SABOR PODUPRO ĐURU POPIJAČA

'Prvi bolni rez slijedi u brodogradnji'

 Davor Pongračić/Cropix

ZAGREB - Sabor je s 80 glasova “za” i 32 protiv i 6 suzdržanih Đuru Popijača izabrao za novog ministra gospodarstva. Protiv su bili SDP i IDS, a HNS i HSU su bili suzdržani. Novi potpredjednici Vlade ministar financija Ivan Šuker i ministar zdravstva Darko Milinović, izabrani su uz protivljenje oporbe.

Premijerka Jadranka Kosor nije uspjela uvjeriti saborsku oporbu da su ministar financija Ivan Šuker i ministar zdravstva Darko Milinović baš najbolji izbor za nove potpredsjednike Vlade. I dok je budući ministar gospodarstva Đuro Popijač dobio načelnu podršku opozicije uz primjedbu da neće moći puno učiniti sa starim igračima, Šukera i Milinovića oporba nije štedjela.

- Šuker je odgovoran za krizni porez i nelikvidnost, nije vodio računa o proračunu, nije primjereno reagirao na krizu. Teret je prebacio samo na one koji žive od rada i umirovljenike. Na njemu je odgovornost i za neuspjehe Hrvatskih pošta i FINE - nizao je kritike Slavko Linić (SDP).

Za ministra Milinovića, pak, i SDP i HNS smatraju da će ostati obilježen po “rigidnom Zakonu o medicinskoj oplodnji”, ali i po lošoj socijalnoj politici.

- Milinović će na užas nacije reformirati socijalu isto kao što je reformirao zdravstvo - rekao je Zlatko Koračević (HNS).

Što se tiče Đure Popijača, opozicija je skeptična što dolazi iz redova poslodavaca, a to smatraju, pokazuje da Vlada okreće leđa radnicima.

- Popijač bi valjda trebao služiti kao pozitivan primjer, a sve će zapravo ostati po Šukerovom receptu. Nisam siguran da je pozvan u Vladu da bi mijenjao stvari - rekao je HNS-ovac Koračević.

U SDP-u su podsjetili da je upravo Šuker smijenio Popijača s mjesta direktora FINE, te da Vlada uopće nije slušala gospodarske prijedloge Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) čiji je jedan od vodećih ljudi upravo Popijač.

U IDS-u su kažu kako nisu čuli prijedlog Ministarstva gospodarstva i očekuju da će se Popijač “prvo nasukati na brodogradnji”.

- Bolje nadzirite gospodarstvo nego što ste HRT - poručio je Damir Kajin Popijaču koji u Vladi dolazi s mjesta predsjednika Programskog vijeća HRT-a.

Premijerka Jadranka Kosor rekla je da će novi ministar gospodarstva “imati nula minuta za uvođenje u posao”, a da Popijačevo imenovanje “nije pogodovanje nikome već u korist zaštite gospodarstva i radnika”.

Popijač: Bit će potrebno povući bolne korake



Sve što sam dosada radio, radio sam uspješno. Sve je mjerljivo i dokazivo.Vjerujem da ću barem dio toga prenijeti i na svoj novi posao - izjavio je Đuro Popijač, neposredno nakon što mu je Sabor danas dao povjerenje kao novom ministru gospodarstva.

Premijerka Jadranka Kosor potvrdila je kako s Popijačem već dogovara nove državne tajnike u Ministrarstvu gospodarstva.

- Treba napraviti čvrstu ekipu - poručila je Kosor. Popijač je priznao kako ima puno naslijeđenih problema koje mora riješiti.

- Ali ne zato što je netko loše radio nego zato što puno toga ima - rekao je. Stoga je, dodao je, ključno pokušati osmisliti novi gospodarski put i model na temelju platforme za rad koju je već predložio.

- Bit će potrebno povući bolne korake pogotovo u brodogradnji - istaknuo je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 10:11