NIJE VIŠE KRIZA

Prvi čovjek Rijeke traži da mu se poveća plaća: ‘Nije to zbog mene nego zbog drugih...‘

‘Ako bi postojao drugi zakonski ispravan način, svakako bih predložio taj način‘, kaže Filipović

Marko Filipović

 Damir Skomrlj/Cropix

Gradonačelnik Grada Rijeke Marko Filipović proslijedio je Gradskom vijeću na odlučivanje Odluku o određivanju plaće i drugih prava gradonačelnika i zamjenika kojom se, ako bude prihvaćena, plaća prvom čovjeku grada i zamjenicima povećava.

U Gradu Rijeci objašnjavaju da nije riječ o povećanju plaće gradonačelnika i zamjenika, već o vraćanju na staro, na plaću koji je riječki gradonačerlnik primao do 2011., kada je zbog krize smanjena, piše Novi list.

– Ovo povećanje zapravo je vraćanje na koeficijente od prije 12 godina, odnosno vraćanje na koeficijente iz 2011. i ide usporedo s reorganizacijom gradske uprave. Ova odluka predstavlja temelj i za drugu odluku – odluku o koeficijentima za obračun plaće službenika i namještenika u upravnim tijelima Grada Rijeke. Naime, za plaću pročelnika upravnog tijela postoji jedno zakonsko ograničenje – člankom 11. Zakona o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi određeno je da plaća pročelnika upravnog tijela, bez uvećanja za radni staž, ne može biti veća od umnoška osnovice i koeficijenta za obračun plaće gradonačelnika.

Drugim riječima, kako bi bilo moguće povećanje plaće pročelnika i svih zaposlenika u gradskoj upravi, nužno je, zbog zakonskih propisa koji su na snazi, povećati i plaću gradonačelnika i zamjenika. Svakako ističem da, ako bi postojao drugi zakonski ispravan način za uvećanje plaća zaposlenika gradske uprave, bez da se povećaju plaće gradonačelnika i zamjenika, svakako bih predložio taj način, pojašnjava Novom listu gradonačelnik Marko Filipović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 03:43