GORDANA GRBIĆ NA N1

PRVA VODITELJICA DNEVNIKA TV ZAGREB I BIVŠA GLASNOGOVORNICA SDP-a 'Krajem 80-ih ukinuli smo dnevnik Gorana Milića jer je bio promiloševićevski'

 
Gordana Grbić
 Željko Puhovski / CROPIX

Gošća Pressinga N1 televizije bila je Gordana Grbić, prva voditeljica Dnevnika Televizije Zagreb, i općenito prva žena urednica i voditeljica dnevnika, zastupnica SKH-SDP u Saboru na prvim demokratskim izborima 1990., a kasnije i glasnogovornica SDP-a, te novinarka Novog lista. U emisiji je komentirala trenutnu političku situaciju, prisjetila se suradnje s Račanom, Milanovićem i Bernardićem te se osvrnula na svoju dugogodišnju karijeru.

Gordana Grbić prvo se osvrnula na aktualni slučaj ostavke glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića. Rekla je da je reakcija Vlade i na koncu ostavka samog Jelenića očekivana, ali prvenstveno zbog atmosfere koja je nastala.

"Sve što ide na progon vještica mi se ne dopada. Pitam se bi li bila ovakva reakcija da je netko član Opus Dei organizacije. Jednako strašno mi je snimanje privatnih razgovora. A masoni će morati paziti koga primaju u svoje redove, oni su proizveli taj skandal, a posljedice su logične. Mislim da drugog rješenja nije bilo", rekla je Grbić i dodala da je ne čudi javna svađa koja je sve i uzrokovala:

"Kod nas svi svađaju. Evo jedan banalan primjer, dva časopisa koji izdaju beskućnici - i oni su na sudu, i oni se svađaju. Kod nas se čak ni beskućnici ne mogu dogovoriti."

'Zoran ne trpi protokol'

Komentirajući novog predsjednika Zorana Milanovića Grbić je rekla da je zadovoljna inauguracijom te da je ona baš u skladu s njegovim karakterom jer "Zoran je jedan od ljudi koji ne trpi protokol". Komentirajući govor novog predsjednika i segment u kojem je patriotizam suprotstavio surovom nacionalizmu, rekla je:

"Mislim da je to blagotvorna rečenica i da nas je s time ponovno vratio u 21. st. Dobro je da su razne političke stranke na vlasti i kao predsjednici države, onda se slobodnije diše. Možda će sukobi i razlike u društvu biti manje izraženi."

'Račan je prvi javno izašao s dijagnozom'

Kao glasnogovornica SDP-a, gdje je bila od 2007. do 2010., radila je s Ivicom Račanom, a potom i Milanovićem. Otkrila je da je mit da je Račan u posljednim danima života rekao da bi ga Milanović trebao naslijediti. "On je spomenuo novu snagu, nije spomenuo niti jedno ime", rekla je i dodala spominjući Račana:

"Mi smo bili prijatelji u stvari, on je meni pokazao veliko povjerenje jer mi je rekao točno kakvu hoće sahranu. Mislim da je bio prvi koji je izašao javno s dijagnozom i tražio privatnost, ali novinari su novinari i njegov tjelohranitelj ih je doslovno skidao s bolničkih vrata da ne uđu u subu. Bio je to jedan tužan zadatak koji se morao obaviti."

'Nisam optimistična oko Bernardića'

Kratko vrijeme je radila i s Davorom Bernardićem, no o tome je rekla da to nije bilo najsretnije iskustvo:

"Radila sam kratko vrijeme s njim, to nije bilo najsretnije iskustvo. Tražio je da demantiram članak u kojem je bilo istaknuto pet kritičkih nota o njemu i rekao je piši ispravak, a ja sam pitala - što da ispravim? Tu je bio kraj suradnje. Mislim da su kritička zapažanja bila točna, u stvari mislim da je Zoran pogriješio kad ga nije postavio za kandidata za zagrebački SDP. Meni je Bero drag, ali nisam sigurna je li kapacitet za premijera. Nisam optimistična oko Bernardića."

O unutastranačkim izborima u HDZ-u rekla je da je apsurdno koliko potpisa kandidati moraju prikupiti. Smatra da je takav sustav napravljen da bi Plenković pobijedio, no njegovu pobjedu doživljava kao manje zlo od neke druge opcije.

'Dnevnik Gorana Milića smo ukinuli jer je bio promiloševićevski'

Kao iskusna novinarka i urednica na današnji TV program gleda kritički, a za javnu televiziju kaže da je sve razbacano i da je informativni program relativno neambiciozan. Polovicu osamdesetih ističe kao jako zanimljivo vrijeme za novinarstvo nazvavši ga "predigrom za višestranačje".

"Što se tiče prekida odnosa sa Srbijom, to je prva učinila TV Zagreb jer smo ukinuli i savezni dnevnik i subotnji dnevnik Gorana Milića jer su bili promiloševićevski", rekla je Grbić.

Mnogi su joj zamjerili što je 30. svibnja kad se konstituirao prvi Sabor, rekla da se uz "Lijepu našu" trebalo pustiti i neke druge himne, aludirajući na "Hej, Slaveni". Objasnila je da se bunila zbog procedure jer nije bilo prilike za raspravu o tome, navodi N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 13:22