RADOVAN DOBRONIĆ

Prva reakcija novog šefa Vrhovnog suda: ‘Očekujem dobru i konstruktivnu suradnju sa sucima i Ministarstvom‘

Za Dobronićev izbor glasovalo je 120 zastupnika, tri su bila protiv. Prisegnut će u ponedjeljak.
Radovan Dobronić
 Goran Mehkek/Cropix, Vesna Veselić

Novoizabrani predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić u petak je poslao priopćenje u kojem je ustvrdio da očekuje dobru suradnju sa sucima i Ministarstvom pravosuđa i uprave na zajedničkom poslu jačanja pravnog reda i povjerenja javnosti u rad pravosuđa

Dobronić je pritom zahvalio predsjedniku RH Zoranu Milanoviću koji ga je predložio kao kandidata i Hrvatskom saboru koji mu je iskazao povjerenje za obnašanje ove najviše dužnosti u okviru sudbene vlasti.

"Također zahvaljujem hrvatskoj javnosti koja mi je dala svoju podršku i povjerenje, bilo izravno ili putem medija.

"Očekujem dobru i konstruktivnu suradnju sa sucima Vrhovnog suda i sucima svih prvostupanjskih i drugostupanjskih sudova te isto takvu suradnju s Ministarstvom pravosuđa i uprave na zajedničkom poslu jačanja pravnog reda i povjerenja javnosti u rad pravosuđa", rekao je.

"Zahvaljujem medijima koji su pratili moj rad i postupak izbora te ih molim za još malo strpljenja dok ne sredim sve dojmove", naveo je Dobronić.

Za Dobronića 120 saborskih zastupnika, tri protiv

Za Dobronićev izbor glasovalo je 120 zastupnika, tri su bila protiv. Prisegnut će u ponedjeljak, najavio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Dobronićevim izborom zaključena je višemjesečna kriza oko imenovanja na najvišu funkciju sudbene vlasti koja je upražnjena od sredine srpnja kad je istekao mandat Đuri Sessi, prethodnom predsjedniku Vrhovnoga suda.

Predsjednika je dobilo i Državno izborno povjerenstvo (DIP), jer je predsjednik Vrhovnog suda i predsjednik DIP-a.

Sabor bira predsjednika Vrhovnog suda uz prethodno mišljenje Opće sjednice tog suda i saborskog Odbora za pravosuđe, a na prijedlog predsjednika republike. Bira ga na četiri godine i po isteku mandata može biti ponovo biran.

Sudac poznat iz slučaja 'švicarac'

Dobronić, čija je obitelj podrijetlom iz Jelse na otoku Hvaru, ali već tri generacije živi u Zagrebu, rođen je u Čakovcu, gradu u kojemu su mu radili roditelji.

U Zagrebu je završio Pravni fakultet, nakon kojega se zaposlio u Zagrebačkoj banci. Nakon banke, odlazi u Državnu direkciju za robne rezerve na mjesto načelnika pravnog, kadrovskog i općeg odjela.

Karijeru nastavlja na Trgovačkom sudu u Zagrebu, gdje kao sudac započinje raditi 1. ožujka 1996. U to vrijeme polaže sve ispite na poslijediplomskom studiju iz trgovačkog prava, a magistarski rad obranio je u prosincu 1998.

Široj javnosti Dobronić je poznat kao sudac koji je u slučaju 'švicarac' presudio u korist brojnih malih štediša.

Udruga Franak čestitala Dobroniću

Udruga Franak čestitala je u petak Radovanu Dobroniću na izboru za predsjednika Vrhovnog suda, ustvrdivši kako je riječ o istaknutom sucu i pravniku, a njegov su izbor nazvali prilikom za privođenje kraju višedesetljetne destrukcije hrvatskog pravosuđa.

"Ovaj put iz sjene je izašao istaknuti sudac i pravnik u pravom smislu tih riječi te nakon dugo vremena preuzeo ulogu koja mu pripada, pa sada konačno na čelu našeg najvišeg suda imamo osobu koja svojim pravnim entuzijazmom, znanjem i stručnošću zaslužuje to časno mjesto", ocijenili su iz Udruge Franak.

"Nadamo se da je tim činom završeno poglavlje višedesetljetne destrukcije hrvatskog pravosuđa koje nam je svima nanijelo više štete nego što se može zamisliti, i vjerujemo da će se percepcija građana o pravosuđu konačno moći popraviti pod pretpostavkom da se u cijelom pravosudnom sustavu počne raditi zakonito i po pravu, a ne po političkom oportunizmu", napominju.

Vjeruju, kažu, da će se sada i na drugim istaknutim mjestima u hrvatskom pravosuđu "početi pojavljivati suci od integriteta i neupitni istaknuti pravnici, što će omogućiti kraj eroziji hrvatskog pravosuđa".

Uz čestitke na izboru "velikom Radovanu Dobroniću, sucu i istaknutom pravniku, čovjeku za primjer svakome pravniku, ali i političaru u pravosudnom sustavu", Udruga Franak u ime svih svojih članova uputila je i čestitke Vrhovnom sudu i svim njegovim sucima, "jer su dobili predsjednika s kojim imaju priliku postati efikasni i potpuno usklađeni s odlukama Europskog suda".

Zahvalu su uputili i predsjedniku Zoranu Milanoviću što je "prepoznao potrebe neovisnog pravosuđa te predložio samostalnog i neovisnog kandidata, koji je prepoznat kako u narodu, tako i među političarima", te svim drugim sudionicima postupka, kao i zastupnicima Hrvatskog sabora koji su Dobronića svojom odlukom potvrdili za predsjednika Vrhovnog suda RH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 03:06