NAJAVLJENE IZMJENE

PRVA IZMJENA ZAKONA O RADU Ugovori na određeno vrijeme neće se smjeti produljivati beskonačno

Prvi dio izmjena Zakona o radu koje su jučer uspjeli usuglasiti Vlada, sindikati i poslodavci već bi na jednoj od sljedećih sjednica Milanovićev kabinet trebao uputiti u saborsku proceduru.

Riječ je o dijelu Zakona koji se usklađuje sa zakonodavstvom EU. U jučer usuglašenim izmjenama uvodi se iznimna mogućnost produljivanja ugovora na određeno vrijeme i na više od zakonom utvrđene tri godine ako je riječ o prvom ugovoru.

Internacionalna vijeća

- Ako je poslodavac zaposlio nekog radnika na nekom projektu na tri godine, a taj projekt u konačnici traje ipak dulje, poslodavac ima objektivne razloge produljiti ugovor na određeno tom radniku - objašnjavaju u Ministarstvu.

Ugovaranje ugovora na neodređeno vrijeme u ovoj se fazi ipak nije mijenjalo. Zakonskim izmjenama radnicima zaposlenima u europskim multinacionalnim kompanijama uvodi se mogućnost osnivanja radničkih vijeća na internacionalnoj razini te se ukida ograničenje prekovremenog rada na mjesečnoj razini, a ostaje ograničenje na tjednoj i godišnjoj razini.

- Zakon o radu kakav je napisan ne odgovara sadašnjem trenutku i de facto moramo donijeti novi. U izmjenama predviđamo zaštitu da se ugovor na određeno vrijeme ne može produljivati unedogled, ali s druge strane da za prvi ugovor na neodređeno vrijeme stvari budu jednostavnije - najavio je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

Osvrnuo se i na alarmantan rast broja nezaposlenih.

- To je slika Hrvatske. Mi uz broj nezaposlenih vidimo kakva nam je ekonomija; ona jednostavno stoji i mora se pokrenuti - poručio je Mrsić.

Definiranje plaće

Ministar je najavio i da će se u drugoj fazi pregovorati o definiranju plaće, a smatra da bi trebalo uvesti samo jednu bruto plaću.

- Inzistirat ćemo da neto plaća ne ide dolje - kaže Mrsić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 21:24