PRVI KORAK

Prva domaća tvornica topničkog streljiva bit će u Stubičkoj Slatini

Na fotografiji: haubica PzH2000
 Dragan Matić / CROPIX

Na području bivše vojarne “Kanjiža” u Stubičkoj Slatini uskoro će biti otvorena tvornica topničkog streljiva, doznaje Jutarnji list. Bit će to prva tvornica streljiva u Republici Hrvatskoj.

Investitor je tvrtka Elmech Sintermak iz Zagreba. Njen vlasnik Krešimir Horvat jučer nam je u kratkom telefonskom razgovoru potvrdio da gradi tvornicu topničkog streljiva, ali još ne može potvrditi kada bi ona mogla početi s radom. “Imamo velikih problema s bankama koje ne žele pratiti ovaj projekt. Ali mislim da ćemo usprkos velikim problemima uspjeti sve riješiti”, rekao je Horvat.

Prema njegovim riječima, u tvornici bi se proizvodilo topničko streljivo kalibra od 60 do 120 milimetara, a tvornica bi na početku zaposlila između 30 i 40 ljudi. Horvat zasad ne želi govoriti o visini investicije, ali prema našim izvorima, riječ je o nekoliko milijuna eura. Horvat smatra da je Hrvatskoj potrebna jedna ovakva tvornica streljiva i da naša zemlja kao članica NATO saveza ne bi trebala uvoziti streljivo.

Iskustvo iz rata

U krugovima domaće vojne proizvodnje Krešimir Horvat nije nepoznat. Proizvodnjom streljiva i dijelovima za streljivo bavio se još u vrijeme Domovinskog rata te posjeduje iskustvo u toj vrsti proizvodnje.

Pojedini naši sugovornici naglašavaju da je ovo vrlo uspješan potez jer tržišta za ovo streljivo ima i u inozemstvu, ali i u Hrvatskoj. Naime, Hrvatska vojska osim nabave novog streljiva ima potrebe za remontom, modernizacijom i održavanjem postojećeg topničkog streljiva.

Kako bi se ova investicija uspješno realizirala, država je tvrtki Elmech Sintermak dala u zakup prostor nekadašnje vojarne “Kanjiža” u Stubičkoj Slatini. Riječ je o vojarni koja se prostire na području od 180 tisuća četvornih metara. Povjerenstvo za raspolaganje nekretninama u vlasništvu Republike Hrvatske je u srpnju objavilo javni poziv za zakup spomenute vojarne u svrhu proizvodnje streljiva.

Na natječaj je stigla jedino ponuda tvrtke Elmech Sintermak te je povjerenstvo 5. listopada donijelo odluku kojom se toj tvrtki na pet godina daje nekretnina u zakup uz godišnju zakupninu od 90.500 kuna plus PDV. U oči pada činjenica da je nekretnina dana u zakup samo na pet godina, što je savim nedovoljno za ozbiljan razvoj ovakvog posla. No, gospodin Horvat jučer nije želio posebno komentirati ovu činjenicu.

Neiskorišten prostor

Davanjem bivše vojarne u zakup i izgradnjom tvornice streljiva konačno se riješio veliki problem s ovim prostorom.

Država, koja je vlasnik objekta, posljednjih deset godina je ovu nekretninu pokušavala staviti u funkciju na više načina. Tako je, primjerice, razmatrana i opcija da se napušteni prostor preuredi u prihvatilište za azilante.

U tu svrhu Ministarstvo obrane predalo je nekretninu Ministarstvu unutarnjih poslova, no protiv doma za azilante pobunila se lokalna zajednica.

Prije osam godina MUP je vojarnu dao na korištenje Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici, koja je na tom prostoru najavljivala izgradnju edukacijskog centra za obuku vatrogasaca. No, i ti velebni planovi su propali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 07:09