ŽENSKA SNAGA

PRVA GENERALICA U POVIJESTI HV-a Čin joj je već lani dodijelio Josipović, ali ga je morala 'vratiti'

Garašić je načelnica Uprave za personalne poslove Glavnog stožera i trenutno najmlađi hrvatski časnik u činu generala
 MORH

Gordana Garašić jučer je postala prva generalica u povijesti Hrvatske vojske. Na rame je dobila prvu generalsku zvjezdicu i čin brigadne generalice. Ovaj put zvjezdica s ramena više neće biti skidana.

Naime, prije godinu dana tadašnji predsjednik Ivo Josipović privremeno joj je dodijelio čin generalice zbog odlaska u Afganistan na generalsku dužnost savjetnice za rodna pitanja u Zapovjedništvu operacije potpore miru ISAF. Nakon povratka, čin je morala “vratiti”.

Gordana Garašić danas je načelnica Uprave za personalne poslove Glavnog stožera i trenutno najmlađi hrvatski časnik u činu generala. Iako je odlikovana Spomenicom Domovinskog rata, Spomenicom domovinske zahvalnosti i Medaljom “Oluja”, u službenoj biografiji Ministarstva obrane nema podatka koje je zadaće tijekom rata obavljala i je li aktivno sudjelovala u vojnim operacijama.

O imenovanju prve generalice u Oružanim snagama dugo se pričalo i špekuliralo. Prije nekoliko godina u vojnom sustavu zagovaralo se da se neka od časnica izvanredno promakne u čin generalice. Ipak je prevladalo mišljenje da se pričeka da neka od časnica ispuni sve uvjete kako se ne bi govorilo da je promaknuće obavljeno samo radi popravljanja imidža vojsci. Gordana Garašić kao načelnica Uprave za personalne poslove već dulje vrijeme radi na generalskoj poziciji, što je jedan od uvjeta za promicanje u generalski čin. U čin brigadirke promaknuta je točno prije četiri godine, što je prema zakonu još jedan od uvjeta za redovito promaknuće.

Prva hrvatska generalica rođena je 25. svibnja 1970. u Zagrebu. Na pravnom fakultetu diplomirala je 1994. Iste godine zaposlila se u Ministarstvu unutarnjih poslova u odjelu za državljanstva. Pohađala je specijalističke tečajeve i stručne seminare namijenjene stjecanju specijalističkih vojnih znanja te pravnih aspekata sudjelovanja u mirovnim misijama i operacijama u SAD-u, Velikoj Britaniji, Austriji, Češkoj, Belgiji.

Bila je pročelnica Kabineta načelnika Glavnog stožera te načenica Odjela za operacije u tijeku. U razdoblju od 2004. do 2008. obnašala je dužnost vojnog savjetnika u Vojnom predstavništvu RH pri NATO-u. U to vrijeme, 2006., položila je i pravosudni ispit. Nakon Bruxellesa, vratila se u Zagreb i 2010. otšla prvi put u misiju u Afganistan, gdje je obavljala dužnost načelnice Odjela za personalne poslove u Regionalnom zapovjedništvu Sjever te dužnost pravnog savjetnika zapovjednika RCN-a.

Nakon povratka, obavljala je dužnost pomoćnice savjetnika predsjednika za obranu. Tu je ostala do 2012., kada je upućena u američku Ratnu školu “Dwight E. Eisenhower”. Riječ je o školi za nacionalnu sigurnost i strategiju resursa Nacionalnog obrambenog sveučilišta, gdje je stekla zvanje magistra. To je bio jedan od zakonskih uvjeta uvjeta za buduće promaknuće u generalski čin.

Prošle godine drugi je put otišla u Afganistan, gdje je obavljala dužnost savjetnice u Zapovjedništvu operacija potpore miru misije ISAF-a. Surađivala je s afganistanskim vlastima, misijom Ujedinjenih naroda u Afganistanu, nevladinim organizacijama i drugim organizacijama zaduženim za prava žena. Organizirala je obuku te potporu i rad s lokalnim vlastima u cilju integriranja rodne perspektive u sve aspekte života i rada afganistanskih vlasti i društva.

G. Garašić je bila prva osoba Oružanih snaga s tako visokim činom koja sudjeluje u toj NATO-ovoj mirovnoj operaciji.

Promaknućem Gordane Garašić Oružane snage i Hrvatska ulaze u klub velikog broja vojski i država koje u svom redovima imaju generalice. U američkoj vojsci više ih je od 60, a nedavno je prva američka časnica dobila četiri generalske zvjedice. U svom sastavu generalice imaju vojske Izraela, Nigerije, Pakistana, V. Britanije, Alžira, Filipina, Francuske...

U Ministarstvu obrane i Oružanim snagama trenutno je oko 3000 žena. Na voditeljskim i zapovjednim dužnostima u vojsci je oko šest posto žena, dok je u Ministarstvu obrane na najvišim dužnostima oko 40 posto žena pa je Hrvatska po tom pitanju u samom vrhu među članicama NATO-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2024 12:47