EKSTRADICIJA OSNIVAČA AGROKORA

PRVE REAKCIJE NA ODLUKU O IZRUČENJU 'Todorić će konačno imati mogućnost otvoriti crnu bilježnicu, iz nje će se vidjeti tko mu je pomogao'

Božo Petrov
 Damir Krajac / CROPIX

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković u četvrtak nije htio komentirati odluku o izručenju Hrvatskoj Ivice Todorića, osnivača Agrokora, koji je i nakon presude u Londonu ustrajao na stajalištu da se u Hrvatskoj protiv njega vodi politički progon te je izašao s informacijom da je protiv hrvatskog premijera podnio kaznenu prijavu za udruživanje u zločinačku organizaciju.

- Ne komentiram to već nekoliko mjeseci, pa neću ni danas, odgovorio je Plenković novinarima na Hvaru.

Na pitanje brinu li ga kaznene prijave, jer ih je Živi zid podnio već nekoliko protiv njega i protiv drugih dužnosnika, Plenković je kratko odgovorio: - Ne.

Na tvrdnju da je odbijena Todorićeva žalba i da ga sada čeka izručenje, Plenković je samo rekao: - Točno.

Petrov o 'crnoj bilježnici'

Čelnik Mosta Božo Petrov ustvrdio da će izručenjem Hrvatskoj Ivica Todorić konačno imati mogućnost otvoriti svoju "crnu bilježnicu", te da će se onda vidjeti koje su mu političke elite pomogle odnosno "tko je tko u Hrvatskoj".

"Gospodin Todorić konačno će imati mogućnost otvoriti svoju crnu bilježnicu pa vidjeti koje su to političke elite njemu pomogle, koje su to političke elite zažmirile, znat će se tko je tko u Hrvatskoj. Šteta samo što on to sam ne želi napraviti", izjavio je Petrov u Saboru.

O sastancima u Vladi kazao je da je već o tome sve rekao. "Ovo što se sad pokušava na različite načine prikazati nas istima, zna se tko je razgovarao s Knighthead fondom, tko se sastajao, sve se to zna, to nije Most, to su oni koji su odlučili s HNS-om nastaviti nakon svibnja 2017. je im je odgovaralo onako kako to nije htio Most. Most je htio transparentno i pošteno, a to njima nije odgovaralo", izjavio je Petrov.

O suradniku Branimiru Bricelju kao izboru Mosta kazao je da je on "nažalost bio predložen od Mosta" kao stručna osoba, ali da Most s njim nije imao kontakte.

"Po svim e-mailovima koji su iscurili može se vidjeti s kim je Bricelj komunicirao i radio i što je Martina Dalić radila", ustvrdio je Petrov .

"Mi unutar Vlade nikada nismo čuli za ime Knighthead fonda, a onda se u međuvremenu moglo vidjeti da se s tim fondom sastajao Ante Ramljak, da su očito pogodovali", dodao je Petrov.

Na novinarski upit hoće li ići na predstavljanje knjige Martine Dalić kazao je kako misli da u toj knjizi ne piše ono što se pokazalo iz e-mailova. "Ja ću čekati drugo izdanje", zaključio je.

Bošnjaković: Očekivana odluka

- Očekivao sam ovakvu odluku o izručenju Ivice Todorića. Razlozi koje je on navodio, a trebali su biti argumenti protiv njegova izručenja, kako se protiv njega vodi politički proces, ne stoje. Odbijam da toga u Hrvatskoj ima - rekao je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković komentirajući odluku suda u Londonu da se osnivač Agrokora Ivica Todorić izruči Hrvatskoj.

Ministar napominje kako sada treba riješiti tehničke detalje njegova izručenja, a na pitanje očekuje li da će se sada, nakon što Todorić stigne u Zagreb, razriješiti sve dileme i njegove optužbe na račun Vlade koje idu prema tome da ga se de facto primoralo na pristanak da u Agrokor uđe povjerenik, Bošnjaković odgovara da svatko radi svoj posao.

- Sve njegove priče i izjave o tome da se netko urotio protiv njega ne čine se logičnima. Koncern je došao u situaciju da je postao dužan 58 milijardi i ne znam tko bi izvan sustava Agrokora za to mogao biti kriv - rekao je ministar.

Bošnjaković napominje i kako treba sve razjasniti, no naglašava da ne želi ništa prejudicirati.

- Pred nama je velik i kompliciran predmet, ali su ga naša tijela kaznenog progona u stanju provesti - rekao je Bošnjaković, napominjući da je Todorić sve vrijeme dok je boravio u Londonu bio aktivan na društvenim mrežama te da je sada vrijeme da se sva pitanja vezana uz Agrokor raščiste pred mjerodavnim tijelima.

Jelenić: Izručenje će ubrzati dovršetak istrage

Glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić kaže da će izručenje Ivice Todorića sigurno ubrzati dovršenje istrage. Zasad je ostalo ispitati još jednog svjedoka te samog Ivicu Todorića kao prvoosumnjičenog.

- Vidjet ćemo hoće li Todorić iznositi obranu. Moguće je da će iznijeti obranu, ali jednako tako da će imati i niz svojih dokaznih prijedloga - rekao je glavni državni odvjetnik Jelenić, napominjući da je za dovršetak istrage potrebno imati u rukama i rezultate vještačenja. Naime, još uvijek se provodi knjigovodstveno financijsko-revizorsko vještačenje, za što je angažirana revizorska kuća KPMG.

- Dobili smo obećanje da vještačenje neće trajati predugo. Nadam se da će ono biti dovršeno do kraja godine - rekao je glavni tužitelj i napomenuo da bi u tom scenariju početkom iduće godine mogla biti donesena i odluka o podizanju optužnice protiv Todorića.

Na pitanje hoće li državni odvjetnici tražiti da se Todoriću odredi pritvor i s osnove opasnosti od bijega, Jelenić je odgovorio kako zasad na to pitanje ne može odgovoriti. Prema aktualnom rješenju suca istrage, osnivač Agrokora bit će u Remetincu dok se ne ispitaju svi svjedoci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:18