćna, Prskalo će moći tražiti isplatu svih neisplaćenih plaća od 20. siječnja 2010., kada je dobio otkaz.

S obzirom na to da je na mjestu savjetnika Uprave imao bruto plaću od 27.637,97 kuna, HAC bi Prskalu u tom slučaju danas morao platiti 580.397,37 kuna bruto, plus kamate.

Iako se sudska odluka o Prskalovu povratku na posao u tvrtku koju je , prema tvrdnjama istražitelja, oštetio za 106,5 milijuna kuna čini kontroverznom i moralno upitnom, obrazloženje presude pokazuje niz propusta koje su nadležne službe HAC-a učinile u njegovu slučaju.

Godišnji i slobodni dani

Prskalo je 26. studenoga 2011. uhićen zbog bojenja tunela Sveti Rok, čime je HAC oštećen za 22 milijuna kuna. Pet dana prije smijenjen je s mjesta predsjednika Uprave HAC-a. Nakon uhićenja Prskalu je odobreno korištenje godišnjeg odmora do 21. prosinca, a zatim i neplaćeni godišnji odmor od 22. do 31. prosinca te godine. Dana 7. siječnja Prskalo u pritvoru potpisuje ugovor o radu za mjesto savjetnika. No, 13 dana poslije, 20. siječnja, dobio je otkaz.

Uprava HAC-a tvrdi da je Prskalo “u pritvoru i da ne može preuzeti obvezu iz sklopljenog ugovora o radu, a što je dovelo do značajnih poremaćaja u procesu rada poslodavca”. Nadalje se tvrdi da ih Prskalo o pritvaranju nije obavijestio, već da su za to doznali iz medija.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 09:07