BITKA ZA POVJERENSTVO

PRVE REAKCIJE NAKON PROPALOG TAJNOG GLASANJA Bačić: Nismo izgubili većinu; Bauk: Ovo je veliki poraz vladajućih!

Branko Bačić
 Dragan Matić / HANZA MEDIA

Neuspio prvi pokušaj izbora predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa u petak su komentirali čelnici nekih zastupničkih klubova, pri čemu je šef Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić odbacio nagađanja da su izgubili većinu.

"Vlada ima većinu. Od pet kandidata za predsjednicu i članove Povjerenstva izabrana su četiri. Sada očekujemo da se ponovi glasovanje za predsjednicu Povjerenstva", rekao je Bačić novinarima.

Bačić: Ako treba bit će drugi i treći krug ili novi natječaj

Ustvrdio je kako nije HDZ taj koji nije uspio skupiti većinu za izbor predsjednice nego vladajuća većina.

"Izbori su bili demokratski, tajnim glasovanjem i jedna kandidatkinja dobila je 75 glasova, druga 46 i sad ćemo ići u drugi krug. Ako bude potrebno bit će i treći krug, a ako ni tada niti jedna kandidatkinja neće dobiti većinu glasova bit će raspisan novi javni natječaj za izbor predsjednicu Povjerenstva", pojasnio je.

Istaknuo je da su vladajući postigli dogovor o kandidatkinji za predsjednicu, ali im je nedostajao jedan glas. Bit će još jedan krug i doista ne znam u čemu bi bio problem, dodao je.

Upitan je li imao jamstvo partnera da će imati dovoljno glasova, jer uvijek tvrdi da je vladajuća većina od 78 glasova stabilna, Bačić je odgovorio kako je "parlamentarna većina već stotinjak puta, kod utvrđivanja kvoruma i glasovanja o odlukama, pokazala da je stabilna".

"I danas smo izglasali sve zakone i izabrali četiri člana povjerenstva. Nadam se da ćemo idući put izabrati i predsjednicu. A ako je i ne izaberemo, neće biti kraj svijeta. Bit će opet javni natječaj i tu doista nema problema", ocjenjuje Bačić.

Na pitanje zašto im je Dalija Orešković toliki problem da ne žele da ostane predsjednica Povjerenstva i pod cijenu da predsjednica ne bude izabrana, a Povjerenstvo ne funkcionira, Bačić je neodređeno kazao da je "Odbor za izbor i imenovanja predložio dvije kandidatkinje, od kojih je jedna Dalija Orešković".

"Ostavili smo mogućnost saborskim zastupnicima da na tajnom glasovanju najdemokratskije izaberu predsjednicu Povjerenstva. Niti jedna kandidatkinja nije dobila potrebnu većinu, nadam se da hoće u drugom krugu", rekao je.

Bauk: Apsurdna situacija

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk ishod glasanja protumačio je kao "poraz vladajućih jer nisu uspjeli okupiti svoju većinu oko kandidatkinje koju su podržali".

Po njemu, međutim, to je u ovom trenutku čak manje bitno. "Sad imamo slučaj da jedna institucija radi svoj posao četiri godine, odgovara Hrvatskom saboru, koji skoro jednoglasno i uz pohvale prihvaća njihova izvješća, predsjednica Povjerenstva uživa veliku potporu javnosti, kandidira se za ponovni mandat, parlamentarna većina nema petlju reći da je ne podržava, i onda na tajnom glasovanju njihov kandidat ne dobije dovoljno glasova", kazao je.

"To je samo po sebi dovoljno apsurdna situacija, ne treba dodatno analizirati, poruka je - nemojte raditi svoj posao, ako ga radite, radite ga tako da se ne zamjerate HDZ-u, a ako se zamjerate, bez obzira na to što dobro radite i imate potporu javnosti, nećete biti opet izabrani", prokomentirao je Bauk.

Kazao je su vladajući sami spominjali neke odluke Dalije Orešković koje im nisu bile po guštu, a najveći napad na nju došao je od predsjednice Republike.

Bauk nije htio predviđati što će biti u ponovljenom glasanju ni hoće li Orešković povući kandidaturu.

"Vjerujem da će kod ponovljenog glasovanja zastupnici naše stranke i Kluba glasovati kao prvi put, a ovaj put zahvaljujem trojici nepoznatih članova parlamentarne većine na tome što su omogućili da imamo novo glasanje. Inače, osobno nemam ništa protiv Nataše Novaković, surađivali smo za vrijeme mog ministarskog mandata i nadam se da će tako nastaviti raditi i ako je izaberu", kazao je Bauk.

Batinić: Bit će drugi put

"Bit će drugi put", komentirao je novinarima šef kluba HNS-a Milorad Batinić neuspjeli izbor nove predsjednice Povjerenstva.

Na novinarsku opasku da su rokovi istekli, a HNS i HDZ su se dogovarali no ipak nisu izabrali, Batinić je uzvratio: "Mi smo izjavili da smo već prije, odmah nakon javnog saslušanja, imali svoje prijedloge o kojima smo raspravljali, a što je procedura dugo trajala trebalo je usuglasiti s drugim strankama".

Batinić je odbacio i komentar novinara kako se vladajući nisu dogovorili ustrajavajući u tvrdnji "mi smo se dogovorili", ali na pitanje "tko je promašio" nije odgovorio nego je tek poručio - "pogledajte analizu, procijenite i vidite koji je kandidat dobio".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:47