SANJA MUSIĆ MILANOVIĆ

Prva dama i epidemiologinja o ‘svojim‘ sendvičima i koroni: ‘Kao i Zoran, i ja se rukujem‘

‘Zoran je u autu i prije koronavirusa uvijek imao vlažne maramice i dezinficijens‘
Sanja Musić Milanović
 Boris Kovacev/Cropix

Svi posljednjih dana pričaju o sendvičima prve dame Sanje Musić Milanović, odnosno sendivčima kakve školarcima predlaže projekt Živjeti zdravo, kojem je ona na čelu. Ima ih 10, sendviče se predlaže raditi s integralnim kruhom, purećom salamom, tunjevinom, slanutkom, zrnatim sirom. A sve da bi se hrvatska djeca, koja su među najdebljima u Europi, kojih 80% ne jede povrće, a 66% voće, hranila malo bolje nego buhtlama, pizzom, paštetom i čokoladom.

To što su sendviči zdravi ne znači da su skupi, neki koštaju 5, neki 10 kuna, a 20-ak su oni koji sadrže svježu ribu ili meso.

Musić Milanović je u emisiji RTL Direkt u srijedu navečer rekla da ona nije osobno slagala ove sendviče. - Nažalost, nisam, s obzirom kako su dobri, rado bih ih prisvojila. Ali ne... Ja se kao liječnica i znanstvenica bavim istraživanjem odrednica prekomjerne težine. Za hranu i prehranu je potrebna kompetencija koju liječnici nemaju u toj mjeri, kazala je.

Ali, da novine nisu pisale da su sendviči njeni, vjerojatno ih nitko nikad ne bi ni spomenuo, primijetila je voditeljica Mojmira Pastorčić.

- Ja sam probala s kajganom, oduševio me. Pitala sam se zašto to nikad nisam napravila. To je visokoproteinski sendvić, vrlo financijski povoljan. Ideja sendvića je pomoći primarno djeci u srednjoj školi, ali i osnovnoškolcima. Recimo, samo 36 posto škola u Splitsko-dalmatinskoj županiji ima kuhinju. Ideja je bila - idemo napraviti nešto veselo, šareno, što možete napraviti od onoga što vam ostane doma. I da je dobar i izbalansiran obrok, istaknula je Musić Milanović.

Što ne valja s prehranom djece u Hrvatskoj?

- Mi imamo ozbiljan problem prekomjerne debljine. 2015. je bilo 35 posto djece s prekomjernom debljinom, najnoviji rezultati pokazuju da smo tu negdje. Dječaci su nam na Mediteranu najdeblji. U svim zemljama su dječaci značajnije deblji od djevojčica. Ta mediteranska prehrana ne funkcionira kod dječaka, ne hrane se tako. Najveći izvor kalorija su raznorazne grickalice i sokovi. Piju puno zaslađenih sokova, pojasnila je Musić Milanović.

A potom je komentirala svog supruga i predsjednika Republike Zorana Milanovića koji se u vrijeme koronavirusa normalno rukuje.

- Ja se isto rukujem. Kao i većina ljudi, mi smo također usvojili osnovne higijenske navike, peremo ruke. Zoran je u autu i prije koronavirusa uvijek imao vlažne maramice i dezinficijens, kaže Musić Milanović, koja je po struci epidemiologinja, a na pitanje nosi li masku kazala je da nosi tamo gdje je obvezna.

Svim ovim temama kojima se bavi, u Americi se bavila Michelle Obama. Djecom, prehranom, debljinom. Ali ona je itekako prepoznata kao lice feminizma u Americi. Je li seksizam i šovinizam u Hrvatskoj nešto čime se planira baviti, bilo je sljedeće pitanje.

- Prva dama Amerike, to je formalno-pravno riješeno, to je radno mjesto, ona ima podršku. I najčešće rade poslove koji su usklađeni s njihovim profesionalnim poslom. U Europi nije tako. To kod nas ne postoji, mi nemamo support. Ja isto imam neka očekivanja od sebe. Radim djelomice posao koji bi bio tipičan za prvu damu. Da, ja sam već rekla da ću se boriti za prava žena i ja to stvarno želim od srca raditi. Ja vam želim živjeti u Hrvatskoj koja će biti zemlja u kojoj neće biti diskriminacije, pa i one pozitivne diskriminacije, kao što je ženska kvota za Sabor. Da imamo zdravo društvo, da se ne dijelimo na muškarce i žene, poručila je.

Na pitanje je li to osjetila i na svojoj koži, kazala je:

- Jesam. I to ne malo puta. Treba se baviti sadržajem, a ne formom. Kod žena u politici se često prelazi sa sadržaja na formu, kako su obučene, da budem preciznija. Zadnji put mi se to dogodilo u Kninu, kad sam došla predstaviti istraživanje o debljini. Međutim, cipele su zasjenile te rezultate. I ja se od lipnja pitam zašto, što nam to dobro čini, rekla je na kraju Sanja Musić Milanović u RTL Direktu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:13