KAZNENA ODGOVORNOST

Prva optužnica u Splitu: Homofob D.M. (47) će u zatvor! Možda i na šest godina

Optuženi je vikao "Ubij, ubij pedera! Majku vam ...! Cigani, cigani!", pritom gestikulirajući pokretima ruku u pravcu sudionika povorke
Split, 110611.U Splitu se po prvi put odrzava Gay Pride koji organiziraju udruge Kontra, Iskorak i Domine. Povorka ponosa LGBT, prva izvan Zagreba, prolazi od Djardina preko Marmontove ulice i Rive do Peristila gdje je predvidjen prigodni programa.Na slici: policija osigurava dogadjaj.Foto: Ante Cizmic / CROPIX
 Ante Čizmić / CROPIX

Nasilnici iz Splita kazneno će odgovarati, a ne samo prekršajno: Općinsko državno odvjetništvo u Splitu danas je podnijelo prvi optužni prijedlog zbog nasilja na subotnjem splitskom Gay Prideu. Prijava je podnesena protiv 47-godišnjega D. M. (1964.), i to zbog nasilničkog ponašanja i zbog kršenja prava na javni prosvjed.

Državno odvjetništvo priopćilo je da je 47-godišnjak u subotu u Splitu od 13,30 do 14,40 sati u Marmontovoj ulici dok je povorka prolazila u više navrata vikao: "Ubij, ubij pedera! Majku vam …! Cigani, cigani!", pritom gestikulirajući pokretima ruku u pravcu sudionika povorke. To je kod prosvjednika stvorilo strah i osjećaj poniženja te dovelo do otežanog odvijanja manifestacije, objavilo je Tužiteljstvo.

Prijavili su ga za dvostruko kršenje kaznenog zakona. Ako mu se sudski dokaže posebno uvredljivo nasilničko ponašanje počinjeno u grupi bit će osuđen najmanje na šest mjeseci zatvora: propisana kazna je od šest mjeseci do pet godina. Za kršenje prava na javni prosvjed može dobiti maksimalno još godinu dana zatvora, a činjenica da se njegovo ponašanje može podvesti pod zločin iz mržnje, za sud je otežavajuća okolnost bez propisane posebne kazne.

Splitska policija nastavila je s istragom i privođenjem osumnjičenih za nasilničke ispade u subotu, nakon što je samo u subotu privedeno 137 huligana. Zagrebački Centar za LGBT ravnopravnost u nedjelju je pozvao istražna tijela da umjesto prekršajnih prijava, kakve se najčešće podižu i nakon teških huliganskih ispada na stadion podižu kaznene.

Pozvali su na primjenu kaznenog zakona, koji jasno prepoznaje zločin iz mržnje, diskriminaciju i nasilničko ponašanje. Državno odvjetništvo u Splitu je makar u slučaju D. M. primijenio i odredbu zakona kojom se kažnjava sprečavanje prava svih na okupljanje i javni prosvjed.

- Nasilje i mržnja moraju se adekvatno sankcionirati, a zakoni Republike Hrvatske se imaju poštovati i provoditi. Podizanjem isključivo kaznenih prijava stvorila bi se jedina garancija da se stane na kraj nasilju kao metodi 'suprotstavljanja mišljenja - poručio je Centar za LGBT ravnopravnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 09:39