EKSKLUZIVNO

Prvi čovjek MOL-a: Polančec je molio novac za Podravku pri prodaji Ine

Zsolt Hernadi priznao je istražiteljima da ga je potpredsjednik Vlade u studenom 2008. tražio pomoć
 Vjekoslav Skledar/CROPIX

ZAGREB - Ne vrati li Podravka 30. rujna svoj dug od 34,2 milijuna eura plus kamate, ili ne dogovori s OTP-om reprogram toga kredita, MOL može postati najveći pojedinačni dioničar Podravke! Riječ je o već dobro poznatoj priči o preuzimanju Podravke , u koju su umreženi Ina, MOL, mađarska OTP banka, varaždinska Fima i bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec .

Pritvoren zbog HEP-a

Naime, kad je 2008. Fima trebala vratiti dug Merrill Lynchu, učinila je to novim kreditom OTP banke, no novac za to dao je MOL, položivši iznos kredita kao polog u banku.

Poveznica je Damir Polančec, uhićen u aferi oko trgovine dionicama Podravke, a sada pritvoren u slučaju HEP-TLM, koji je koncem 2008. istovremeno s MOL-om pregovarao o prodaji drugog paketa dionica Ine i tražio od njih da pomognu u financiranju kupovine 10,6 posto dionica Podravke za tvrtku Fima Ami s Malte. O

va informacija sada je i službeno potvrđena: potvrdili su čelnici mađarske naftne kompanije, ispitani kao svjedoci u istrazi oko Podravke.

Kako neslužbeno doznajemo, izvršni direktor MOL-a Zsolt Hernadi hrvatskim je istražiteljima potvrdio da ga je upravo Polančec, kao ključna osoba s kojom su vodili pregovore u drugom krugu prodaje dionica Ine još u studenom 2008. godine zatražio za pomoć oko Podravke. Hernadi je kazao kako mu je Polančec rekao da se vodstvo Podravke želi obraniti od tzv. neprijateljskog preuzimanja, ali da su se pojavili problemi s financiranjem kupljenih Podravkinih dionica te da bi bilo važno iznaći modus za zatvaranje postojećeg kredita kod Merill Lyncha u Londonu.

Naime, sporna kupnja 10,6 posto dionica Podravke, koje glase na Fimu Ami, kreditirala se zaduženjem od 26 milijuna eura kod Merrill Lyncha. Zbog pada cijene dionica Podravka je, kao garant cijelog posla, dolazila u sve veće financijske obveze prema Londonu.

Dogovor i realizacija

Vodstvo MOL-a, čiji interes za većinsko pravo upravljanja Inom bio neupitan, prihvatilo je inicijativu glavnog čovjeka koji im je to pravo mogao omogućiti, potpredsjednika Vlade RH Damira Polančeca. Nakon načelnog dogovora s Polančecom, u realizaciju su uključeni čelni ljudi Podravke i mađarske OTP banke, preko koje je ugovoreno zatvaranje zaduženja kod Merrill Lyncha podizanjem novog kredita od 34,2 milijuna eura kod OTP banke. Zapravo je MOL na poseban račun deponirao vlastita sredstva, temeljem čega je OTP banka odobrila kredit u istom iznosu, kako bi sve bilo u skladu sa zakonom.

Pritom je sklopljeno pet ugovora kojima se reguliraju odnosi MOL-a, OTP-a, Podravke i Fime Ami s Malte. U jednom od tih ugovora predviđena je i mogućnost da Podravka zaduženje “prebije” ne samo novčanim uplatama već i dionicama Ine.

Cijena na burzi 1693 kune

Čelnici MOL-a potvrdili su da je prijedlog o stavljanju tog članka u ugovor, s obzirom na jasne poslovne interese, došao s njihove strane. U jednom članku Ugovora o call i put opciji, sklopljenom između OTP banke i Podravke izričito stoji da se plaćanje “može namiriti i dionicama Ine, koje će biti vrednovane po stvarnoj kupovnoj cijeni plaćenoj i potvrđenoj u pisanom obliku od strane Podravke OTP-u”. No, ta cijena Ininih dionica ne smije biti veća od 1100 kuna, dok je zadnja cijena Ine na Zagrebačkoj burzi 1693 kune.

Potvrđene spekulacije

Tim ugovorom Podravka ne smije učiniti ništa čime bi razvodnila dionice ili dioničke udjele u Podravki, što uključuje i dokapitalizaciju. Drugim riječima, nema dokapitalizacije Podravke bez suglasnosti OTP-a, kako dionice koje MOL ima u zalogu ne bi pale na manje od 10,64 posto udjela u koprivničkoj kompaniji.

Ulogu MOL-a u kreditiranju Podravke razotkriva Ugovor o pologu MOL-a i OTP banke. MOL se tim ugovorom obvezuje da će, ako iznos bilo kojeg potraživanja OTP-a nadmaši iznos pologa, nadopuniti svoj polog, a s druge strane banka će smanjiti iznos potrebnog pologa kako se kredit bude vraćao.

Za hrvatske je interese najvažnija odredba da MOL može djelomično ili u potpunosti otkupiti sva prava, potraživanja i obveze koje OTP banka ima temeljem ugovora o kreditu. U tim su pravima i dionice Podravke, koje su dane kao zalog za kredit. Dakle, MOL može postati najveći pojedinačni dioničar Podravke, kao što može postati i pretežni vlasnik Ine ako mu Podravka svoj dug vrati njenim dionicama.

Sve o čemu su hrvatski mediji proteklih mjeseci špekulirali sada je potvrđeno kroz kopije ugovora koji su na raspolaganju hrvatskim istražiteljima.

Kako će se afera rasplesti, najviše ovisi o pregovaračkim sposobnostima Podravkine Uprave, koju sada potvrđeno vodi Miroslav Vitković. Podravkini pravnici analiziraju sve ugovore i istražuju kakve su Podravkine mogućnosti.

Gubitak od 288 milijuna

Do sada ta kompanija i nije imala previše izbora: uredno je vraćala dugove iz afere kako su dospjevali na naplatu, zbog čega je lanjsku godinu završila sa 288 milijuna kuna neto gubitka, jer je gotovo 366 milijuna kuna morala rezervirati za potencijalne gubitke. Riječ je o kreditima SMS-u, Fima Grupi i tvrtki Gradec, te vraćanju dugova Erste faktoringu i poslovnim bankama.

Podsjetimo, ove je godine Podravka umjesto Fime vratila Erste faktoringu više od 100 milijuna kuna, a izdala je i 130 milijuna kuna novih zapisa kako bi tim novcem vratila prethodne. Da nije bilo rezervacija za sporna potraživanja, koja još nisu do kraja utvrđena, Podravka bi lanjsku godinu završila sa stotinjak milijuna kuna dobiti.­

Dugovanje prebili dionicama Ine

- proljeće 2006. - Horvatova tvrtka Fima kupuje 10,6 posto dionica Podravke u dogovoru s Podravkinim menadžerima

- ljeto 2007. - Kupljene dionice prebacuju se na offshore tvrtku Fima Ami na Malti kao zalog za kredit od 26 milijuna eura kod Merrill Lyncha u Londonu

- listopad 2008. - Završava javna ponuda za preuzimanje Ine, MOL povećava svoj vlasnički udio na 47,16 posto, počinju pregovori o izmjeni dioničkog ugovora hrvatske Vlade i MOL-a o Ini

- studeni 2008. - Tadašnji potpredsjednik Vlade Damir Polančec traži od MOL-a pomoć “u obrani od neprijateljskog preuzimanja”

- siječanj 2009. - Vlada potpisuje s MOL-om dionički ugovor o upravljanju Inom kojim MOL dobiva 5 od 9 članova NO-a te predsjednika Uprave u kojoj od šest ima pravo na tri člana. Potpisnici ugovora su Damir Polančec (Vlada RH) te Zsolt Hernadi i Zoltan Aldott (Mol)

- veljača 2009. - Počinju pregovori s MOL-om i OTP-om o refinanciranju 34,2 milijuna eura Fimina duga Merrill Lynchu za kupljenje dionice Podravke

- ožujak 2009. - OTP prebacuje MOL-u 34,2 milijuna eura kao isplatu Fimina zajma, MOL isti iznos polaže u OTP kao osiguranje, a dionice Podravke ostaju na Fimi Ami. Međusobnim ugovorima regulirano je da se dugovanje prema OTP banci, odnosno MOL-u može prebijati i dionicama Ine

- listopad 2009. -Počinje istraga protiv Podravkinih menadžera koji završavaju u pritvoru, a u međuvremenu su pušteni

- ožujak 2010. - U pritvoru završava i Polančec

- lipanj 2010. - Istraga oko malverzacija s Podravkinim dionicama ulazi u finalnu fazu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 11:49