RODITELJI ŠOKIRANI

Prvašiće cijepili protiv dječje paralize cjepivom kojem je istekao rok! ‘Znate li što nam je rekla liječnica?!‘

‘Kako sad stvari stoje, ne vjerujem da ćemo se odlučiti na ponovno cijepljenje‘, kaže majka jednog od prvašića

Ilustracija

 Sopa Images/Ddp Usa/Profimedia/Sopa Images/ddp Usa/profimedia

Prvašići iz Zadarske županije, njih šestoro koji su u ponedjeljak cijepljeni u ambulanti Službe za školsku medicinu zadarskog Zavoda za javno zdravstvo, primili su cjepivo za dječju paralizu kojemu je prošao rok!

Šokirani roditelji za to su saznali jutros, nakon poziva liječnice iz te službe, koja ih je nazvala i rekla kako cjepivo koje su njihova djeca primila neće biti dovoljno učinkovito zbog isteka roka i kako bi ”trebali docijepiti dijete kroz mjesec dana”.

- Još uvijek sam u šoku, ni sama ne znam kako se ovakve stvari uopće mogu događati. Je li moguće da netko prije cijepljenja djece nije pogledao kada mu ističe rok- govori Zadarskom.hr majka jedne prvašice koja je jutros dobila poziv iz Službe za školsku medicinu.

Kćerkicu prvašicu na obavezno je cijepljenje dovela u ponedjeljak ujutro. U ponedjeljak navečer dijete je dobilo visoku temperaturu kao reakciju na cjepivo, no febrilno stanje trajalo je samo jednu noć.

- Odahnuli smo kad je temperatura pala jer rijetko kada ima preko 39, ali ona se brzo oporavila. No, već u srijedu se među roditeljima počelo pričati kako je cjepivu istekao rok, što je i kod nas bilo slučaj. Kad sam pogledala u njezinu knjižicu cijepljenja, lijepo se vidi da rok ističe u 8 mjesecu 2023. godine, a ona je cijepljena 11. rujna. Nitko od nas roditelja koji smo u ponedjeljak bili tamo nije znao što to znači, kakav je rizik, kakve posljedice i reakcije možete imati cijepljenje s cjepivom kojemu je istekao rok - priča ovaj majka.

image

Knjižica u kojoj se vidi da je cjepivu istekao rok

Slobodna Dalmacija/

I onda je u petak uslijedio poziv liječnice koja je, uz ispriku, priznala pogrešku, rekavši da se dogodio previd. Nakon toga majci je preporučila da bi djevojčicu trebalo docijepiti jer ovo kojemu je istekao rok neće biti dovoljno učinkovito.

- Na moje pitanje je li sigurna u to, neodređeno je odgovorila, tako da trenutno ni sami ne znamo što napraviti. Kako sad stvari stoje, ne vjerujem da ćemo se odlučiti na ponovno cijepljenje. Trenutno nam je najvažnije da ne bude nikakvih nuspojava, a liječnica tvrdi kako su u kontaktu sa Zagrebom dobili potvrdu da od cjepiva kojemu je prošao rok ne može biti posljedica. Nadam se da će tako i biti, za sve drugo nemam riječi. Odvesti dijete s punim povjerenjem na obavezno cijepljenje i onda doživjeti da ga cijepe nečim čemu je istekao rok, još uvijek ne mogu sebi doći - kaže ova majka.

Voditeljica službe za školsku i adolescentsku medicinu Zavoda za javno zdravstvo Zadar, dr. Nadia Cavenago–Morović, izvijestila je da je cjepivom nakon isteka roka cijepljeno šestero djece iz OŠ Privlaka, područna škola Vir.

- Danas sam se vratila s godišnjeg odmora i ne mogu komentirati sve detalje. Cjepivom za dječju paralizu kojem je rok trajanja istekao 31. kolovoza, u ponedjeljak je cijepljeno šestero djece. Riječ je o tzv. mrtvom cjepivu, što znači da djeca definitivno neće imati nikakvih nuspojava. Moguć je jedino slabiji učinak imunološkog odgovora, ali to ne znači da će djeca morati ponovno biti cijepljena. Svi roditelji djece su o tome informirani, kao i sve nadležne službe u Zadru i Zagrebu, odnosno Službe za epidemiologiju ZJZZ-a i HZJZ-a.

Na pitanje kako je moguće da se takva pogreška dogodi, dr. Cavenago-Morović kaže da nije lako dati odgovor na takvo pitanje.

- Teško je reći. Moguće da sestra nije provjerila datum isteka roka cjepiva. U pravilu se takve stvari nikad ne događaju, ali može se dogoditi kao i svaka druga medicinska greška koja se može dogoditi – odgovara voditeljica službe za školsku medicinu ZZJZ.

O cijelom slučaju ZJZZ je informirao i županijskog pročelnika za zdravstvo dr. Marka Kolegu. Njihov odgovor prenosimo u cijelosti:

Na Vaš upit u vezi cijepljenja djece 1. razreda Osnovne škole Privlaka, Područna škola Vir cjepivom Imovax polio serije U3L992V kojem je istekao rok valjanosti 31. 08. 2023, god. možemo Vas izvijestiti kako slijedi:

U ponedjeljak 11. 09. 2023. god. na poziv tima školske i adolescentne medicine odazvali su se roditelji s djecom koji su započeli 1. razred osnovne Škole u Viru, a radi cijepljenja protiv dječje paralize.

Jedan od roditelja cijepljenog djeteta odmah je primijetio u iskaznici imunizacije na naljepnici cjepiva da je cjepivu dana 31. 08. 2023. god. istekao rok valjanosti. Zaprimljena je izjava roditelja, voditelj Službe za epidemiologiju Zavoda dao im je potrebna obrazloženje da se ne očekuju nikakve nuspojave zbog primjene nevaljalog cjepiva niti neželjene posljedice po zdravlje djeteta, a koje mišljenje je potvrđeno iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Zagrebu.

O događaju je isti dan obaviješten Hrvatski zavod za javno zdravstvo u Zagrebu s ciljem dobivanja informacije o stabilnosti ovog cjepiva nakon isteka roka od 11 dana. Dana 13.09.2023. god. zaprimili smo odgovor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u Zagrebu (temeljem odgovora tvrtke SwixX BioPharma) gdje se u bitnom navodi da se doze cjepiva kojima je istekao rok trajanja i nehotice su primijenjene ne smatraju valjanim te da ih treba ponoviti.

Kako je utvrđeno da je tog dana navedenim cjepivom cijepljeno ukupno šestero djece, odgovorna liječnica specijalistica školske medicine stupila je u kontakt s roditeljima cijepljene djece te im dala sva potrebna obrazloženja.

Također se o događaju usmeno i ovim putem informiraju ravnateljica Osnovne škole Privlaka te načelnik Opčine Privlaka. Za sva eventualna pitanja stojimo na raspolaganju, stoji u odgovoru kojeg je potpisala zamjenica ravnatelja Marina Blažević Longin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 20:26