UVJETI PANDEMIJE

Prva uputa novog predsjednika Vrhovnog suda: Ročišta se trebaju održavati ‘online‘

Dobronić je smjernice proslijedio svim sudovima, a sve radi pogoršanja epidemiološke situacije

Radovan Dobronić

 Ivana Nobilo/Cropix

- Nalaže se svim sudovima koji imaju tehniku za održavanje 'online' ročišta, da obavezno koriste tu tehniku i provode ročišta 'online' - prva je uputa koju je ovih dana izdao predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić pod naslovom 'Smjernice za postupanje sudova u uvjetima pandemije Covid-19' te je proslijedio svim sudovima, a sve radi pogoršanja epidemiološke situacije.

Nadalje se pod točkom dva "zabranjuje se održavanje svih rasprava, ako se u sudnici ne može postići razmak od dva metra između osoba". Pod točkom tri, preporučuje se odgoditi sve rasprave na koje je pozvan veći broj osoba, osim u slučaju prijetnje zastare u kaznenim predmetima.

- (4.) U skladu s točkom V. Odluke, kad god je to moguće, organizirati rado od kuće s ciljem da se smanji broj kontakata i da se smanje gužve u javnom prijevozu u isto vrijeme. (5.) Na sudovima osigurati dežurstvo na jednoj ili dvije telefonske linije kako bi stranke mogle pravovremeno javiti sudu da ne mogu pristupiti sudu iz raznih opravdanih razloga - navodi se.

Pod točkom 6. strankama i punomoćnicima treba uvažiti nedolazak na sud zbog nemogućnosti pribave Covid potvrde, osim u slučaju evidentne zlouporabe prava. Točka sedam propisuje da u postupcima pred trgovačkim sudovima treba pojačati primjenu 492. c Zakona o parničnom postupku (pisani iskaz svjedoka kod javnog bilježnika)

- (8.) Ovlašćuju se predsjednici sudova da ovisno o broju stranaka na sudu i procjeni sigurnosne situacije u potpunosti zabrane ulaz svim strankama. (9.) Treba pojačano provoditi higijenske mjere u skladu s uputama stožera i pojačano prozračivati prostorije, naročito sudnice i sudske hodnike. (10.) Preporučuje se između ročišta ostaviti razmak od najmanje 10 minuta radi provedbe higijenskih mjera i prozračivanja - stoji u smjernicama predsjednika Vrhovnog suda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:24