BURAN DAN U SABORU

PRVE REAKCIJE NA GLASOVANJE U SABORU 'Raskol HDZ-a? Moguće je i to, da izbace predsjednika iz stranke i kao da ga nikad nije bilo'

 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - U Saboru je izglasan zakon o ratifikaciji Istanbulske konvencije, sa 110 glasova ZA, dva glasa suzdržana i 30 glasova protiv. Martina Dalić ostaje ministrica gospodarstva. Sabor je glasao protiv njezina opoziva sa 76 glasova ZA i 71 glasom oporbe protiv.

Arsen Bauk iz SDP-a dao je prvi komentar.

- Rekao sam na početku da imamo između između 70 i 73 glasa, imali smo 71. Pokazalo se da je vladajuća većina vrlo tanka, ocjenjujemo da svi agrumenti koje smo iznijeli mi i kolege iz oporbe, da su bili točni jer smo dobili sve glasove oporbe. Zadovoljni smo s brojkom, mogli smo imati još jedan ili dva glasa, ali zastupnici iz objektivnih razloga nisu mogli doći, rekao je Bauk te poručio da će ubuduće iskoristiti mogućnost interpelaciju u Saobru kako bi upozoravali na određene probleme.

- Bit će prostora za raspravu o radu bilo kojeg člana, rekao je Bauk.

Na upit novinara o mogućnosti raskola HDZ-a, odgovorio je:

- Što se tiče razlika koje smo vidjeli u rapravi oko Istanbulske konvencije, u HDZ u se radi o većim razlikama nego u bilo kojoj drugoj stranci, na njima je da prevladaju takve razlike. Nekoliko je mogućih scenarija, pa tako i onaj da smire predsjednika ili ga izbace iz stranke i kao da ga nikad nije bilo, komentirao je Arsen Bauk.

Poručio je HDZ-u da prestane podilaziti desnici, da bude na tragu ostalih stranaka demokršćanskih vrijednosti, odnosno na braniku ljudskih prava, a ne da koketiraju s onima onih koji su na tragu gušenja tih prava.

Miro Kovač, saborski zastupnik HDZ-a, glasova je protiv Istanbulske konvencije.

- Ovo je za HDZ bilo jedno novo iskustvo, ali ako pogledamo države koje imaju dužu demokratsku praksu od Hrvatske onda ćemo konstatirati da ima dosta odluka koje su donesene po savjesti kada je riječ o iznimnim situacijama. Život ide dalje, želimo stabilnu vladu koja će provoditi reforme. Želimo promijeniti Hrvatsku na bolje, jedina mogućnost je HDZ i premijer Plenković. Cijela situacija oko izglsavanja bila je napumpana, rekao je Kovač.

- HDZ je pokazao širinu i vjerodostojnost, ima ljudi koji po ovom pitanju imaju drukčiji stav i to se uvažava, poručio je.

Ante Babić (HDZ) također je glasovao protiv.

- Neće biti raskola u HDZ-u, poručio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:50