'TRIBA VAS SVE...'

Prva presuda za zločin iz mržnje na gay Prideu u Splitu: Na Rivu smo išli kao da idemo na utakmicu

Pripadnik sam Torcide i ponašali smo se na Rivi isto kao što na utakmici vičemo na protivničke navijače - kazao je Damir Roso (34) na sudu
Split, 110611.U Splitu se po prvi put odrzava Gay Pride koji organiziraju udruge Kontra, Iskorak i Domine. Povorka ponosa LGBT, prva izvan Zagreba, prolazi od Djardina preko Marmontove ulice i Rive do Peristila gdje je predvidjen prigodni programa.Na slici: jake policijske snage osiguravale su dogadjaj.Foto: Josko Ponos / CROPIX
 Joško Ponoš / CROPIX

Pala je prva osuđujuća presuda prema optužnici Općinskog državnog odvjetništva u Splitu za zločin iz mržnje počinjen tijekom tijekom splitskog gay pridea. Na uvjetnu kaznu zatvora od godine dana, uz rok kušnje od tri godine, osuđen je Damir Roso (34) iz Strožanca kraj Splita zbog vikanja "Ubij pedera, jebem vam majku, triba vas sve pobit", u lipnju ove godine na splitskoj Rivi, javlja Slobodna Dalmacija .

Roso je proglašen krivim za oba kaznena djela za koja ga je teretilo splitsko tužiteljstvo: nasilničko ponašanje te povredu prava na okupljanje i javni prosvjed, i jedno i drugo vezano za zločin iz mržnje. Kako stoji u optužnici, Roso je 11. lipnja oko 14.50 sati na Rivi tijekom održavanja javnog skupa gay pride, bez razloga i povoda, dok je povorka prolazila, u više navrata sudionicima povorke vikao "Ubij pedera, jebem vam majku, triba vas sve pobit".

- Namjera je vikanja bila iskazivanje netrpeljivosti prema osobama LGBT orijentacije i onemogućavanja održavanja navedenog javnog skupa", navodi optužnica. Njegovo ponašanje kod sudionika povorke stvorilo je osjećaj straha i poniženja te dovelo do otežanog odvijanja manifestacije. Kaznena djela počinjena su iz mržnje prema osobama zbog njihove spolne orijentacije - stoji u optužnom aktu.

Tijekom suđenja Damir Roso je kazao kako se ne osjeća krivim. U svojoj obrani je naveo kako je istina da se popeo na klupu na Rivi i vikao na sudionike skupa i mahao poveden masom koja se jednako tako ponašala. Međutim, istaknuo je kako mu je žao što je to uradio jer nema ništa protiv osoba druge seksualne orijentacije te kako nema nikakvih problema s jednim prijateljem koji se takvim izjasnio.

- Pripadnik sam Torcide i iz zabave smo se dogovorili doći na Rivu kao kad idemo na utakmicu. Tako smo se i ponašali i isto kao što na utakmici vičemo na protivničke navijače, tako smo napravili i toga dana. Žao mi je i kajem se, nisam bio svjestan ozbiljnosti situacije, sve sam doživio kao nogometnu utakmicu, a ne kao prosvjednik protiv homoseksualaca - kazao je Roso sutkinji Marisi Matić, piše Slobodna Dalmacija .

Sud njegove razloge nije smatrao dovoljnim za oslobađanje od krivnje. Osim toga, njegovo priznanje bilo je potkrijepljeno izjavama svjedoka te još zornije fotografijama s videosnimke gdje se Damir Roso vidio u krupnom planu kako s klupe viče na sudionike povorke.

Međutim, priznanje i kajanje uzeti su kao olakotna okolnost, kao što su uzeti u obzir i žaljenje zbog postupaka te korektno držanje pred sudom.

Kao otegotna okolnost navedena je prijašnja osuđivanost. Za svako pojedino kazneno djelo određeno mu je po sedam mjeseci zatvora, slijedom čega mu je izrečena jednistvena kazna od godine dana uvjetnog zatvora. Osim toga, dužan je platiti 300 kuna sudskih troškova.

Nakon gay pridea Općinsko državno odvjetništvo u Splitu imalo je pune ruke posla jer su protiv 23 osobe podnesene kaznene prijave vezane za zločin iz mržnje.

U konačnici je optuženo njih 14, a protiv petorice zatražene su istražne radnje. Presuda Damiru Rosi prva je prvostupanjska presuda u navedenim predmetima.

Procesuiranje kaznenih djela vezanih uz iskazivanje mržnje prema lezbijkama, gayevima, biseksualnim i transrodnim osobama (LGBT) pod posebnim je nadzorom Europske komisije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:52