StoryEditor
NIJE PREKRŠAJ

PRVA REAKCIJA NA ODLUKU SUDA O POKLIČU 'ZA DOM SPREMNI' Oglasio se GLAS: 'To je još jedno udaljavanje od civiliziranih zemalja i naroda'

Anka Mrak Taritaš
 Goran Mehkek / CROPIX

Građansko-liberalni savez (GLAS) reagirao je na odlukom Visokog prekršajnog suda o korištenju ustaškog pokliča "za dom spremni" prema kojoj taj poklič na početku Thompsonove pjesme "Bojna Čavoglave" nije prekršaj.

- Današnja odluka Visokog prekršajnog suda o tome da je dozvoljeno izvikivati nacističko-ustaški poklič „za dom spremni“ još je jedno udaljavanje Republike Hrvatske od civiliziranih zemalja i naroda.

Svi misleći ljudi u ovoj zemlji trebali bi se ozbiljno zabrinuti zbog sada više ne puzajuće, nego institucionalne rehabilitacije ustaštva i nacizma u našoj domovini - poručuju iz GLAS-a.

Navode da je Hrvatska zemlja pod vlašću čovjeka koji se pravi da je nekakav uglađeni briselski gospodin koji stoji uz bok njemačkim političarima koji su uzor svima kad je u pitanju odnos prema tragičnim dijelovima povijesti njihove zemlje.

- Umjesto toga, najviše institucije u Hrvatskoj, od članova Akademije znanosti i umjetnosti do visokih sudova, dopustivim proglašavaju nešto što je u civiliziranom svijetu razina ekscesa s kojim se policija i pravosuđe ekspresno i efikasno obračunaju.

GLAS (Građansko-liberalni savez) poziva sve građanke i građane Hrvatske da ozbiljno razmisle o tome kakve se poruke šalju ovakvim odlukama.

Nedodirljivost pojedinih institucija zbog njihove tobožnje neovisnosti ne može biti opravdanje za odluke koje su u suprotnosti s demokratskim poretkom, humanim društvom i dosezima civilizacije kojoj želimo pripadati.

Banalnost širenja zla Hrvatskoj je već donijela previše tuge, vrijeme je da takvim pojavama kažemo odlučno ne - poručuju iz stranke GLAS.

SDP-ov Predrag Fred Matić odluku Visokog prekršajnog suda komentirao je za N1.

- Oduševljen sam! To je dobra vijest za ministra Garija Cappellija da doda na turistički slogan - mala zemlja za veliki fašizam.

Ovdje se možete slobodno derati i izražavati svoje fašističke stavove, bit ćete uvaženi građani ove zemlje. Super - kazao je Matić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2020 00:25