INTERVJU ZA NOVU TV

PRVA ISPOVIJEST MILANKE OPAČIĆ NAKON NAPUŠTANJA SDP-a Otkrila što je točno prelilo čašu, kakav je savjet dala Bernardiću, čuje li se s Milanovićem...

Milanka Opačić
 Damjan Tadic / CROPIX

Nakon što je napustila SDP poslije 28 godina članstva u toj stranci, Milanka Opačić je u intervjuu za Dnevnik Nove TV ispričala kako je došlo do te odluke.

- Taj sastanak na kojem sam shvatila da ni jedna ni druga strana ne želi dobro stranci, da ni jedni ni drugi ne žele rješavanje problema u stranci jer svi kalkuliraju, svi taktiziraju...

Kaže da ovakvo stanje u stranci traje predugo.

- Mi ćemo lagano ući u godinu za europske izbore pa za parlamentarne izbore, a tada se promjene u stranci ne rade. Prema tome, bilo je vrijeme u ovih zadnjih godinu dana da se nešto napravi. Dakle, ja sam očekivala barem da izaberemo predsjednika Kluba pa da kažemo - stabilizirat ćemo Klub kad je već stranka tako destabilizirana. Nažalost, to se nije dogodilo, rekla je Opačić.

Upitana o situaciji u kojoj se traži odlazak Davora Bernardića s čela stranke, Opačić kaže da ne zna hoće li on ikada svojevoljno podnijeti ostavku, no otkrila je što mu je ona savjetovala.

- Ne znam, trebala bih biti vidoviti Milan da znam što će Davor Bernardić napraviti. Ja sam mu rekla - da sam na njegovom mjestu, ja bih otišla na izbore pa bih ili potvrdila svoj legitimitet ili bih dala nekome drugome prostor koga bi stranka izabrala, ali bih na taj način spasila stranku. Najgore što je mogao napraviti je ovo vrijeme u kojem se on ukopao na jednoj strani, a ova druga strana nema dovoljno snage niti odlučnosti da povuče određeni potez i da ga prisili na to da, ili izbaci 23 zastupnika iz Kluba, što znači dvije trećine Kluba ili..., kaže Opačić za Dnevnik Nove TV.

Dodaje da pobunjeni članovi stranke očito kalkuliraju zbog izbora, no Opačić kaže da bi oni puno bolje prošli na unutarstranačkim izborima da su pokazali odgovornost prema stranci, da su pokazali odlučnost i petlju i rekli - 'da, idemo na izbore, stanje je takvo kakvo je.'

- E, onda onaj tko izgubi ili se pokrije ušima ili ode iz stranke, ali onda stranka barem ide dalje. Nažalost, nema dovoljno petlje i nema dovoljno odlučnosti, rekla je.

Ističe da takvo taktiziranje samo dovodi do odugovlačenja te da je do Bernardićeve smjene trebalo doći već kada je 23 SDP-ovaca u Klubu zastupnika potpisalo zahtjev za smjenom.

- Mi smo mogli izabrati nekog drugog kao predsjednika Kluba, mogli smo na taj način poslati poruku, no međutim, evo, taktizira se stalno, 'od tjedna', 'drugi tjedan', 'treći tjedan'..., kaže Opačić i dodaje da ne vidi alternativu.

Upitana o svojim političkim planovima nakon napuštanja SDP-a, Milanka Opačić kaže da će biti nezavisna zastupnica, što nikako ne znači da će biti 'HDZ-ova produžena ruka'.

- To znači samo da ću ja sama odlučiti o tome što ću podržati. Ja sam i do sada, sa skupinom zastupnika dok sam bila u Klubu SDP-a, tražila često puta izdvojeno mišljenje. Ne mogu glasati drugačije od Kluba jer mislim da politika 'ja ću glasati protiv samo zato što je to napisao netko drugi' - nije dobra. Ja ću vidjeti svaki zakon, onaj koji bude dobar za građane - za njega ću glasati, kaže Opačić i dodaje da bi glasala i za neku ideju o proračunu, ukoliko bude dobra.

- Zašto ne? Ako je dobra ideja. Inače proračun, sam po sebi, je skoro 80 ili 90 posto zadan, kaže.

- Ja sam se tek razvela, a vi bi mene već udavali. Tako da... Strpite se malo. U ovome trenutku ne razmišljam o tome. Doista ne znam kojim ću putem, sad mi treba malo vremena, sve ovo nije bilo lako - donijeti odluku da nakon 28 godina napustim vlastiti projekt, odgovorila je Opačić na pitanje o daljnjoj etapi njezina političke karijere.

Opačić kaže da se, između ostalog, čuje i s bivšim šefom stranke Zoranom Milanovićem, koji se, kaže, ne upliće u probleme u SDP-u.

- Od njega u zadnje vrijeme rade osobu koja o svemu vodi računa, a ja mislim da Zoran Milanović ima dovoljno svojih problema, ima svoj život i mislim da se uopće ne upliće u ove probleme koje smo mi imali u stranci. Puno je lakše pozvati se na Zorana i tražiti u njemu krivca, nego pronaći krivca među samim sobom, zaključila je Milanka Opačić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 23:40